«Ελλάδα και Κίνα μπορούν να κερδίσουν πολλά από τα στρατηγικά πλεονεκτήματα των δύο χωρών» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημειώνοντας ότι «θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε όλο το φάσμα των διμερών μας σχέσεων που θα αποτυπωθούν με τις 16 συμφωνίες που θα υπογραφούν».
«Σας καλωσορίζω στην ηλιόλουστη Αθήνα και πιστεύω ότι η επίσκεψη αυτή θα είναι ένας σημαντικός σταθμός στην εμβάθυνση των διμερών μας σχέσεων» είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός.
Στο ίδιο μήκος κύματος εμφανίστηκε και ο πρόεδρος της Κίνας ο οποίος αφού επισήμανε την αύξηση του όγκου των συναλλαγών της Ελλάδας κατά 2,5 φορές σε σχέση με πέρυσι επισήμανε ότι «η Κίνα είναι αφοσιωμένη σε ένα οικονομικό άνοιγμα και προσφέρει ευκαιρίες σε όλες τις χώρες».
Απευθυνόμενος στον Κυριάκο Μητσοτάκη είπε ότι «υπό την ηγεσία σας η κυβέρνηση έχει υποσχεθεί να ενισχύσει την οικονομία. Από τη συνεργασία μας μπορεί να επωφεληθούν όλοι».
Ειδική ήταν η αναφορά του Σι Τζινπίνγκ στο λιμάνι του Πειραιά για το οποίο είπε ότι «η συνεργασία μας το έκανε το μεγαλύτερο της Μεσογείου».
«Πιστεύουμε ότι πάντοτε η συνεργασία μας θα έχει αποτελέσματα που θα ωφελήσουν τις δύο χώρες» κατέληξε ο Κινέζος πρόεδρος.
Στο γεύμα που θα παραθέσει το μεσημέρι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στον Πρόεδρο της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ θα παρακαθίσουν από ελληνικής πλευράς:
-Nίκος Δένδιας, υπουργός Εξωτερικών
-Λίνα Μενδώνη, υπουργός Πολιτισμού
ΕΣΥ: Οι μεταρρυθμίσεις που φέρνουν ριζικές αλλαγές - Τι αποκάλυψε ο Θεμιστοκλέους
-Στέλιος Πέτσας, Κυβερνητικός Εκπρόσωπος
-Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, διευθύντρια Διπλωματικού Γραφείου Πρωθυπουργού
-Αλέξης Πατέλης, επικεφαλής Οικονομικού Γραφείου Πρωθυπουργού
-Γιώργος Προκοπίου, Εφοπλιστής
-Μελίνα Τραυλού, εφοπλίστρια
-Πάνος Λασκαρίδης, εφοπλιστής
-Μιχάλης Λεμπιδάκης, επιχειρηματίας
-Γιάννα Αγγελοπούλου, πρόεδρος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021»
-Θάνος Δημόπουλος, πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών
-Αχιλλέας Κωνσταντακόπουλος, επιχειρηματίας
Η πορεία διεύρυνσης και περαιτέρω εμβάθυνσης των σχέσεων των δύο χωρών επιβεβαιώνεται με την επίσκεψη που πραγματοποιεί στη χώρα μας ο πρόεδρος της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας Σι Τζινπίνγκ και με την υπογραφή, σήμερα, 16 συμφωνιών ανάμεσα στην Ελλάδα και την Κίνα, οι οποίες αφορούν σε ένα ευρύτατο πεδίο, από την οικονομική συνεργασία, την ενέργεια και τα λιμάνια και τα αγροτικά προϊόντα, μέχρι τη Δικαιοσύνη και τον πολιτισμό.
Για πολύ σημαντική επίσκεψη έκανε λόγο χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος, πέραν του τομέα της προσέλκυσης επενδύσεων, δίνει ιδιαίτερη έμφαση και στο άνοιγμα, μέσα από αυτές τις συμφωνίες, της αγοράς της Κίνας στα ελληνικά προϊόντα, σε συνέχεια μάλιστα και της συμφωνίας μεταξύ Ευρωπαϊκής Ενωσης και Κίνας που προστατεύει τους γεωγραφικούς προσδιορισμούς ελληνικών προϊόντων όπως η φέτα, το ούζο, το λάδι, οι ελιές κ.λπ. Με τις συμφωνίες που θα υπογραφούν αίρονται όλοι οι περιορισμοί για την αγορά της Κίνας για τα ελληνικά ακτινίδια και ρυθμίζεται η υφιστάμενη εκκρεμότητα με τον κρόκο Κοζάνης. «Εμείς κάναμε αυτό που έπρεπε ώστε τα ελληνικά προϊόντα να μπορέσουν να μπουν στην αγορά της Κίνας. Τώρα το μπαλάκι περνάει στους παραγωγούς», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.
Η συνάντηση του προέδρου της Κίνας με τον Ελληνα πρωθυπουργό θα πραγματοποιηθεί σήμερα το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου έχει προγραμματιστεί να γίνει και η τελετή ανταλλαγής των διμερών συμφωνιών που θα υπογραφούν και θα ακολουθήσουν κοινές δηλώσεις.
Το μεσημέρι ο κ. Μητσοτάκης θα παραθέσει γεύμα προς τιμήν του προέδρου της Κίνας, ενώ το απόγευμα οι δύο ηγέτες, συνοδευόμενοι από τις συζύγους τους, θα επισκεφθούν τις εγκαταστάσεις της Cosco (Σταθμός Εμπορευματοκιβωτίων) στο λιμάνι του Πειραιά.
Μετά την ταχύτατη έγκριση από τη νέα κυβέρνηση του νέου κύκλου επενδύσεων της κινεζικής εταιρείας στο λιμάνι του Πειραιά, η ελληνική πλευρά πιστεύει ότι η συγκεκριμένη επένδυση, που ανέρχεται σήμερα σε 600 εκατομμύρια ευρώ, μπορεί να φθάσει το 1 δισ. ευρώ και να δημιουργήσει σημαντικό αριθμό νέων θέσεων εργασίας.
Ιδιαίτερης σημασίας είναι και το γεγονός ότι στην Ελλάδα εγκαθίστανται πλέον τόσο η μεγαλύτερη τράπεζα του κόσμου, που είναι η Βιομηχανική και Εμπορική Τράπεζα της Κίνας, η οποία θα ανοίξει γραφεία στην Αθήνα, όσο και η Bank of China που είναι η τέταρτη μεγαλύτερη τράπεζα και θα ανοίξει υποκατάστημα στη χώρα μας. Πρόθεση και των δύο είναι να χρηματοδοτήσουν επενδύσεις με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τον τομέα της ενέργειας και της πράσινης οικονομίας.
Σημαντικές προοπτικές διανοίγονται και στον τομέα του τουρισμού όπου η χώρα μας προσδοκά σε υπερδιπλασιασμό του αριθμού των Κινέζων τουριστών ώστε να φθάσει το 2010-21 τις 500.000.