Αφού συμπληρώθηκαν δύο μήνες επαφών και διαβουλεύσεων με στελέχη και φίλους του Ποταμιού σε όλη τη χώρα, λήφθηκε η απόφαση για την αναστολή λειτουργίας του κόμματος, ενώ το Ποτάμι θα ζητήσει να σταματήσει και η χρηματοδότησή του από τα ταμεία του κράτους. Ως γνωστόν, το Ποτάμι έλαβε στις ευρωεκλογές 2019 ποσοστό 1,52%, ποσοστό που του επιτρέπει να χρηματοδοτείται μέχρι τις επόμενες ευρωεκλογές με ένα ποσό της τάξης των 100.000 ευρώ ετησίως (500.000 ευρώ συνολικά), όπως άλλωστε έχει συμβεί στο παρελθόν με όλα τα κόμματα που έχουν πάρει στις εκλογές πάνω από 1.5%.
Πρόταση το ποσό να πάει σε υποτροφίες
Αν το υπουργείο Εσωτερικών δεν μπορεί για τυπικούς λόγους να σταματήσει τη χρηματοδότηση, τότε, σύμφωνα με πληροφορίες, το Ποτάμι θα ζητήσει το ποσό να πηγαίνει κάθε χρόνο στις υποτροφίες που ήδη δίνει το ΕΚΠΑ σε υποψήφιους διδάκτορες μετά την πρόσφατη δωρεά 500.000 ευρώ από τα ταμεία του κόμματος.
Ο απολογισμός της πενταετούς ιστορίας του Ποταμιού
Στην απόφαση του Πολιτικού Συμβουλίου γίνεται ένας συνοπτικός απολογισμός της πεντάχρονης ιστορίας του Ποταμιού και μεταξύ άλλων επισημαίνεται:
«Αγωνιστήκαμε με σχέδιο και πάθος και ωθήσαμε την κοινωνία να κάνει βήματα μπροστά.
Πολεμηθήκαμε άγρια από όλους αυτούς που θεωρούν την πολιτική ως κομματικό φέουδο και τη χρησιμοποιούν για να έχουν οι ίδιοι και οι παρέες τους μια άκοπη ζωή.
Νικήσαμε σε τρεις εκλογικές αναμετρήσεις χωρίς να μιμηθούμε την ηθική, τον τρόπο οργάνωσης, ψηφοθηρίας και δανειοδότησης των παραδοσιακών σχημάτων».
«Δεν θα γίνουμε κόμμα-σφραγίδα»
Όσον αφορά τους λόγους της αναστολής λειτουργίας του Ποταμιού, το Πολιτικό Συμβούλιο αναφέρει πως η αμετάκλητη απόφαση του επικεφαλής να παραιτηθεί, σε συνδυασμό με την πολιτική συγκυρία και τα όσα έχουν συμβεί και έχουν πλήξει πολλαπλώς το Ποτάμι, κάνουν δύσκολη τη συνέχιση της λειτουργίας του με τρόπο που να απαντάει στην ιστορία του.
«Ο κίνδυνος να μετατραπούμε σε “κόμμα-σφραγίδα’’ είναι υπαρκτός και ανεξάρτητος από τις δικές μας προθέσεις», σημειώνουν, τονίζοντας ότι «αυτή η κατάληξη δεν αξίζει στο Ποτάμι».
Η απόφαση του Πολιτικού Συμβουλίου θα τεθεί σε ψήφιση στη συνεδρίαση της ΜΕ.ΣΥ.Α (Μεγάλη Συνάντηση Αντιπροσώπων, που είναι κάτι σαν την Κεντρική Επιτροπή των άλλων κομμάτων) η οποία θα συνεδριάσει το πρωί της Κυριακής 24 Νοεμβρίου στην Αθήνα. Αν κρίνουμε όμως από το γεγονός ότι όλα τα επώνυμα στελέχη του Ποταμιού είναι πλέον υπέρ της αναστολής, η απόφαση πρέπει να θεωρείται ειλημμένη. Ιδιαίτερα η απόφαση που αφορά τη δωρεά των χρημάτων στο ΕΚΠΑ έχει μόνο υποστηρικτές στις τάξεις του Ποταμιού, οι οποίοι με αναρτήσεις τους στα social media την προβάλλουν ως στοιχείο υπεροχής απέναντι στις πρακτικές των άλλων κομμάτων, που είτε ζουν με δάνεια, είτε διατηρούν κελύφη κομμάτων μόνο και μόνο για να εισπράττουν την ετήσια χρηματοδότηση.
«Δεν παίρνουμε σύνταξη»
Η αναστολή λειτουργίας του Ποταμιού πάντως δεν σημαίνει ότι τα στελέχη του έχουν την πρόθεση να ιδιωτεύσουν ή να συνταξιοδοτηθούν. Όπως τονίζουν στο κείμενο της απόφασης: «Αρκετά στελέχη μας συνεχίζουν και σήμερα να πρωταγωνιστούν σε πολλά πεδία πολιτικής και βέβαια την Τοπική Αυτοδιοίκηση, τις ΜΚΟ, τα κοινωνικά δίκτυα. Και όταν οι συνθήκες αλλάξουν και οι καιροί το απαιτήσουν είναι σίγουρο ότι θα βρούμε ξανά τον δρόμο να ενωθούμε και να βοηθήσουμε τη χώρα».