Στο πλαίσιο αυτό τίθεται και συγκεκριμένο όριο 1% του πληθυσμού ανά περιφέρεια στον αριθμό των προσώπων που θα μεταφερθούν σε κάθε περιοχή. Το όριο αυτό θα ληφθεί υπόψη και για την κατανομή των 4.000 προσφύγων -κυρίως οικογενειών με παιδιά- που σχεδιάζεται να μετακινηθούν ως τα τέλη Νοεμβρίου ώστε να μην επιβαρυνθούν περαιτέρω οι περιοχές που σήκωσαν το μεγαλύτερο βάρος το προηγούμενο διάστημα.
Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Στέλιο Πέτσα, από τον Ιούλιο μέχρι τον Οκτώβριο ολοκληρώθηκαν μετακινήσεις περίπου 6.500 ατόμων, ενώ το όριο μπορεί να τίθεται ανά περιφέρεια, θα λαμβάνεται όμως μέριμνα και για την κατανομή μεταξύ των νομών της κάθε περιφέρειας.
Ταυτόχρονα η κυβέρνηση θα δώσει έμφαση στη στήριξη των τοπικών κοινωνιών τόσο σε υποδομές όσο και σε υπηρεσίες ώστε να σηκώσουν το βάρος της έκτακτης φιλοξενίας των προσφύγων.
Στον πυρήνα της κυβερνητικής πολιτικής βρίσκεται όμως και η κατασκευή νέων κλειστών προαναχωρησιακών κέντρων, για όσους παράνομα εισήλθαν στη χώρα και δεν δικαιούνται άσυλο ώστε -όπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος- «να ξέρουν όσοι δεν δικαιούνται άσυλο ότι δεν μπορούν να κυκλοφορούν ανεξέλεγκτα στη χώρα και δεν έχουν άλλη επιλογή παρά μόνο την επιστροφή τους». Αν και οι σχετικές ανακοινώσεις θα γίνουν τις επόμενες ημέρες, ο κ. Πέτσας προανήγγειλε ότι ο αριθμός αυτών των κέντρων θα είναι «αρκετά εκτεταμένος».
ΣΥΡΙΖΑ: Μικρή συμμετοχή, μεγαλύτερη φθορά
Ο κ. Πέτσας έδωσε αποστομωτική απάντηση και στην κριτική που επιχειρεί να ασκήσει ο ΣΥΡΙΖΑ, υπενθυμίζοντας ότι η σημερινή κυβέρνηση παρέλαβε από τους προκατόχους της «χαοτικές καταστάσεις και αναρχία». Συγκεκριμένα, υπήρχαν 68.000 εκκρεμείς αιτήσεις στην υπηρεσία ασύλου και δυόμισι χρόνια για να προσδιοριστεί η δικάσιμος για μια αίτηση και 14.000 προσφυγές στην Αρχή προσφυγών και περισσότερα από δύο χρόνια για τον προσδιορισμό τους. Ταυτόχρονα, έγιναν μόλις 1.806 επιστροφές σε 4 χρόνια στην Τουρκία, βάσει της κοινής δήλωσής της με την Ε.Ε., ενώ «παρά τις σπατάλες που ερευνά η OLAF, είχε αξιοποιηθεί μόλις το 22% των ευρωπαϊκών πόρων για την αντιμετώπιση του προβλήματος».
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι το ζήτημα αυτό «είναι εθνικής σημασίας», καθώς και ότι «όσο μεγαλύτερη συναίνεση υπάρχει, μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων της χώρας, τόσο το καλύτερο και για το εσωτερικό και για το εξωτερικό».
Οσον αφορά τις αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών τις χαρακτήρισε «σε έναν βαθμό δικαιολογημένες», αλλά υπογράμμισε πως «όλοι οι Ελληνες γνωρίζουν στο πετσί τους τι θα πει προσφυγιά και ξεριζωμός και επομένως αγκαλιάζουν ανθρώπους με προσφυγικό προφίλ, όπως είναι, κατά τεκμήριο, οι άνθρωποι που μετακινούνται για την αποσυμφόρηση των νησιών του ανατολικού Αιγαίου προς την ενδοχώρα».
Εδωσε μάλιστα έμφαση στο σκέλος της ενημέρωσης των τοπικών κοινωνιών σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι οι δήμαρχοι, οι βουλευτές και οι τοπικοί φορείς ενημερώνονται από τους αρμόδιους υπουργούς για το πλάνο το οποίο οριστικοποιείται και θα υλοποιείται «πάντα σε συνεννόηση με τις τοπικές κοινωνίες».
«Αντιδράσεις υπάρχουν, όταν όμως υπάρχει και η ενημέρωση την οποία κάνουμε στις τοπικές κοινωνίες και λέμε ότι υπάρχει ένα πλαφόν, το οποίο δεν θα υπερβούμε στην κατανομή των μετακινήσεων που γίνονται από τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου προς την ενδοχώρα, προσβλέπουμε στην κατανόηση όλων αυτών», σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Ο κ. Πέτσας απέδωσε μάλιστα τις έως τώρα αντιδράσεις σε μεγάλο βαθμό είτε «σε παρανόηση» είτε σε «υπεραντίδραση, μη γνωρίζοντας το προφίλ των ανθρώπων που πηγαίνουν εκεί» και δήλωσε αισιόδοξος ότι «όλοι οι Ελληνες θα βάλουν πλάτη να στηρίξουν τους ακρίτες μας στα νησιά επειδή αντιλαμβάνονται την ανάγκη της αλληλεγγύης».
Το προσφυγικό / μεταναστευτικό αναμένεται να είναι από τα θέματα που θα κυριαρχήσουν και στην άτυπη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ., που θα πραγματοποιηθεί το προσεχές Σάββατο, προκειμένου να υπάρξει ανταλλαγή απόψεων για όλα τα ζητήματα της επικαιρότητας, αλλά και για τα πεπραγμένα των πρώτων 100 ημερών της νέας κυβέρνησης.
Από την έντυπη έκδοση