Μια συζήτηση και ψήφιση του κρατικού προϋπολογισμού, που μετά από χρόνια δεν έχει το χαρακτήρα της ψήφου εμπιστοσύνης για την κυβέρνηση της Ν.Δ. Η κυβέρνηση πάντως και το οικονομικό επιτελείο από την πρώτη στιγμή έδειξαν ότι βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα προκειμένου να δίνουν άμεσες απαντήσεις τόσο σε κορώνες όσο και στις παραπειστικές αναφορές της αντιπολίτευσης.
Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, το βράδυ του Σαββάτου, μετά τις τοποθετήσεις των γενικών εισηγητών και ειδικών αγορητών της αντιπολίτευσης απάντησε καλώντας τα κόμματα να αφήσουν στην άκρη τη δημιουργική ασάφεια και να γίνει μια συζήτηση ουσίας.
Απαντώντας στα περί βιωσιμότητας του χρέους, ανέφερε πως, για να μειώσεις τα πρωτογενή πλεονάσματα, θα πρέπει να ενισχύσεις τη βιωσιμότητα του χρέους.
Τέσσερα επιχειρήματα
«Εμείς έχουμε στόχο μέσα στο 2020 να αναδείξουμε αυτό το θέμα με τέσσερα βασικά επιχειρήματα: υψηλότεροι ρυθμοί οικονομικής μεγέθυνσης, χαμηλό κόστος δανεισμού, πρόωρη αποπληρωμή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου -ήδη έγινε- και η αξιοποίηση των ANFAs και των SMPs των κερδών από τη διακράτηση των ευρωπαϊκών ομολόγων, των ελληνικών ομολόγων από τις ευρωπαϊκές τράπεζες, για αναπτυξιακούς λόγους. Αυτά τα τέσσερα στοιχεία θα ενισχύουν τη βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους σημαντικά, ειδικά τον παρονομαστή, άρα μπορούμε να διεκδικήσουμε με ασφάλεια χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα», είπε ο υπουργός Οικονομικών.
Σε ό,τι αφορά τη μεγέθυνση και την ανάπτυξη, διευκρίνισε πως αυτές οι δύο έννοιες δεν είναι ταυτόσημες και τόνισε πως η κυβέρνηση μέχρι τώρα έχει πέσει μέσα στις εκτιμήσεις, σε αντίθεση με την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Τόνισε ότι το 2020 θα είναι καλύτερο από το 2019, γιατί δεν υπάρχει εκτίμηση κάτω από 2,2% για τον επόμενο χρόνο.
Αναφορικά με τους φόρους, τόνισε πως τα έσοδα από φόρους είναι στον προϋπολογισμό υψηλότερα όχι εξαιτίας κάποιας υψηλότερης φορολογικής επιβάρυνσης, αλλά από το ότι λόγω μεγέθυνσης της οικονομίας θα υπάρξει διεύρυνση της φορολογική βάσης. Κάλεσε δε τον ΣΥΡΙΖΑ να σταματήσει να «πυροβολεί τα πόδια του» , λέγοντας: «Η μέση φορολογική επιβάρυνση για τα νομικά πρόσωπα ήταν 13.244 ευρώ το 2014 και 16.457 ευρώ το 2017. Την περίοδο 2014-2017 τα νομικά πρόσωπα με κέρδη πάνω από 7,5 εκατομμύρια ευρώ αυξήθηκαν κατά 41,77%, ενώ οι μικρές επιχειρήσεις με κέρδη μέχρι 1,2 εκατομμύρια ευρώ μειώθηκαν κατά 1.998!».
