Δεν αποκλείεται τις επόμενες ημέρες να απομακρυνθούν και άλλοι νέοι διοικητές –ο υπουργός Επικρατείας Γ. Γεραπετρίτης έχει δηλώσει άλλωστε ότι εάν διαπιστωθούν άλλες αστοχίες θα υπάρξουν αντικαταστάσεις– κάτι που σίγουρα θα συμβεί μετά από ένα τρίμηνο εάν δεν έχουν καταφέρει να εκπληρώσουν τους αυστηρούς ποσοτικούς και ποιοτικούς στόχους του συμβολαίου αποδοτικότητας που θα κληθούν να υπογράψουν.
«Οι πολίτες αναμένουν βελτίωση των υπηρεσιών υγείας. Και αυτός είναι ο στόχος μας», τόνισε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας. Σύμφωνα με πληροφορίες του υπουργείου Υγείας, τα στελέχη που επιλέχθηκαν για το «τιμόνι» των δημόσιων νοσηλευτικών ιδρυμάτων έχουν εμπειρία διοίκησης με πολλά εξ αυτών να έχουν τοποθετηθεί και στο παρελθόν διοικητές νοσοκομείων ή υγειονομικών μονάδων.
Συγκεκριμένα, το 72% είναι κάτοχοι μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών ή/και διδακτορικού και το 60% των επιλεγέντων είναι κάτοχοι μεταπτυχιακού τίτλου ειδίκευσης στη διοίκηση, τα οικονομικά ή την πληροφορική, πεδία στα οποία δίδεται έμφαση και από την προκήρυξη των θέσεων. Το ποσοστό αυτό είναι ακόμη υψηλότερο στην Αττική (70%) και ξεπερνά το 80% στη Μακεδονία. Επιπλέον, όσον αφορά στην 1η Υγειονομική Περιφέρεια Αττικής, όπου και συγκεντρώνονται τα μεγαλύτερα νοσοκομεία, ποσοστό μεγαλύτερο του 85% των διοικητών και των αναπληρωτών διοικητών έχει εμπειρία στη διοίκηση νοσοκομείων ή γενικότερα υγειονομικών οργανισμών.
Ο Δένδιας ενημέρωσε τον Μητσοτάκη για τη νέα δομή των Ενόπλων Δυνάμεων και τον θόλο
Το συμβόλαιο αποδοτικότητας που θα υπογράψουν με το υπουργείο Υγείας οι νέοι διοικητές περιλαμβάνει οικονομικούς/διαχειριστικούς στόχους, ποιοτικούς στόχους και στόχους ηλεκτρονικής διακυβέρνησης. Η μείωση της αξίας των ληξιπρόθεσμων, του κόστους προμηθειών, ενέργειας, κόστους συντήρησης, η παρακολούθηση και μείωση δεικτών κόστους (φάρμακο, υγειονομικό υλικό) και η σωστή λειτουργία των λογιστηρίων είναι οι οικονομικοί στόχοι. Στους ποιοτικούς περιλαμβάνονται ζητήματα όπως η μείωση των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων, της χρήσης αντιβιοτικών, της αναμονής στα ΤΕΠ κ.ά., ενώ αναφορικά με την ηλεκτρονική διακυβέρνηση στους στόχους περιλαμβάνεται η αύξηση του βαθμού αξιοποίησης ηλεκτρονικού ιατρικού φακέλου ασθενούς και η ενίσχυση υποδομών δικτύων και εξοπλισμού πληροφορικής στα νοσοκομεία.
Ο σάλος που προκλήθηκε για τις επιλογές στις διοικήσεις των νοσοκομείων ξεκίνησε από τον σχεδόν 80χρονο διοικητή του νοσοκομείου Καρδίτσας, Κωνσταντίνο Πατέρα, ο οποίος παραιτήθηκε την Τρίτη.
Ο ίδιος μιλώντας στην τηλεόραση του Σκάι ανέφερε ότι δεν έκανε καμία συναλλαγή με τον πρωθυπουργό αλλά πως όταν ακόμη ήταν αρχηγός της αντιπολίτευσης ο κ. Μητσοτάκης, τον παρακάλεσε να τον τοποθετήσει σε μια θέση σαν αυτή του διοικητή νοσοκομείου όταν θα γίνει εξουσία. «Εγώ θα γύριζα στη Ν.Δ., γιατί είχα προσχωρήσει στους ΑΝΕΛ. Είχα πάρει χιλιάδες σταυρούς και είχα μια δύναμη και είχα έναν στρατό δικό μου στα Τρίκαλα», είπε μεταξύ άλλων. Αντιδράσεις, πάντως, έχουν πυροδοτηθεί και σε σχέση με τον νέο διοικητή του νοσοκομείου Κω για τις συχνά ρατσιστικές δηλώσεις του και αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Νέα αξιολόγηση στους διοικητές ζήτησε από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας η ΠΟΕΔΗΝ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων). «Μάλιστα προτείναμε να ξεφύγουμε από το αποτυχημένο μοντέλο επιλογής των διοικητών που εφαρμόστηκε τα προηγούμενα χρόνια να διορίζονται αποτυχημένα πολιτικά και κομματικά στελέχη των κυβερνητικών κομμάτων και να γίνεται η επιλογή από το Μητρώο Στελεχών, το οποίο φυσικά θα πρέπει να ανανεωθεί», αναφέρει στην ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία.
Από την έντυπη έκδοση