Πάντως ξεκαθάρισε, ότι όσοι ασχολούνται με την κάνναβη θα είναι αρκετά «happy» με την κυβέρνηση της ΝΔ, αφού όπως πρόσθεσε, παρά τις προσωπικές του αντιθέσεις ως προς τη θεσμοθέτηση της παραγωγής της στη χώρας μας, «σέβομαι τη νομιμότητα – και από τη στιγμή που δεν υπάρχει πολιτική βούληση να καταργήσει το θεσμικό πλαίσιο που υπάρχει, αλλά να το διατηρήσει, εγώ δεν θα σταματήσω αυτή τη διαδικασία».
Αναφερόμενος στις καθυστερήσεις που σημειώθηκαν στην έκδοση αδειών για την φαρμακευτική κάνναβη, ο κ. Βορίδης επισήμανε ότι «η αλήθεια είναι ότι καθυστέρησα ορισμένες άδειες για τη φαρμακευτική κάνναβη γιατί ήθελα να σκεφτώ το θεσμικό πλαίσιο, κυρίως ως προς το κανονιστικό πλαίσιο και μετά υπήρχε και ένα δεύτερο ζήτημα πιο τεχνικό, οι προδιαγραφές των λεγόμενων κλειστών ηλιοπερατών κατασκευών, για τις οποίες πρέπει να έχουν προδιαγραφές». Ξεκαθάρισε ότι «έκανα την επισταμένη μελέτη μου και έτσι δεν θα υπάρξουν άλλες καθυστερήσεις».
Σχετικά με τα ανοικτά θέματα και ζητήματα με την βιομηχανική κάνναβη, ο κ. Βορίδης ανέφερε ότι «το βασικό ζήτημα είναι ένα κομμάτι που έχει να κάνει με το τρόφιμο. Εκεί δεν έχουμε νομοθετικό πλαίσιο αυτή τη στιγμή. Υπάρχει μεγάλο ζήτημα, γιατί όλοι οι άνθρωποι είναι στον αέρα και υπάρχει και ζήτημα ερμηνείας, κυρίως ως προς την περιεκτικότητα που πρέπει να έχει σε τετραϋδροκανναβινόλη. Αυτό το κενό, γεννά θέματα που έχουν εξόχως τεχνικό χαρακτήρα και δεν εμπλέκουν μόνο το δικό μας υπουργείο», επισήμανε.
Χαρακτηριστικά μάλιστα τόνισε, ότι το «ανοικτό όριο απόκλισης, από το νομικό όριο του 0,2% σε περιεκτικότητα σε τετραϋδροκανναβινόλη στο 0,6%, και πως μπορεί αυτή η υπέρβαση να αιτιολογηθεί και κάτω από ποιες προϋποθέσεις, αρμόδια υπάλληλος του Χημείου του Κράτους που ενημέρωνε το Κοινοβούλιο, μας είχε πει ότι αυτό είναι απολύτως αδύνατον να γίνει τεχνικά».
Κατά τον κ. Βορίδη, μια δεύτερη συζήτηση που πρέπει να γίνει αφορά στα προϊόντα από βιομηχανική κάνναβη και στο περιεχόμενο. «Αυτή η ουσία είναι ψυχοτρόπα και επομένως αυτό απασχολεί την Πολιτεία» σημείωσε και πρόσθεσε: «Πρέπει να γίνει μια σοβαρή προσέγγιση, ώστε να διασφαλίσουμε ορισμένα και συγκεκριμένα πράγματα». Καλλιεργητικά, «αυτό που έχει ενδιαφέρον, είναι οι προϋποθέσεις και οι όροι για το τι ορίζουμε ως κλειστή ηλιοπερατή κατασκευή. Πρέπει να διασφαλίζεται ότι θα είναι περίκλειστο και ασφαλές», τόνισε και πρόσθεσε πως «αυτό πρέπει να φτιαχτεί σε ό,τι αφορά τις άδειες εγκατάστασης και όχι λειτουργίας. Είναι ένα κενό που πρέπει να καλύψουμε μέχρι να περάσουμε στη φάση των αδειοδοτήσεων».
Πάντως, όπως είπε χαρακτηριστικά, «οι προδιαγραφές θερμοκηπίου γενικά μας λείπουν. Έχουμε ένα νομοθετικό έλλειμμα και κανονιστικό, και μέσα στο επόμενο διάστημα πρέπει και θα το καλύψουμε», ξεκαθάρισε.
