Κατά τις ίδιες πηγές, την είσοδο της ελληνικής οικονομίας σε ανοδικό σπιράλ επιβεβαιώνει η Ενδιάμεση Έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος για τη Νομισματική Πολιτική, που υποβλήθηκε προς τη Βουλή των Ελλήνων και το Υπουργικό Συμβούλιο.
Η Έκθεση αυτή, όπως αναφέρουν πηγές του κυβερνώντος κόμματος, έρχεται ως συνέχεια τόσο της θετικής αξιολόγησης της 4ης Έκθεσης Ενισχυμένης Εποπτείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της θετικότερης από τις μέχρι σήμερα δημοσιευμένες Εκθέσεις, όσο και της απόφασης του Eurogroup, στις αρχές Δεκεμβρίου, για την εκταμίευση των κερδών των κεντρικών τραπεζών του Ευρωσυστήματος από τα ελληνικά ομόλογα (ANFA’s και SMP’s) και την αξιοποίησή τους για επενδυτικούς σκοπούς.
Τονίζουν ακόμη, πως «η Έκθεση της ΤτΕ επιβεβαιώνει την βελτίωση της ποιότητας των δημόσιων οικονομικών της χώρας μας, ως αποτέλεσμα της αλλαγής του μείγματος πολιτικής με μειώσεις φόρων και ένα ευρύτατο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων και οικονομικών πολιτικών από την σημερινή κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας».
Μητσοτάκης στο υπουργικό: Δεν έχουμε την πολυτέλεια του εφησυχασμού
«Η υιοθέτηση του φιλικού προς την ανάπτυξη μίγματος δημοσιονομικής πολιτικής που περιλαμβάνεται στην Εισηγητική Έκθεση του Προϋπολογισμού για το 2020 και εξειδικεύεται στον πρόσφατο φορολογικό νόμο, μειώνει το φορολογικό βάρος των πολιτών και των επιχειρήσεων, ενισχύει τα κίνητρα για εργασία, ενθαρρύνει τις παραγωγικές επενδύσεις και μειώνει την παραοικονομία, με τελικό αποτέλεσμα την αύξηση του εγχώριου προϊόντος», σημειώνουν οι ίδιες πηγές.
Προσθέτουν πως σε μία χρονική περίοδο που ο ρυθμός ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας αναθεωρείται προς τα κάτω, ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας αναθεωρείται προς τα πάνω. Υπογραμμίζουν δε, πως η έκθεση της ΤτΕ επιβεβαιώνει την πεποίθηση της κυβέρνησης ότι η ανάπτυξη του 2020 θα είναι υψηλότερη από αυτή του 2019 και μάλιστα υπερ-διπλάσια από εκείνη της Ευρωζώνης. Συγκεκριμένα, η ΤτΕ προβλέπει για το 2020 ρυθμό ανάπτυξης 2,4% της ελληνικής οικονομίας, έναντι 1,1% της ζώνης του ευρώ. Όλα τα συστατικά της οικονομικής μεγέθυνσης, δηλαδή η κατανάλωση, οι εξαγωγές και κυρίως οι επενδύσεις αναμένεται να αυξηθούν σημαντικά στην Ελλάδα.
Η ΤτΕ παρατηρεί, μεταξύ άλλων, όπως λένε οι ίδιες πηγές, ότι ο δείκτης οικονομικού κλίματος διαμορφώνεται στα υψηλότερα επίπεδα που έχουν παρατηρηθεί τα τελευταία δώδεκα χρόνια, ενώ και ο Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών (PMI) υποδηλώνει ισχυρή ανάπτυξη στον βιομηχανικό τομέα, παραμένοντας σταθερά πάνω από το όριο του 50.
«Στην αύξηση των επενδύσεων αναμένεται να συμβάλουν η εμπέδωση της εμπιστοσύνης των επενδυτών, η σταδιακή αποκατάσταση της ρευστότητας του χρηματοπιστωτικού συστήματος, η αύξηση της δημόσιας επενδυτικής δαπάνης, η επίσπευση των μεγάλων επενδυτικών σχεδίων (fast track) και των συμπράξεων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ) και κυρίως η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας και η επιτάχυνση του προγράμματος των ιδιωτικοποιήσεων» αναφέρουν οι ίδιες πηγές του κυβερνώντος κόμματος και σημειώνουν πως «όσον αφορά στο σχέδιο “Ηρακλής” που έχει καταρτίσει η κυβέρνηση, η Έκθεση της ΤτΕ επιβεβαιώνει ότι η εφαρμογή του εν λόγω σχεδίου θα συμβάλει στην ταχύτερη αποκλιμάκωση του ποσοστού των “κόκκινων δανείων” στους τραπεζικούς ισολογισμούς».