Αγώνα δρόμου για τα αντιπλημμυρικά έργα - Το σχέδιο Χαρδαλιά για την προστασία της Αττικής
Αύξηση εισπραξιμότητας
Χθες, στο ερώτημα του πρώην «τσάρου» της οικονομίας επί ΣΥΡΙΖΑ Ευκλείδη Τσακαλώτου ότι επί ΣΥΡΙΖΑ υπήρξε μεγαλύτερη μείωση του ΕΝΦΙΑ απ’ όσο θα κάνει η κυβέρνηση, με τον ισχυρισμό ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μείωσε τον ΕΝΦΙΑ κατά 260 εκατ., ενώ η Ν.Δ. έκανε μείωση κατά 205 εκατ. το 2019 και έχει προϋπολογίσει αύξηση 142 εκατ. για το 2020, άρα τελικά η δική της συμβολή είναι μόνο 63 εκατομμύρια ευρώ, ο υφυπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης απάντησε ότι αυτή τη στιγμή ο ΕΝΦΙΑ μειώθηκε κατά 22%, το 21% της μείωσης προήρχετο από απόφαση της μείωσης της κυβέρνησης της Ν.Δ. και πρόσθεσε πως «τα νούμερα στον προϋπολογισμό δεν έχουν να κάνουν με τα ποσοστά των μειώσεων, για τον πολύ απλό λόγο ότι έχει αυξηθεί η εισπραξιμότητα του ΕΝΦΙΑ. Εχουμε μια σοβαρή αύξηση της εισπραξιμότητας του ΕΝΦΙΑ. Και για την επόμενη χρονιά προχωράμε σε μια διόρθωση, όλοι να πληρώνουν με βάση την πραγματική τους περιουσία, και όχι πλασματική. Αυτό θα προχωρήσει από την κυβέρνησή μας και θα φέρει επιπρόσθετα έσοδα, και ένα μέρος αυτών των εσόδων -μεγάλο, το συντριπτικό- θα επιστρέψει στους πολίτες, με πρόσθετη μείωση των συντελεστών».
Ο υφυπουργός Οικονομικών Απόστολος Βεσυρόπουλος ανέφερε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ νομοθέτησε πράγματι για τη μείωση του ΕΝΦΙΑ, αλλά «αυτό στην πράξη δεν έγινε ποτέ! Η κυβέρνηση της Ν.Δ. όμως το έπραξε. Ετσι, μέχρι 60.000 ευρώ η μείωση είναι 30%, για περιουσίες μέχρι 70.000 ευρώ προχώρησε σε μείωση 27%, για περιουσίες μέχρι 80.000 ευρώ προχώρησε σε μείωση 25%, για περιουσίες μέχρι 1.000.000 ευρώ σε 20%, και για περιουσίες πάνω από 1.000.000 προχώρησε μείωση 10%».
Επιταχυνόμενη ανάπτυξη
«Μετρημένες» απαντήσεις όμως χθες και από τον υφυπουργό Θεόδωρο Σκυλακάκη, που στις ερωτήσεις τι γίνεται με τον ΕΦΚΑ απάντησε πως «ο ΕΦΚΑ έχει μεγαλύτερο προϋπολογισμό, περισσότερα έσοδα, επιβαρύνοντας λιγότερο τον φορολογούμενο, γιατί αυξάνονται οι εισφορές. Αυτό συμβαίνει όταν υπάρχει μια επιταχυνόμενη ανάπτυξη».
Για τις «άγονες γραμμές» που ο ΣΥΡΙΖΑ «ανακάλυψε» πως δεν υπάρχει χρηματοδότηση στον προϋπολογισμό τους, επισήμανε ότι «υπάρχει, αλλά είναι στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Το ξέρουν οι πάντες, έχει δημοσιευτεί παντού, είναι γνωστό!», ενώ στην κριτική πως δεν υπάρχει κονδύλι για το επίδομα θέρμανσης στον προϋπολογισμό του 2020, ο υφυπουργός επισήμανε ότι προφανώς γιατί «δόθηκε νωρίτερα το 2019, άρα πώς θα υπήρχε στον προϋπολογισμό του επόμενου έτους;». Μάλιστα, πρόσθεσε πως το πρόγραμμα πάει πάρα πολύ καλά και θα είναι μεγαλύτερη η συμμετοχή από οποιαδήποτε άλλη χρονιά και θα επωφεληθούν περισσότεροι πολίτες.
Τέλος, κάλεσε και το ΚΙΝ.ΑΛ. και το ΚΚΕ, το οποίο υποστηρίζει ότι ο προϋπολογισμός που κατέθεσε η κυβέρνηση δεν διαφέρει από αυτούς του ΣΥΡΙΖΑ, να μην παρασύρονται από πολιτικό βολονταρισμό. Είναι σαφές πως υπάρχει αλλαγή της οικονομικής πολιτικής. Από την υπερφορολόγηση και τα υπερπλεονάσματα του ΣΥΡΙΖΑ πάμε σε φοροελαφρύνσεις, σε κίνητρα για ανάπτυξη που τα χρηματοδοτούμε από τη μείωση της φοροδιαφυγής.
Από την έντυπη έκδοση