«Σήμερα δεν θα ενημερώσω απλά τους ομολόγους μου για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Θα ζητήσω και είμαι σίγουρος ότι θα λάβω την έμπρακτη στήριξή τους απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα. Το δήθεν MOU μεταξύ Λιβύης και Τουρκίας είναι άκυρο. Παραβιάζει κατάφωρα τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας και δεν παράγει έννομο αποτέλεσμα.
Η Ευρώπη υψώνει διπλωματικά τείχη απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα και σε όλη αυτή τη διαδικασία η χώρα μας δεν είναι μόνη της. Έχει πολύ ισχυρούς συμμάχους και πορευόμαστε με ψυχραιμία, με αυτοπεποίθηση και κυρίως με σχέδιο. Και με τη βεβαιότητα ότι ενωμένος ο ελληνικός λαός στηρίζει τις πρωτοβουλίες μας», δήλωσε ο πρωθυπουργός.
Η συμφωνία μεταξύ Λιβύης και Τουρκίας που προσδιορίζει θαλάσσιες ζώνες αποτελεί παραβίαση του διεθνούς δικαίου, θα αναφέρουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες την Πέμπτη στηρίζοντας την Ελλάδα, σύμφωνα με προσχέδιο δήλωσης που αποκαλύπτει το πρακτορείο Reuters.
Συγκεκριμένα όπως αναφέρει το πρακτορείο Ρeuters: «Το μνημόνιο Τουρκίας- Λιβύης σχετικά με την οριοθέτηση των θαλάσσιων δικαιοδοσιών στη Μεσόγειο Θάλασσα παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων χωρών και δεν συμμορφώνεται με το δίκαιο της θάλασσας (του ΟΗΕ). Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επιβεβαιώνει αναμφίβολα την αλληλεγγύη της στην Ελλάδα και την Κύπρο αναφορικά με αυτές της πράξεις της Τουρκίας».
Nein και από την Γερμανία στην άκυρη συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης και στις τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ
Τη θέση αλληλεγγύης της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς την Ελλάδα και την Κύπρο, «συμμερίζεται ρητά» η Γερμανία, τόνισε η εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Άνταμπαρ και κάλεσε την Τουρκία και την Λιβύη «να σεβαστούν την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα όλων των κρατών – μελών της ΕΕ και να ακολουθούν την οριοθέτηση θαλασσίων περιοχών σύμφωνα με το ισχύον διεθνές δίκαιο».
«Συμμεριζόμαστε ρητά την αλληλέγγυα προς την Ελλάδα και την Κύπρο στάση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης και καλούμε την Τουρκία και τη Λιβύη να σεβαστούν την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα όλων των κρατών – μελών της ΕΕ και να ακολουθούν την οριοθέτηση θαλασσίων περιοχών σύμφωνα με το ισχύον διεθνές δίκαιο. Η θέση μας είναι σαφής: οριοθετήσεις θαλασσίων περιοχών πρέπει να γίνονται – και αυτό ισχύει βεβαίως και για την Μεσόγειο – βάσει του ισχύοντος διεθνούς δικαίου της θάλασσας και ιδιαίτερα με την συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων πλευρών, παρακτίων κρατών είναι η σωστή λέξη», δήλωσε η κυρία Άντεμπαρ.
Από την πλευρά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ, απαντώντας σε σχετική ερώτηση σε ό,τι αφορά την ατζέντα του αυριανού Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, διευκρίνισε ότι αυτή καθορίζεται από τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και γι’ αυτό δεν είναι σε θέση να γνωρίζει εάν ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης πρόκειται να θέσει το ζήτημα στο αυριανό Συμβούλιο.
Ο Ζάιμπερτ δήλωσε ωστόσο ότι δεν αποκλείει το θέμα να συζητηθεί στο πλαίσιο του δείπνου εργασίας για τις εξωτερικές σχέσεις της ΕΕ. «Θα μπορούσε κανείς να σκεφτεί ότι η Τουρκία, με την πολύπλευρη σχέση που έχει με την ΕΕ, θα αποτελέσει θέμα». Εάν τεθεί, «αυτή είναι η θέση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης», σημείωσε, παραπέμποντας στην δήλωση της εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών.
Παρελήφθη η επιστολή της Ελλάδας από τον ΟΗΕ
Την παραλαβή της επιστολής της ελληνικής κυβέρνησης, με την οποία καταγγέλλεται ως παράνομο το μνημόνιο Λιβύης και Τουρκίας για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών τους, επιβεβαίωσε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ, Φερχάν Χακ.
Συνεδριάζει σήμερα το υπουργικό Συμβούλιο - Τι περιλαμβάνει η ατζέντα
«Επιβεβαιώνω ότι λάβαμε την επιστολή στις 9 Δεκεμβρίου και τη μελετούμε. Η Γραμματεία δεν λαμβάνει θέση ούτε σχολιάζει ζητήματα που αφορούν την κυριαρχία, τα κυριαρχικά δικαιώματα ή την δικαιοδοσία των κρατών μελών για τους θαλάσσιους χώρους τους», ανέφερε σε δήλωσή του ο εκπρόσωπος, προσθέτοντας:
«Παρόλα αυτά, σε συγκεκριμένες περιοχές, όμως περίκλειστες ή ημίκλειστες θάλασσες, ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται στα συμφέροντα τρίτων μερών. Έχουμε εμπιστοσύνη πως όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη θα αναγνωρίσουν την ανάγκη για συνεχή διάλογο για τα ευαίσθητα ζητήματα, σε συμφωνία με τις αρχές που είναι ενσωματωμένες στον Καταστατικό Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, όπου όλες οι διαφορές θα πρέπει να επιλύονται με ειρηνικά μέσα».
