Η υπουργός Παιδείας, κ. Νίκη Κεραμέως, κατά την ομιλία της στη Βουλή για τον προϋπολογισμό του 2020 σημείωσε ότι εντός περιλαμβάνονται και οι επιπλέον πιστώσεις, ενώ συνολικά η αύξηση είναι στα 113 εκατ. ευρώ.
«Και επειδή άλλοι εξαγγέλλουν και άλλοι πραγματικά υλοποιούν, τονίζω ότι ο προϋπολογισμός του 2020 περιλαμβάνει τους διορισμούς 4.500 μόνιμων εκπαιδευτικών, ΕΕΠ και ΕΒΠ στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση, καθώς και τους διορισμούς 5.250 μόνιμων εκπαιδευτικών, υπό τη Μείζονα Κατηγορία 21 «Παροχές σε εργαζόμενους» (του Ειδικού Φορέα 1019-206-0000000 «Γενική Γραμματεία Πρωτοβάθμιας, Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και Ειδικής Αγωγής»), ανέφερε η υπουργός Παιδείας κατά την ομιλία της στη Βουλή.
Σημειώνεται ότι όσον αφορά τους 4.500 διορισμούς στην Ειδική Αγωγή, το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε και την κατανομή των θέσεων στα ειδικά σχολεία. Ειδικότερα, για την πρωτοβάθμια εκπαίδευση προβλέπονται 1.817 δάσκαλοι και νηπιαγωγοί, στη δευτεροβάθμια 1.642 καθηγητές, ενώ σχετικά με το Ειδικό Εκπαιδευτικό Προσωπικό και το Ειδικό Βοηθητικό Προσωπικό θα δοθούν 1.041 θέσεις.
Αξιολόγηση
Χωρίς να μπει σε λεπτομέρειες, αναφέρθηκε και στην αξιολόγηση των εκπαιδευτικών, που όπως έχει σημειώσει η υπουργός και κατά το παρελθόν θα έχει στόχο την επιβράβευσή τους.
Σύμφωνα με πληροφορίες του «Ε.Τ.», σε πρώτη φάση θα προχωρήσει η εσωτερική αξιολόγηση των σχολικών μονάδων. Πρόκειται για μια διαδικασία κατά την οποία η σχολική κοινότητα, διευθυντής, εκπαιδευτικοί, μαθητές θα προχωρήσουν σε αξιολόγηση της σχολικής μονάδας. Το πλαίσιο πάνω στο οποίο θα τεθούν οι βασικές κατευθυντήριες σχεδιάζεται αυτή την περίοδο από το ΙΕΠ.
Σε δεύτερο στάδιο θα προχωρήσει και η αξιολόγηση των εκπαιδευτικών, αφού ολοκληρωθεί η αξιολόγηση των σχολικών μονάδων και εφόσον προχωρήσουν τα σχέδια για την επιμόρφωσή τους.
«Στόχος μας είναι ένα εκπαιδευτικό σύστημα που θα απελευθερώνει το δυναμικό των Ελλήνων. Ενα εκπαιδευτικό σύστημα που εμπιστεύεται τους εκπαιδευτικούς του, τους αξιολογεί, τους στηρίζει και τους επιμορφώνει», σημείωσε η κ. Κεραμέως.
Κονδύλια
Σχετικά με τα πανεπιστήμια, η υπουργός ανέφερε ότι δόθηκε έκτακτη επιχορήγηση 22 εκατ. ευρώ, επιπλέον της κρατικής χρηματοδότησης, και πως η ηγεσία προχώρησε στο μεγαλύτερο μέρος της αποπληρωμής οφειλών προηγούμενων ετών.
Μεταξύ άλλων, το υπουργείο Παιδείας σχεδιάζει να προχωρήσει και στη μείωση δαπανών μέσω του εξορθολογισμού των δαπανών προμήθειας επιστημονικών συγγραμμάτων για τους φοιτητές, στην ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων και εγκαταστάσεων καθώς και τη μείωση δαπανών ηλεκτρικού ρεύματος με παροχή έκπτωσης λόγω εξόφλησης των λογαριασμών της ΔΕΗ.
Απαντώντας στους επικριτές, η κ. Κεραμέως υπογράμμισε ότι οι αριθμοί για την ενίσχυση της Παιδείας στον προϋπολογισμό του 2020 είναι ξεκάθαροι: «Για να προλάβω όσους θελήσουν να προσφύγουν για ακόμα μία φορά στη δημιουργική λογιστική, τονίζω ότι η σύγκριση και με τις εκτιμήσεις του Τακτικού Προϋπολογισμού του 2019 είναι επίσης θετική, καθώς οι προβλέψεις εκεί (4.962 εκατ. ευρώ) περιελάμβαναν και τον προϋπολογισμό της ΓΓΕΤ ύψους 120,9 εκατ. ευρώ, που μεταφέρθηκε εξ ολοκλήρου στο υπουργείο Ανάπτυξης. Επί της ουσίας, η αύξηση είναι ακόμη μεγαλύτερη φέτος, κατά 113 εκατ. ευρώ, αν συνυπολογίσει κανείς και το νέο Πρόσθετο Ειδικό Αποθεματικό που θεσμοθέτησε η κυβέρνησή μας για την εξυπηρέτηση των δαπανών κάποιων ευαίσθητων τομέων και κυρίως παιδείας, υγείας, κοινωνικής πρόνοιας, άμυνας και ασφάλειας».
Από την έντυπη έκδοση