Περαιτέρω, ο ίδιος επισήμανε ότι πέραν των προαναφερομένων, «το βασικό ζήτημα είναι τι θα γίνεται το προϊόν που παράγεται στην Ελλάδα και θα εξάγεται με απόλυτα κλειστή διαδικασία. Τι θα γίνεται με την απόθηκευση, μεταφορά και εξαγωγή των προϊόντων αυτών. Δεν υπάρχει νομοθεσία. Χρειαζόμαστε περισσότερη νομοθεσία, κυρίως για το κομμάτι της μεταφοράς. Παραμένει αρρύθμιστο το συγκεκριμένο κομμάτι», επισήμανε.
Εν κατακλείδι, ο κ. Βορίδης είπε για την κάνναβη ότι υπάρχει το ρυθμιστικό πλαίσιο, «αλλά υπάρχουν πολλά ζητήματα που πρέπει να μπουν στη θέση τους, προκειμένου οι άνθρωποι που επενδύουν να ξέρουν ότι επενδύουν σε ένα ασφαλές περιβάλλον». Μεταξύ άλλων, ο ίδιος επισήμανε πάντως: «Έχω θέματα με την νομοθεσία της κάνναβης, που όμως δεν είναι καλλιεργητικού τύπου». Πρόσθεσε ότι «το θέμα μου έχει να κάνει με τις προϋποθέσεις αδειοδότησης». Ως παράδειγμα ανέφερε ότι δεν υπάρχει καθολική απαγόρευση για ανθρώπους που έχουν καταδίκες για το νόμο περί ναρκωτικών, «και θεωρώ ότι αυτοί δεν πρέπει να αδειοδοτούνται», σημείωσε.
Η καλλιέργεια αμπέλου και η θέση της Ελλάδας
«Προσπαθούμε και παλεύουμε και θέση της Ελλάδας είναι, ότι ακόμη και εάν διατηρηθεί το 1%, επί συνόλου των αμπελουργικών εκτάσεων της χώρας, που ορίζει η ΕΕ ως προϋπόθεση για τη χορήγηση νέων αδειών φύτευσης, να μην χάνονται οι εκτάσεις που θα μπορούσαν να είχαν καλλιεργηθεί και τελικώς δεν καλλιεργήθηκαν, και έτσι να μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε επόμενα χρόνια», επισήμανε ο κ. Βορίδης.
Όπως εξήγησε, «αυτό σημαίνει σε έναν περιορισμένο βαθμό, ότι οι επιλογές που είχαν γίνει τα προηγούμενα χρόνια για τα κριτήρια με τα οποία δόθηκαν αυτές οι άδειες νέας φύτευσης, δεν ήταν και οι πιο επιτυχημένες. Προφανώς τα κριτήρια δεν ήταν τέτοια ώστε να πάρουν άδειες αυτοί που πραγματικά καλλιεργούν, και πήραν και κάποιοι που ή δεν καλλιέργησαν ή καλλιέργησαν λίγο», σημείωσε.
Επιπλέον, ο κ. Βορίδης ανακοίνωσε ότι εξετάζεται αναδιάρθρωση των καλλιεργειών κυρίως στο Αίγιο και κατά κύριο λόγο σε αυτές που έχουν να κάνουν με τη σταφίδα, όπου φαίνεται πως υπάρχει δυναμική.
«Κλασική λύση είναι να βρει το κράτος λεφτά να κάνει την αναδιάρθρωση και είμαστε σύμφωνοι. Αλλά και η άλλη λύση είναι, να σκεφτούμε μια πιο σύνθετη ιδέα γιατί δεν έχουμε όλα τα λεφτά […] Άρα να βάλουν λεφτά το κράτος, οι παραγωγοί και οι τράπεζες, ώστε να ισορροπήσουμε το ποσό και να προχωρήσομε στην υλοποίηση των αναδιαρθρώσεων, γιατί είναι κάτι που πρέπει να γίνει και δείχνει ώριμο να γίνει».
Κατά την ομιλία του, ο κ. Βορίδης αναφέρθηκε στην υπό διαμόρφωση νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική που θα συνδέεται με το περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή, και επισήμανε ότι με αυτές τις βάσεις κινείται η πολιτική της κυβέρνησης.
Μεταξύ άλλων επισήμανε ότι η αγροτική ανάπτυξη πρέπει να έχει ρεαλιστικά κριτήρια, ενώ αναφερόμενος στην ελληνική πραγματικότητα επισήμανε ότι πρέπει να γίνει στροφή προς στην παραγωγή πιο στοχευμένων προϊόντων.
