Την ώρα που η τουρκική πλευρά εξακολουθεί να επιδίδεται σε μία προκλητική ρητορική, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ετοιμάζεται, μετά τη σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, να θέσει αυτή την εβδομάδα το ζήτημα και στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. με την πεποίθηση ότι η Ευρώπη θα σταθεί στο πλευρό της Ελλάδος που υπερασπίζεται τα δίκαια εθνικά κυριαρχικά της δικαιώματα και ότι αυτό θα είναι ένα ισχυρό μήνυμα προς την Τουρκία η οποία, με τις κινήσεις που έχει κάνει η κυβέρνηση, οδηγείται σε πολιτική απομόνωση.
Από την πλευρά του ο ΥΠΕΞ, Νίκος Δένδιας, θα λάβει μέρος σήμερα στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης, στην ημερήσια διάταξη του οποίου αναμένεται να βρεθούν και οι πρόσφατες εξελίξεις στη Λιβύη και ειδικότερα η υπογραφή του Μνημονίου Συνεννόησης μεταξύ Λιβύης και Τουρκίας.
Την Πέμπτη αναμένεται στην Αθήνα, προσκεκλημένος του προέδρου της Βουλής, Κώστα Τασούλα, και ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων της Λιβύης Αγκίλα Σάλεχ Ισα σε μία πολύ σημαντική επίσκεψη με την οποία αναδεικνύεται μεταξύ άλλων και η εσωτερική πραγματικότητα στη Λιβύη. Με επιστολή του προς τον γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, ο επικεφαλής της Βουλής της Λιβύης έχει αντιταχθεί στο μνημόνιο με την Τουρκία, το οποίο χαρακτήρισε «απειλή προς το λιβυκό κράτος, το μέλλον και την ασφάλεια». Η έντονη αμφισβήτηση αυτού του κειμένου και στο εσωτερικό της ίδιας της Λιβύης ενισχύει τη θέση της ελληνικής πλευράς ότι δεν παράγει έννομα αποτελέσματα «όχι μόνο γιατί είναι παράνομο, αλλά και γιατί δεν υπάρχει αντισυμβαλλόμενο μέρος με νομιμοποίηση για να το επικυρώσει στη χώρα αυτή».
Ο κ. Δένδιας τόνισε από την πλευρά του στον ΑΝΤ1 ότι «η κυβέρνηση της Τρίπολης, εκβιαζόμενη από την Τουρκία, εξ αιτίας προφανώς των προωθήσεων των δυνάμεων του στρατηγού Χαφτάρ, υπέγραψε το κείμενο αυτό».
Ο υπουργός Εξωτερικών ανέφερε επίσης ότι «η χώρα μας θα ετοιμάσει σχετική νότα η οποία θα επιδοθεί στα Ηνωμένα Εθνη και θα πάρει όλα εκείνα τα μέτρα στο πλαίσιο του διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της θάλασσας, με το οποίο θα καταδειχθεί η απόλυτη κενότητα του περιεχομένου της συμφωνίας αυτής».
Αύριο θα συνεδριάσει και το Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής στο πλαίσιο του οποίου ο υπουργός Εξωτερικών θα ενημερώσει τα πολιτικά κόμματα και θα συζητηθεί η κατάσταση στο πλαίσιο της διαρκούς προσπάθειας για σφυρηλάτηση της εθνικής ενότητας.
Η ενότητα και η ψυχραιμία ήταν άλλωστε στο επίκεντρο και του μηνύματος που έστειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα του Διεθνούς Συνεδρίου της Παμποντιακής Ομοσπονδίας.
«Ξέρουμε ότι με τους γείτονες ο δρόμος θα είναι δύσκολος και απαιτείται ενότητα και ψυχραιμία. Θα κινηθούμε με πίστη στο Διεθνές Δίκαιο και στις διεθνείς συνθήκες, αλλά και με προσήλωση στα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Πάντα ανοιχτοί στον γόνιμο διάλογο και κλειστοί στην άγονη υποχώρηση. Με αυτοπεποίθηση, αλλά και ρεαλισμό. Διότι αυτός είναι ο πατριωτισμός της ευθύνης που πρεσβεύει η κυβέρνηση. Και ο μόνος δρόμος που μπορεί να οδηγήσει σε αποτέλεσμα», υπογράμμισε ο Ελληνας πρωθυπουργός.
