Αν και για το ύψος και τους δικαιούχους θα αποφασίσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός που θα ενημερωθεί αναλυτικά για τα δεδομένα μέχρι και το τέλος της εβδομάδας μετά και τη χθεσινή ανακοίνωση των στοιχείων για την πορεία των εσόδων Νοεμβρίου, το αρχικό «περίσσευμα» του προϋπολογισμού διαμορφώνεται κοντά στα 840 εκατ. ευρώ από τα οποία ως κοινωνικό μέρισμα αναμένεται να δοθούν περίπου 400-450 εκατ. ευρώ μαζί με την – έκτακτη – μείωση της προκαταβολής φόρου για τις επιχειρήσεις.
Από το σύνολο του περισσεύματος τα 540 εκατ. ευρώ (0,3% του ΑΕΠ) θα είναι υπερπλεόνασμα, αφού το πρωτογενές θα φτάσει φέτος στο 3,8% του ΑΕΠ αντί 3,7% του ΑΕΠ που είχε θέσει ως στόχο το προσχέδιο του προϋπολογισμού και τα υπόλοιπα 300 εκατ. είναι υπόλοιπο από το αποθεματικό του προϋπολογισμού.
Το υπόλοιπο του αποθεματικού του προϋπολογισμού προκύπτει από το χαμήλωμα του ορίου δαπανών που δεν θα γίνουν ποτέ φέτος. Η σημερινή κυβέρνηση παρέλαβε ένα υπόλοιπο αποθεματικού 380 εκατ. ευρώ εκ των οποίων θα δοθούν και το αυξημένο στα 68 εκατ. ευρώ επίδομα θέρμανσης για φέτος για να μείνει νέο υπόλοιπο 312 εκατ. ευρώ που είναι διαθέσιμα για μέρισμα. Ενα επίσης μικρό υπόλοιπο δημιουργείται και από δαπάνες υγείας μεταναστών και προσφύγων ύψους 30 εκατ. ευρώ που δεν καταμετρήθηκαν εγκαίρως από την προηγούμενη κυβέρνηση παρότι αφαιρούνται από τις δαπάνες που συνυπολογίζονται για το πρωτογενές πλεόνασμα.
Δύο ανοιχτές υποχρεώσεις είναι η πληρωμή μέρους ή του συνόλου της συμμετοχής του κράτους στις Υπηρεσίες Κοινής Ωφελείας (ΥΚΩ) της ΔΕΗ με το σχέδιο εξυγίανσης να προβλέπει για φέτος 200 εκατ. ευρώ και το ποσό που θα συναποφασιστεί με τους θεσμούς να διατηρηθεί ως αποθεματικό ασφαλείας για να καλύψει πιθανές μελλοντικές αναθεωρήσεις των δημοσιονομικών μεγεθών. Αν το μαξιλάρι αποφασιστεί να είναι 250 εκατ. ευρώ τότε θεωρητικά θα υπάρχει ένα απόθεμα 400 εκατ. ευρώ για κοινωνικό μέρισμα. Αν από αυτά αφαιρεθούν και τα 138 εκατ. ευρώ που έχουν ενταχθεί στο προσχέδιο του προϋπολογισμού για τη μείωση της προκαταβολής φόρου των επιχειρήσεων για φέτος από το 100% στο 95% μένουν 262 εκατ. ευρώ για τις ευαίσθητες εισοδηματικά ομάδες.
Πάντως τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού για το διάστημα Ιανουαρίου – Οκτωβρίου είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά, αφού καταγράφουν πρωτογενές πλεόνασμα 5,75 δισ. ευρώ έναντι στόχου για 2,31 δισ. ευρώ.
Κατά την ανακοίνωση των στοιχείων του προϋπολογισμού χθες ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Θεόδωρος Σκυλακάκης μίλησε για υπέρβαση του στόχου που έχει ήδη τεθεί στο προσχέδιο του προϋπολογισμού «κατά τι». Αυτό σημαίνει ότι το πλεόνασμα θα είναι λίγο μεγαλύτερο από το 3,7% του ΑΕΠ που προβλέπεται έως τώρα.
Το ύψος των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 43.383 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 1.666 εκατ. ευρώ ή 4,0% έναντι του στόχου που έχει περιληφθεί για το 2019 στην εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού 2019.
Οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού για την περίοδο Ιανουαρίου – Οκτωβρίου 2019 ανήλθαν στα 42.462 εκατ. ευρώ και παρουσιάζονται μειωμένες κατά 2.152 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου (44.614 εκατ. ευρώ) κυρίως λόγω της υποεκτέλεσης του ΠΔΕ.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου