Με τροπολογία που κατέθεσε χθες σε νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, το οποίο περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την κύρωση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου για το ΚΕΘΕΑ, ορίζει ότι για να λάβει τιμή ένα φάρμακο θα λαμβάνεται ως τιμή αναφοράς ο μέσος όρος των δύο χαμηλότερων τιμών κρατών-μελών της ευρωζώνης, κάτι που είχε νομοθετηθεί από την προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Υγείας.
Ωστόσο, ενώ το δίδυμο Ανδρέα Ξανθού και Παύλου Πολάκη όριζε πως για όσα υπάρχοντα φάρμακα οι τιμές τους είναι κάτω από τη χαμηλότερη τιμή της ευρωζώνης θα αυξάνονταν σταδιακά 10% κάθε χρόνο μέχρι να τη φτάσουν, η τωρινή τροπολογία την οποία υπογράφει ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, προτείνει κατά την ανατιμολόγηση των τιμών να μην επιτρέπονται αυξήσεις. Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με στοιχεία του ίδιου του τέως υπουργού Υγείας, Ανδρέα Ξανθού, από τους 4.845 κωδικούς φαρμάκων που οι πολίτες συμμετέχουν στο κόστος, οι 1.774 θα παρουσίαζαν αύξηση.
Ο Δένδιας ενημέρωσε τον Μητσοτάκη για τη νέα δομή των Ενόπλων Δυνάμεων και τον θόλο
Οσον αφορά στις μειώσεις όσων φαρμάκων έχουν τιμή μεγαλύτερη του μέσου όρου των δύο χαμηλότερων της ευρωζώνης, θα μειώνονται κατά 7% επί της τιμής του αμέσως προηγούμενου δελτίου τιμών, σε σχέση με το 10% που όριζε η απόφαση της προηγούμενης ηγεσίας του υπουργείου Υγείας.
Παραμένει ως τιμή αναφοράς ο μέσος όρος των δύο χαμηλότερων τιμών της ευρωζώνης σε σχέση με τις τρεις χαμηλότερες τιμές της Ευρωπαϊκής Ενωσης που ίσχυε πριν από την απόφαση των κ.κ. Ξανθού και Πολάκη και πρακτικά ισχύει μέχρι σήμερα, καθώς μετά την απόφαση της προηγούμενης ηγεσίας του υπουργείου Υγείας δεν έχει εκδοθεί δελτίο τιμών. Το δελτίο τιμών πρέπει να εκδοθεί μέχρι το τέλος του έτους, επομένως αναμενόταν ο καθορισμός του συστήματος τιμολόγησης.
Σύμφωνα με την προτεινόμενη τροπολογία του υπουργείου Υγείας, για να λάβει τιμή για πρώτη φορά ένα φάρμακο θα πρέπει να έχει τιμολογηθεί σε τουλάχιστον τρία κράτη-μέλη της ευρωζώνης, ενώ οι τιμές των γενοσήμων θα διαμορφώνονται στο 65% της τιμής του αντίστοιχου προϊόντος αναφοράς.