Επίσης ανέφερε ότι «η Τουρκία επιχειρεί να καλύψει με επιθετικότητα κενά που δημιουργεί η παγκόσμια γεωστρατηγική αστάθεια και διεκδικεί, με μονομερείς ενέργειες, τον ρόλο ενός ιδιότυπου τοπάρχη», ενώ αναφερόμενος στη συνάντηση του Λονδίνου τόνισε ότι είχε απέναντί του «έναν ηγέτη ο οποίος μόλις είχε δεχθεί μια σοβαρή ήττα στο διπλωματικό επίπεδο: Αμερική, Ρωσία, Ευρώπη, Αίγυπτος, Ισραήλ είχαν ήδη καταδικάσει την τελευταία απόπειρα να επινοηθούν ανύπαρκτα δικαιώματα στη Μεσόγειο». «Και αυτό δεν είναι μικρό πράγμα», τόνισε ο πρωθυπουργός, ο οποίος διαμήνυσε παράλληλα ότι η Ελλάδα «φρόντιζε πάντα να επιλέγει τους κατάλληλους συμμάχους και, κυρίως, να δρα με στόχο την ουσία και όχι τις εντυπώσεις».
Σε προκλητικούς τόνους αντέδρασε η Τουρκία, με το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας να χαρακτηρίζει όσα ανέφερε ο πρωθυπουργός «αβάσιμους, ψευδείς και εχθρικούς ισχυρισμούς» έναντι της τουρκικής ιστορίας, ενώ υποστήριξε πως «η ελληνική ηγεσία, που δεν μπορεί να ξεχάσει ότι τους ρίξαμε στο Αιγαίο, πρέπει να δει τους όρους της Λωζάννης όπου αποφάσισαν να καταβάλει αποζημίωση η Ελλάδα στους Τούρκους για τις σφαγές και τις φρικαλεότητες που διέπραξε».
«Η ύβρις είναι η επιλογή εκείνου που δεν μπορεί να αποδεχθεί την Ιστορία του. Εκείνου που δεν έχει επιχειρήματα και προτιμά να προκαλεί και να απειλεί. Εκείνου που αρνείται πεισματικά να σεβαστεί τους κανόνες που ισχύουν έναντι όλων και που αξιώνει, αυθαιρέτως, ειδική μεταχείριση», απάντησε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΥΠΕΞ Αλέξανδρος Γεννηματάς και πρόσθεσε: «Η διαρκής προσπάθεια της Τουρκίας να διαστρεβλώσει ιστορικά γεγονότα προκαλεί θλίψη και την εκθέτει. Οπως και η χρήση, από πλευράς της, ανοίκειων εκφράσεων. Δεν θα την ακολουθήσουμε».
«Καλούμε την Τουρκία να αποστεί από περαιτέρω προκλήσεις και να εργαστεί προς την κατεύθυνση του διαλόγου και του σεβασμού του διεθνούς δικαίου. Ας αντιληφθεί ότι η καλή γειτονία, η ασφάλεια και η σταθερότητα, καθώς και η ευημερία της ευρύτερης περιοχής μας, θα ωφελήσουν και την ίδια», κατέληξε.
Ο κ. Δένδιας σχολίασε ότι «η Τουρκία προσπαθεί να μας οδηγήσει σε κλιμάκωση δηλώσεων και σε όξυνση κλίματος». «Συνήθως αυτά τα πράγματα μυρίζουν προτεραιότητες εσωτερικής πολιτικής ατζέντας της Τουρκίας, γιατί σε αυτήν αναφέρομαι. Εμείς δεν έχουμε λόγο τώρα να ακολουθήσουμε τους Τούρκους, ούτε να παίξουμε το παιχνίδι τους, ούτε να μετατραπούμε σε ακούσιους υποστηρικτές της δημοφιλίας του προέδρου Ερντογάν και της κυβέρνησής του στο εσωτερικό της Τουρκίας», πρόσθεσε.
Από την πλευρά του ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος υπογράμμισε ότι «η δήλωση του τουρκικού ΥΠΕΞ εντάσσεται σε ένα γενικότερο πλαίσιο εμπρηστικών και προκλητικών δηλώσεων», ενώ τόνισε ότι «δεν μπορούμε να μιλάμε για Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης από τη μία ενώ από την άλλη έχουμε αυτή την πανσπερμία προκλητικών και εμπρηστικών δηλώσεων, αυτής της επιθετικής ρητορικής, από πλευράς Τουρκίας».
«Τότε είναι σαν να κάνουμε ένα βήμα μπροστά από τη μία και τρία βήματα πίσω, ειδικά μετά τη συμφωνία με τη Λιβύη που αμφισβητεί ευθέως κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας», ανέφερε ο κ. Παναγιωτόπουλος.
Από την έντυπη έκδοση