Οι δηλώσεις ηγετών της ΕΕ προσερχομένων στην σύνοδο κορυφής
Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης συναντώνται στις Βρυξέλλες για να συζητήσουν την πολιτική του ευρωπαϊκού μπλοκ για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό, την ευρωζώνη και τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας μεταξύ άλλων.
Ακολουθούν οι δηλώσεις ηγετών κατά την προσέλευσή τους στην σύνοδο κορυφής.
Αγγελα Μέρκελ, καγκελάριος της Γερμανίας
«Η Γερμανία έχει ήδη δεσμευθεί να έχει κλιματική ουδετερότητα έως το 2050. Σήμερα θα συζητήσουμε εάν όλες οι χώρες της ΕΕ θα κάνουν το ίδιο. Ελπίζω ότι μπορούμε να το πετύχουμε αυτό. Θα είναι μια ισχυρή ένδειξη ότι η Ευρώπη είναι πραγματικά η ήπειρος που έχει κλιματική ουδετερότητα το 2050, αλλά θα πρέπει να περιμένουμε για τη συζήτηση».
Σάνα Μαρίν, πρωθυπουργός της Φινλανδίας
«Πρέπει να υιοθετήσουμε φιλόδοξους κλιματικούς στόχους – οι νέες γενιές περιμένουν από εμάς να αναλάβουμε δράση και οφείλουμε να εκπληρώσουμε τις προσδοκίες των ανθρώπων».
«Ανησυχώ για το θέμα του κλίματος. Οφείλουμε να κάνουμε περισσότερα και να τα κάνουμε ταχύτερα. Αφορά το μέλλον των παιδιών μας».
«Προσδοκώ ότι θα καταλήξουμε σε έναν κοινό στόχο σήμερα».
Σαρλ Μισέλ, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Συνόδου Κορυφής
«Η κλιματική αλλαγή είναι η υπ΄αριθμόν 1 προτεραιότητα για αυτήν την απογευματινή συνάντηση. Ελπίζω ότι θα έχουμε συμφωνία. Η κλιματική ουδετερότητα είναι ένας πολύ σημαντικός στόχος».
Προϋπολογισμός
«Πρέπει να συζητήσουμε για το ύψος των φιλοδοξιών μας για τον επόμενο ευρωπαϊκό προϋπολογισμό. Πρέπει επίσης να συζητήσουμε την σωστή ισορροπία ανάμεσα στις κλασικές πολιτικές όπως η σύγκλιση και η γεωργία, και τις νέες πολιτικές, όπως η μετανάστευση, το κλίμα και η καινοτομία».
Brexit
«Θα αντιμετωπίζω πάντοτε με σεβασμό την επιλογή των ψηφοφόρων. Θα περιμένουμε και θα δούμε ποιο θα είναι το αποτέλεσμα αυτών των εκλογών».
Ξαβιέ Μπετέλ, πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου
Προϋπολογισμός
«Ορισμένοι θέλουν να πληρώσουν λιγότερα, ορισμένοι θέλουν να πάρουν περισσότερα, άλλοι θέλουν να κάνουν καινούργια πράγματα. Δεν ήμουν ο καλύτερος στα Μαθηματικά, αλλά αυτό, μου φαίνεται, δεν βγάζει καλή εξίσωση».
Αντρέι Μπάμπις, πρωθυπουργός της Τσεχικής Δημοκρατίας
«Για μένα είναι σημαντικό να έχουμε την βεβαιότητα ότι κανείς δεν θα μας σταματήσει στην κατασκευή μονάδων πυρηνικής ενέργειας. Απλώς θέλουμε να έχουμε ηλεκτρική ενέργεια για τον κόσμο, για τις επιχειρήσεις, και θέρμανση. Και αυτό είναι προτεραιότητα και θα δω. Δεν αποκλείω τίποτε».
«Η πυρηνική ενέργεια είναι καθαρή ενέργεια, χωρίς καθόλου εκπομπές. Και δεν ξέρω γιατί πολλές χώρες έχουν πρόβλημα με αυτό».
«Δεν καταλαβαίνω αυτήν την προσέγγιση , κυρίως από την Αυστρία».
«Εάν θέλουμε πραγματικά να επιτύχουμε ουδετερότητα άνθρακα, πρέπει να κατανοήσουμε ότι κάθε κράτος μέλος έχει διαφορετικό ενεργειακό μίγμα».
«Η ουδετερότητα άνθρακα για την Τσεχική Δημοκρατία θα κοστίσει 30-40 δισεκατομμύρια ευρώ».
«Πώς θα αναγκάσουμε την Κίνα, την Ρωσία και την Ινδία να μειώσουν τις εκπομπές; Αυτό είναι ένα θέμα».
Στέφαν Λέβεν, πρωθυπουργός της Σουηδίας
«Θα είναι πραγματικά κακό εάν δεν επιτύχουμε συμφωνία για τον στόχο του 2050».