Υπογραμμίζεται ότι το 8ο Συνέδριο Αγροτεχνολογίας διοργανώθηκε από το Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο.
Βαρύτερο κυρωτικό πλαίσιο και υψηλότερα πρόστιμα σε όσους «ελληνοποιούν» ή «νοθεύουν» εξήγγειλε ο Μ. Βορίδης.
Τετραπλές ποινικές διώξεις σε όσους εντοπιστούν να «ελληνοποιούν» ή να «νοθεύουν» ελληνικά προϊόντα, υψηλότερα πρόστιμα και αυστηρότερους ελέγχους, εξήγγειλε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης, μιλώντας από το βήμα του 8ου συνεδρίου αγροτεχνολογίας που διοργάνωσε απόψε στη Θεσσαλονίκη το Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο.
«Θα τιμωρηθούν αυστηρά όσοι πιαστούν. Το κυρωτικό πλαίσιο δεν είναι βαρύ και εγώ θα το βαρύνω», επισήμανε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως «οι ποινικές διώξεις θα είναι τετραπλές και οι διοικητικές κυρώσεις θα είναι πιο μεγάλες».
Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι θα προβλεφθούν ποινικές διώξεις σε τέσσερα επίπεδα: δίωξη για ΠΟΠ, για παράβαση του νόμου περί προστασίας του καταναλωτή και για αθέμιτο ανταγωνισμό και μάλιστα να γίνεται αυτεπάγγελτα και υπό προϋποθέσεις για νόθευση προϊόντων με τις αντίστοιχες διοικητικές κυρώσεις.
Αναφερόμενος ειδικότερα στο θέμα της νόθευσης του μελιού, ένα ζήτημα που απασχολεί τους παραγωγούς σε επίπεδο ΕΕ, ο κ. Βορίδης τόνισε ότι το πρόβλημα είναι μεγάλο. Παραδεχόμενος ότι «υπάρχει δυσκολία στον έλεγχο», κάλεσε την επιστημονική κοινότητα να συνδράμει με μεθόδους, μέσω των οποίων θα μπορεί να διαπιστώνεται εάν έχει γίνει νοθεία. Σημείωσε ότι το ζήτημα της εξέτασης του γονιδιώματος του μελιού έχει τεθεί επί τάπητος και προέτρεψε τους παραγωγούς, «εάν υπάρχουν άλλες μέθοδοι που μπορείτε να προτείνετε, πράξτε το». Παραδέχθηκε πάντως στο πλαίσιο αυτό, ότι «σε τεχνικό επίπεδο η συζήτηση για τις ελληνοποιήσεις αρχίζει και γίνεται εξαιρετικά δύσκολη πάρα πολλές φορές», εκφράζοντας ωστόσο την αποφασιστικότητα για την εξεύρεση λύσεων.
Για το μέλι είπε πως «γίνονται εισαγωγές από την Κίνα, πάνε σε όμορες χώρες δικές μας, εκεί βαφτίζονται ευρωπαϊκά και μετά ως ευρωπαϊκά εισάγονται Ελλάδα και ανακατεύονται με ελληνικά μέλια». Έτσι, υπάρχει «υποβάθμιση προϊόντος, ψευδής δήλωση και παραπλάνηση του καταναλωτή και αθέμιτος ανταγωνισμός σε σχέση με το πώς φέρονται οι εταιρείες που κάνουν αυτή τη δουλειά».
Σχέδιο για την άρδευση σε συνεργασία με το υπ. Υποδομών
Παρουσιάζοντας το «φιλόδοξο σχέδιο για την άρδευση», ο κ. Βορίδης επισήμανε ότι θα σχεδιαστεί από κοινού με το υπουργείο Υποδομών, με στόχο να φύγουμε από το μοντέλο βάσει του οποίου τραβάμε νερό από τον υδροφόρο ορίζοντα. Έτσι διαλύουμε ουσιαστικά όλο το υπέδαφος. Πρέπει να πάμε σε αξιοποίηση του νερού, τόνισε.
Μεταξύ άλλων, επισήμανε ότι «τα βλέμματα όλων πρέπει να είναι στραμμένα στην ανάπτυξη, καθώς το υπουργείο δεν είναι υπουργείο κοινωνικής πρόνοιας. Εδώ πρέπει να θέσουμε ρεαλιστικά κριτήρια για την αγροτική ανάπτυξη», τόνισε και υπογράμμισε τη σημασία της εκπαίδευσης και κατάρτισης, αλλά και ενημέρωσης των παραγωγών για όσα σχεδιάζονται.