Ύστερα από μια ζωντανή και ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα συζήτηση, τα παιδιά έδωσαν στον Πρωθυπουργό τις θέσεις τους για την προάσπιση των δικαιωμάτων όλων των ανηλίκων, την απρόσκοπτη πρόσβασή τους στην εκπαίδευση και την κάλυψη των αναγκών τους.
Ο κ. Μητσοτάκης μίλησε χαλαρά με τα παιδιά και τους δήλωσε την αμέριστη στήριξή του στο έργο τους. Τους υποσχέθηκε, δε, πως η κυβέρνηση θα επεξεργαστεί τις προτάσεις τους ώστε να ενσωματωθούν ουσιαστικά στο έργο του Υπουργείου Παιδείας και τα προσκάλεσε να συνεχίσουν τις προσπάθειές τους με αμείωτο ζήλο και χαμόγελο.
Ανάμεσα στα ζητήματα που τέθηκαν από τα παιδιά, ήταν η αντιμετώπιση του σχολικού εκφοβισμού (bullying), η καταπολέμηση της σεξουαλικής κακοποίησης μέσω της αναμόρφωσης της διδασκαλίας στα σχολεία, η ταχεία ένταξη των παιδιών προσφύγων στις σχολικές δομές και η συμμετοχή των παιδιών στην ευρύτερη προσπάθεια ευαισθητοποίησης της κοινωνίας για την προστασία του περιβάλλοντος.
Ο Πρωθυπουργός επισήμανε πως αξίζει κάθε προσπάθεια για τη σωτηρία έστω και ενός παιδιού από την ψυχική πληγή που προκαλεί το bullying, ενώ χαρακτήρισε αναχρονιστική κατάσταση την έλλειψη ουσιαστικής σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης στο εκπαιδευτικό σύστημα. Τόνισε ακόμα πως τα παιδιά μπορούν να διδάξουν τους μεγαλύτερους για την σημασία της οικολογικής σκέψης, καθώς το κυριότερο δικαίωμα κάθε ανθρώπου που έρχεται στη ζωή είναι να μπορεί να μεγαλώσει με ασφάλεια στον κόσμο όπως τον γνωρίζουμε.
Στις 20 Νοεμβρίου, με τη συμπλήρωση 30 ετών από την υιοθέτηση της σύμβασης του ΟΗΕ για τα δικαιώματα των παιδιών, τα παιδιά θα παρουσιάσουν δημόσια τις θέσεις τους στο Υπουργείο Παιδείας.
Μετά το τέλος της συνάντησης, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε:
«Με πολύ μεγάλη χαρά σας υποδέχθηκα σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου, για να μπορέσουμε να συζητήσουμε αυτό το εξαιρετικό κείμενο το οποίο ετοιμάσατε. Προτάσεις και θέσεις για τα δικαιώματα του παιδιού από την Ομάδα Δικαιωμάτων του Παιδιού, ενόψει της πολύ σημαντικής ημερομηνίας, της 20ης Νοεμβρίου, στην οποία θα γιορτάσουμε τα 30 χρόνια από τη σύμβαση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα του Παιδιού.
Θέλω να σας συγχαρώ για την ενέργειά σας, για την αφοσίωσή σας σε αυτόν τον πολύ σημαντικό σκοπό. Καθώς και για τις προτάσεις σας, οι οποίες αφορούν ζητήματα όπως τον αποκλεισμό των παιδιών από την κοινωνία, από το σχολείο, το bullying, τη σεξουαλική κακοποίηση, τα ζητήματα της προστασίας του περιβάλλοντος. Όλα τα παιδιά πρέπει να απολαμβάνουν τα ίδια δικαιώματα.
Θα πρέπει εσείς πρώτα απ’ όλα να δώσετε το μήνυμα ότι από τη δική σας ηλικία οφείλετε όλες και όλοι να είστε ενεργοί πολίτες, να συμμετέχετε στα κοινά και κυρίως να αγωνίζεστε να υπερασπιστείτε τα δικαιώματα αυτών των παιδιών που δεν έχουν τη δυνατότητα να κάνουν αυτό που κάνετε εσείς σήμερα.
Οπότε και πάλι θερμά συγχαρητήρια. Να ξέρετε ότι απολαμβάνετε της πλήρους προσωπικής μου στήριξης αλλά και της στήριξης του Υπουργείου. Και πολύ σύντομα, πολλές από τις δράσεις και τις σκέψεις που προτείνετε θα τις δείτε να ενσωματώνονται στις δημόσιες πολιτικές του Υπουργείου Παιδείας.
Καλή δύναμη και συνεχίστε πάντα με το ίδιο χαμόγελο και με την ίδια ενέργεια. Να είστε καλά, παιδιά».