Το κείμενο της τρίτης παραίτησης Παπαδόπουλου που φέρνουμε σήμερα στη δημοσιότητα αφενός αποτυπώνει τον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση αντιμετώπισε τους ανθρώπους που τοποθέτησε για να διαχειριστούν το πρόβλημα, αφετέρου εξηγεί και τους λόγους που η διαχείριση αυτή οδήγησε στο αδιέξοδο, με τους χιλιάδες εγκλωβισμένους ανθρώπους στα νησιά και την ενδοχώρα.
Υπενθυμίζεται ότι από το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής έχει ήδη αποχωρήσει θορυβωδώς πριν από σχεδόν δύο μήνες ένας ακόμη (από τους δύο) γενικός γραμματέας, ο Οδυσσέας Βουδούρης.
Ο κ. Βουδούρης, όμως, συνόδευσε την παραίτησή του με οξύτατες καταγγελίες για κακοδιοίκηση, υπερ-κοστολογήσεις και φωτογραφικές διαδικασίες από την πλευρά του προϊσταμένου του αναπληρωτή υπουργού Γιάννη Μουζάλα και του «προσωπικού του περιβάλλοντος». Την κατάσταση «αλληλοσπαραγμού» στο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, που θεσπίστηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ, επειδή, υποτίθεται, είχε οργανωμένο σχέδιο αντιμετώπισης του όλου ζητήματος, είχαμε επισημάνει με δημοσίευμα στις 7 Σεπτεμβρίου 2016 («Ο Μουζάλας ζητά… επαναπροώθηση Βουδούρη»).
Στο δημοσίευμα εκείνο, εκτός της ανοικτής διαμάχης Μουζάλα-Βουδούρη, γράφαμε και για την αγωνιώδη προσπάθεια του έτερου γενικού γραμματέα να παραιτηθεί, αλλά το θέμα καλύφθηκε από τη σκόνη που σήκωσε η απομάκρυνση Βουδούρη λίγες μέρες μετά.
Την τρίτη του παραίτηση έχει υποβάλει ο κ. Παπαδόπουλος στον πρωθυπουργό Α. Τσίπρα και τον υπουργό Εσωτερικών Π. Κουρουμπλή από τις 26 Οκτωβρίου 2016. Τη δεύτερη υπέβαλε στις 17 Ιουνίου στον Γ. Μουζάλα, ενώ η πρώτη είχε κατατεθεί από τις 20 Μαρτίου 2016 και πάλι στον πρωθυπουργό.
Η ημερομηνία που υπεβλήθη η πρώτη παραίτηση υποδηλώνει σαφώς και τη βασική αιτία. Πρόκειται για την αποκαλούμενη Συμφωνία Ευρωπαϊκής Ενωσης-Τουρκίας που είχε υπογραφεί δύο μέρες πριν (18/3/16). Ετσι, και στο πιο πρόσφατο κείμενο ο Β. Παπαδόπουλος ξεκινά επικαλούμενος τη διαφωνία του «ως προς την εμμονή στη συνέχιση της απαρέγκλιτης εφαρμογής της Συμφωνίας, η οποία εγείρει ζητήματα τόσο από απόψεως διεθνούς δικαίου προστασίας των προσφύγων όσο και από απόψεως συνεπειών στα νησιά, ιδίως του Βορείου Αιγαίου, με τη διαρκώς διογκούμενη συγκέντρωση μεταναστευτικού και προσφυγικού πληθυσμού».
Βάσει της συμφωνίας Ε.Ε.-Τουρκίας, όσοι φθάνουν στα νησιά εγκλωβίζονται εκεί μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες για την αποδοχή ή απόρριψη της αίτησης ασύλου. Συνέπεια αυτού είναι να έχουν συγκεντρωθεί σχεδόν 16.000 άνθρωποι, την ώρα που οι δομές φιλοξενίας χωρούν 8.000, ενώ σε κάποια νησιά όπως η Χίος η χωρητικότητα έχει ξεπερασθεί 4 φορές, με αποτέλεσμα να κυριαρχεί ένταση και να ξεσπούν τακτικά επεισόδια.
Ο κ. Παπαδόπουλος βρισκόταν στο υπουργείο πριν αναλάβει ο Γ. Μουζάλας. Είναι νομικός και υπήρξε μέλος της Ομάδας Δικηγόρων που επί πολλά χρόνια συμπαρίσταται σε πρόσφυγες και μετανάστες. Το ιστορικό του αυτό αναφέρει ως πρόσθετο λόγο παραίτησης, καθώς επισημαίνει ότι στις 29 Νοεμβρίου εκδικάζονται στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσφυγές της Ομάδας εναντίον συγκεκριμένων αποφάσεων της διοίκησης. Οι αποφάσεις αυτές αφορούν τη συγκρότηση των δευτεροβάθμιων επιτροπών που εξετάζουν τα αιτήματα ασύλου. Στις επιτροπές αυτές η κυβέρνηση Τσίπρα άλλαξε τη σύσταση, βάζοντας δικαστικούς και βγάζοντας εκπροσώπους της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ και της Επιτροπής για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.
CEO Telekom μετά τη συνάντηση με Μητσοτάκη: «Η Ελλάδα έχει ξεπεράσει τη Γερμανία στην ψηφιοποίηση»
Οι προσφυγές αφορούν και την κρίση των Επιτροπών αυτών που χαρακτηρίζουν την Τουρκία «ασφαλή τρίτη χώρα» και στέλνουν πίσω Σύρους πρόσφυγες.
Τη στιγμή, πάντως, που συμβαίνουν όλα τα παραπάνω, ο προϊστάμενος του κ. Παπαδόπουλου, αναπληρωτής υπουργός Γ. Μουζάλας, συναντήθηκε χθες με τον περιφερειάρχη και δημάρχους από την Κρήτη και δήλωσε: «Αυτή τη στιγμή είμαστε σε μια ηρεμία κι αυτό μας επιτρέπει να κάνουμε στην Κρήτη ένα πρότυπο πρόγραμμα με το οποίο 2.000 πρόσφυγες και μετανάστες μπορούν να εγκατασταθούν με τις καλύτερες δυνατές συνθήκες, κατ’ αρχάς για τον τοπικό πληθυσμό αλλά και για τους ίδιους»…
ΑΡΗΣ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
Επιβεβαιώνει ο Βασίλης Παπαδόπουλος την παραίτηση του
Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, Βασίλης Παπαδόπουλος επιβεβαίωσε, την είδηση περί παραίτησής του.
Στο δημοσίευμα αναφέρεται πως πρόκειται για την τρίτη παραίτηση του κ. Παπαδόπουλου, την οποία υπέβαλε στις 26 Οκτωβρίου στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον υπουργό Εσωτερικών Παναγιώτη Κουρουμπλή. Στην επιστολή, συνεχίζει το δημοσίευμα, ο κ. Παπαδόπουλος επικαλείται την κατάσταση που επικρατεί στα ελληνικά νησιά «με τη διαρκώς διογκούμενη συγκέντρωση προσφυγικού και μεταναστευτικού πληθυσμού» αλλά και «ζητήματα προστασίας των προσφύγων».
Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Παπαδόπουλος, επιβεβαίωσε μεν την είδηση, όπως αναφέραμε, αρνήθηκε ωστόσο να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο. [Διαβάστε εδώ σχετικά]