Σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Γενικός Γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ και Βουλευτής Α Θεσσαλονίκης τονίζει πως η κυβέρνηση δεν επιδιώκει τη σύγκρουση αλλά θέλει τα πανεπιστήμια να είναι ανοιχτά και ασφαλή.
Αναφερόμενος στο μεταναστευτικό το οποίο χαρακτηρίζει ως ζήτημα μείζονος εθνικής σημασίας με διαστάσεις που ξεπερνούν τα όρια της χώρας μας, ο Σταύρος Καλαφάτης τονίζει πως η κυβέρνηση επιδιώκει τη διεθνοποίησή του και τη διαμόρφωση μιας άλλης ευρωπαϊκής πολιτικής με αλλαγή στο πλαίσιο του Δουβλίνου, ενώ προαναγγέλλει και τη δημιουργία κλειστών προαναχωρησιακών κέντρων στα οποία και θα μεταφέρονται όσοι δεν δικαιούνται άσυλο.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης:
Ερ: Κύριε Καλαφάτη, βρίσκεστε, εδώ και λίγους μήνες, σε μια κορυφαία θέση της κομματικής ιεραρχίας. Πόσο πιο δύσκολη είναι η καθημερινότητά σας;
Απ: Πρώτα από όλα δεν σας κρύβω ότι θεωρώ εξαιρετική τιμή το γεγονός ότι με πρόταση του Προέδρου και ομόφωνη απόφαση των συναδέλφων μου εκλέχτηκα στη θέση του Γενικού Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας, της μεγαλύτερης Παράταξης στην Πατρίδα μας. Πράγματι η θέση αυτή συνεπάγεται αυξημένες υποχρεώσεις σε καθημερινή βάση. Απαιτεί αθόρυβη δουλειά, με διακριτικότητα, αλλά και ανοικτές πόρτες. Διαπιστώνω, ωστόσο, πως η σημερινή Κοινοβουλευτική μας Ομάδα έχει σπουδαίο ανθρώπινο δυναμικό, έχει να υπηρετήσει συγκροτημένο κυβερνητικό σχέδιο και βέβαια έχει να στηρίξει μια κυβέρνηση και ένα Πρωθυπουργό που θέλουν, ξέρουν και μπορούν να οδηγήσουν την Πατρίδα μας πιο ψηλά. Για όλα αυτά η σημερινή Κοινοβουλευτική μας Ομάδα μπορεί να ξεχωρίσει. Μπορεί να είναι η καλύτερη της μεταπολιτευτικής περιόδου. Και σε αυτή την κατεύθυνση θέλω να συμβάλω με όλες τις δυνάμεις μου. Το χρωστούμε στην Πατρίδα μας και τους πολίτες, στη Δημοκρατία και τον Κοινοβουλευτισμό.
Ερ: Πως αντιμετωπίζετε τις σκληρές επιθέσεις που εκτοξεύονται από την Αντιπολίτευση –και ιδίως από το ΣΥΡΙΖΑ- εναντίον της Κυβέρνησης;
Απ: Συνηθισμένα τα βουνά από τα χιόνια. Είναι, άλλωστε, μόνιμη πρακτική τους η διαστρέβλωση και η παραποίηση. Και είναι προφανές πως, για άλλη μια φορά, αναζητούν την ένταση και καταφεύγουν στα άκρα. Ταυτίζονται με περιθωριακές μειοψηφίες και δίνουν την εντύπωση πως γοητεύονται από το ΣΥΡΙΖΑ του 3%. Δική τους η επιλογή, δικό τους και το πρόβλημα. Εμείς δεν έχουμε κανένα λόγο άγονων αντιπαραθέσεων και δεν πρόκειται να παίξουμε το παιχνίδι τους. Οδηγός μας είναι οι αρχές της Παράταξης και οι κατευθυντήριες γραμμές του Κυριάκου Μητσοτάκη. Απαντούμε, λοιπόν, με επιχειρήματα και όχι προσωπικούς χαρακτηρισμούς Με σοβαρότητα, υπευθυνότητα και ευπρέπεια.
Αγώνα δρόμου για τα αντιπλημμυρικά έργα - Το σχέδιο Χαρδαλιά για την προστασία της Αττικής
Ερ: Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, μετά την επέμβαση της Αστυνομίας στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο, καταγγέλλουν αυταρχισμό και υποστηρίζουν ότι επιδιώκετε υποβάθμιση του δημόσιου Πανεπιστημίου
Απ: Ανάποδα τα λένε και το ξέρουν. Υποβάθμιση του δημόσιου Πανεπιστημίου προκαλεί η επιβολή της βούλησης μια δράκας περιθωριακών στοιχείων –αναρχικών, ναρκέμπορων και λαθρέμπορων- σε βάρος των παιδιών μας που θέλουν ανοικτά και ασφαλή Πανεπιστήμια. Αντιθέτως, είναι ζήτημα Δημοκρατίας και αναβάθμισης του Πανεπιστημίου η απρόσκοπτη λειτουργία του, η ασφάλεια των φοιτητών μας και των καθηγητών τους, η ελεύθερη διακίνηση ιδεών. Είναι ζήτημα Δημοκρατίας και αναβάθμισης η απαλλαγή του Πανεπιστημίου από την αιχμαλωσία μικροομάδων φασιστικής αντίληψης που δεν έχουν καμιά σχέση με φοιτητές. Είναι ζήτημα Δημοκρατίας και όχι αυταρχισμός η εκδίωξη όσων καταλαμβάνουν τους χώρους του για να κατασκευάζουν μολότοφ, να διακινούν ναρκωτικά και να πλασάρουν «μαϊμούδες». Γι’ αυτό ακριβώς είναι υπόλογοι όσοι στηρίζουν την κατάληψη πανεπιστημιακών χώρων από περιθωριακές ομάδες και τη μετατροπή τους σε παρασκευαστήρια μολότοφ και ορμητήρια κουκουλοφόρων. Το ίδιο κι’ εκείνοι που δικαιολογούν την παράνομη δραστηριότητά των τραμπούκων και επικρίνουν την απομάκρυνσή τους λέγοντας πως τα παιδιά δεν είχαν «και καλάσνικοφ». Έφτασαν τώρα στο σημείο αφενός να στηρίζουν αυτούς που με τη βία καταλύουν κάθε αρχή Δημοκρατίας στα Πανεπιστήμια και αφετέρου να ισχυρίζονται ότι «απειλείται η Δημοκρατία». Διατυπώνουν ισχυρισμούς που ξεπερνούν τα γεγονότα και επιχειρούν να εκτρέψουν το δημόσιο διάλογο σε διχαστικές αντιπαραθέσεις.
Ερ: Πιστεύετε ότι στην αντιπαράθεση αυτή η Κυβέρνηση θα βγει νικητής;
Απ: Δεν θέλουμε ούτε το μπάχαλο που επιδιώκουν κάποιοι λίγοι, ούτε τη σύγκρουση κανενός με την Αστυνομία. Δεν θέλουμε παρά μόνο ένα: Νικητής να είναι το κίνημα των φοιτητών που θέλουν ανοιχτά Πανεπιστήμια, σε χώρους ασφαλείς, καλαίσθητους και εξοπλισμένους με ό,τι πιο σύγχρονο παρέχει η ψηφιακή εποχή. Να μη ζηλεύουν τα παιδιά μας τα πανεπιστήμια άλλων χωρών. Να μην διασύρεται η Ελλάδα από μια χούφτα μπαχαλάκηδες, αλλά να δεσπόζει στον παγκόσμιο χάρτη ως χώρα του Πολιτισμού και της Παιδείας. Γι’ αυτό ακριβώς χρειάζεται, όσο ποτέ στο παρελθόν, το νέο φοιτητικό κίνημα που ήδη γεννιέται.
Ερ: Πως κρίνετε την πρωτοβουλία του Συνδέσμου Εξαγωγέων να κατοχυρώσει σε ευρωπαϊκό επίπεδο ένα κοινό σήμα για τα ελληνικά μακεδονικά προϊόντα;
Απ: Μια από τις αρνητικές πτυχές της Συμφωνίας των Πρεσπών, πέρα από το μείζον ζήτημα της αναγνώρισης στους γείτονές μας, «μακεδονικής» ταυτότητας και γλώσσας, αφορά στα μακεδονικά προϊόντα. Τους δίνει δηλαδή τη δυνατότητα να οικειοποιούνται τον όρο «μακεδονικό» και να προχωρούν σε αθέμιτο ανταγωνισμό, σε βάρος των δικών μας μακεδονικών προϊόντων. Μπροστά σε αυτή την πραγματικότητα, συνεπείς στις δεσμεύσεις μας, αναδεικνύουμε την πραγματική, τη μεγάλη Μακεδονία του Μεγάλου Αλέξανδρου και στηρίζουμε την πρωτοβουλία του ΣΕΒΕ, για τη διαμόρφωση και τη διεθνή κατοχύρωση ενός σήματος –σφραγίδας που θα συνοδεύει και θα καθιστά διακριτά σε όλο τον κόσμο τα ελληνικά μακεδονικά προϊόντα. Και το σήμα θα έχει το γαλάζιο εθνικό μας χρώμα, το εμβληματικό «Μ» της Μακεδονίας και τον χαρακτηρισμό «GReat», που παραπέμπει στο «μεγάλο», αλλά και στο «Greece», στο Μεγαλέξανδρο και την Ελλάδα.
Ερ: Πληροφορίες λένε ότι στις επόμενες μέρες η Κυβέρνηση θα ανακοινώσει σχέδιο δημιουργίας κλειστών προαναχωρησιακών κέντρων. Δεν ανησυχείτε ότι θα σας καταγγείλουν για νέες Αμυγδαλέζες;
Απ: Εκείνοι που ταυτίστηκαν με τις εικόνες της ντροπής στην Ειδομένη και τη Μόρια, εκείνοι που έφυγαν αφήνοντας πίσω τους ένα οργανωμένο χάος, εκείνοι που ελέγχονται από τις ευρωπαϊκές Αρχές για διασπάθιση πόρων, ας καταλάβουν ότι δεν μπορούν να μας κουνάνε το δάκτυλο και να παριστάνουν τους καταγγέλλοντες. Το μεταναστευτικό είναι ζήτημα μείζονος εθνικής σημασίας με διαστάσεις που ξεπερνούν τα όρια της χώρας μας. Επιδιώκουμε τη διεθνοποίησή του και τη διαμόρφωση μιας άλλης ευρωπαϊκής πολιτικής με αλλαγή στο πλαίσιο του Δουβλίνου, κοινή πολιτική ασύλου και δίκαιη κατανομή των βαρών, ουσιαστική αλληλεγγύη. Χαράξαμε διαφορετική πολιτική, που στηρίζεται σε τέσσερις βραχίονες -φύλαξη των συνόρων, επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου, επιστροφές μεταναστών εκεί από όπου ήρθαν και κλειστά προαναχωρησιακά κέντρα- και είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε με συνέπεια και αποφασιστικότητα. Πράγματι προετοιμάζεται -και θα ανακοινωθεί τις αμέσως ημέρες- η χωροθέτηση κλειστών προαναχωρησιακών κέντρων στα οποία θα μεταφέρονται όλοι όσοι δεν δικαιούνται άσυλο, μέχρι την επαναπροώθησή τους. Κι αυτό όχι μόνο γιατί δεν μπορεί να κυκλοφορούν ανεξέλεγκτα στη χώρα, αλλά και διότι πρέπει να σταλεί ένα ξεκάθαρο μήνυμα. σε όσους σχεδιάζουν ή σκέφτονται να μπουν παράνομα στη χώρα, την ώρα που ξέρουν πως δεν δικαιούνται άσυλο. Να καταλάβουν -όπως τόνισε κατ’ επανάληψη ο Πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης- πως αν δώσουν τα λεφτά τους σε έναν διακινητή για τους φέρει στην Ελλάδα, στο τέλος θα τα χάσουν.