Την αφορμή έδωσε συνάντηση μεταξύ του υπουργού Εσωτερικών Παναγιώτη Κουρουμπλή και του αναπληρωτή υπουργού Χριστόφορου Βερναρδάκη με την Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ, όπου κεντρικό θέμα συζήτησης ήταν το νομοσχέδιο για την κινητικότητα στον δημόσιο τομέα.
Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση που εκδόθηκε στη συνέχεια από το υπουργείο, η συζήτηση δεν περιορίστηκε στο θέμα της κινητικότητας όπου το σχετικό νομοσχέδιο εκκρεμεί εδώ και πολλούς μήνες. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, «καθησυχάστηκαν οι φόβοι που εκφράστηκαν για τη συρρίκνωση των δημόσιων οργανισμών και μάλιστα, κατά τη συζήτηση, αναδείχθηκαν και αυξητικές τάσεις στο κομμάτι της δημιουργίας των δημόσιων οργανισμών, πράγμα, που θα σημάνει και αντίστοιχη κατά 10-15% αύξηση των διαθέσιμων οργανικών θέσεων».
Η αύξηση των οργανικών θέσεων σχετίζεται με τα νέα οργανογράμματα που έχει ζητήσει το υπουργείο να ετοιμασθούν, επίσης εδώ και καιρό. Τα οργανογράμματα αυτά δείχνουν πόσο προσωπικό και σε ποιες θέσεις χρειάζεται κάθε υπουργείο ή δημόσιος φορέας και προκειμένου να ισχύσουν πρέπει να εγκριθούν και από το Συμβούλιο της Επικρατείας.
Με την αύξηση των οργανικών θέσεων, η κυβέρνηση μπορεί να καλλιεργεί ελπίδες για νέους διορισμούς καθώς θα αυξηθούν οι κενές θέσεις και θα αποκτήσουν πρόσθετο έδαφος οι διεκδικήσεις για την κάλυψή τους τόσο από τους συνδικαλιστές της ΑΔΕΔΥ όσο και από εκείνους των κλαδικών και πρωτοβάθμιων σωματείων του Δημοσίου. Είναι προφανές, όμως, ότι η αύξηση των οργανικών θέσεων σε κάποιο υπουργείο δεν σημαίνει ότι την επόμενη μέρα θα σπεύσει η κυβέρνηση να καλύψει τα κενά.
Το θέμα της κάλυψης των κενών αλλά και της «ελάφρυνσης» υπηρεσιών όπου πιθανόν υπάρχει πλεονάζον προσωπικό, είναι αντικείμενο του νομοσχεδίου για την κινητικότητα. Στη συνάντηση με την ΑΔΕΔΥ, οι δύο υπουργοί διευκρίνισαν ότι θα υπάρχει εκπροσώπησή της στην Κεντρική Επιτροπή Κινητικότητας, κάτι που τέθηκε με ιδιαίτερη ανησυχία από τα μέλη της επιτροπής. Η Επιτροπή αυτή θα είναι το όργανο στο οποίο θα καταλήγουν οι αιτήσεις υπαλλήλων που ζητούν είτε μετάταξη είτε απόσπαση σε φορείς όπου υπάρχουν κενά.
Ο κ. Βερναρδάκης συνοψίζοντας την ουσία της προσπάθειας που επιχειρείται μέσα από την κινητικότητα τόνισε ότι η πρόκειται για ένα τεχνικό ζήτημα που καλείται να εξορθολογίσει τις μετακινήσεις. Να κάνει καταγραφή των οργανισμών και να ψηφιοποιήσει το οργανόγραμμα. Είναι, όπως είπε, μια προσπάθεια που το αποτέλεσμά της θα αλλάξει όσα ξέραμε μέχρι τώρα, δηλαδή, τον άναρχο τρόπο αποσπάσεων, θα προβλέπει ρυθμιστικό παράγοντα ο οποίος θα ελέγχει τόσο τα αιτήματα μετακίνησης, όσο και τις ανάγκες της υπηρεσίας αποχώρησης, θα επιτυγχάνει εξοικονόμηση πόρων και άλλα.
Ο κ. Κουρουμπλής κάλεσε τα μέλη της ΑΔΕΔΥ να πάρουν το υπό διαμόρφωση νομοσχέδιο στο τελευταίο του στάδιο, να το μελετήσουν, να κάνουν τις παρατηρήσεις τους και να στείλουν ολοκληρωμένο και συνολικό υπόμνημα παρατηρήσεων, το οποίο θα ληφθεί υπόψη και θα συμβάλει στη συντομότερη αλλά κυρίως επωφελέστερη διαμόρφωση του τελικού κειμένου του νομοσχεδίου.
ΑΡΗΣ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου