«Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανέλαβε την πρωτοβουλία να συναντηθεί με τους πολιτικούς αρχηγούς για τη διευκόλυνση των Ελλήνων του εξωτερικού να ψηφίζουν από τον τόπο διαμονής τους. Ελπίζουμε ότι η σημερινή πρωτοβουλία για αυτό το μείζον θέμα που αφορά εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες θα είναι μια επιτυχής άσκηση συναίνεσης και δεν θα μετατραπεί σε επικοινωνιακό παιχνίδι».
«Έκανες αλλαγές» είπε ο κ. Τσίπρας στον πρωθυπουργό, μπαίνοντας στο γραφείο του. «Αλλαγές μικρές», απάντησε ο κ. Μητσοτάκης. «Βλέπω ξεκίνησες τις μεταρρυθμίσεις», συνέχισε ο κ. Τσίπρας, χαμογελώντας με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να απαντά χαριτολογώντας: «Ναι, μεταρρύθμιση επίπλων».
«Επιθυμούμε να εντάξουμε τους Έλληνες της διασποράς δημιουργικά στα πολιτικά πράγματα της χώρας, επιθυμούμε την ψήφο τους και την εκλογή των εκπροσώπων τους στην ελληνική Βουλή. Δεν επιθυμούμε όμως -και θα μας βρει απέναντι οποιαδήποτε πρόταση το επιχειρήσει- να μετατρέψουμε τους Έλληνες του εξωτερικού σε αντικείμενο ψηφοθηρίας ή να χωρίσουμε τους ομογενειακούς τους συλλόγους, ανάλογα με το κόμμα που υποστηρίζουνε».
Αυτό σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας σε δήλωση του μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού, σχολιάζοντας ότι η πρόταση που του παρουσίασε προφορικά ο κ. Μητσοτάκης «δυστυχώς εκεί κατατείνει». Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είπε ότι προέτρεψε τον πρωθυπουργό «να αλλάξει ρότα» ώστε να βρεθεί κοινός τόπος, να προχωρήσουν συναινετικά και να μην οδηγηθούν οι Έλληνες της διασποράς σε διχασμό. Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι «οι μεγάλες θεσμικές τομές απαιτούν ευρύτατες συναινέσεις και κυρίως συνθέσεις ανάμεσα στις παρατάξεις που αποτελούν τους κεντρικούς πόλους διεκδίκησης της διακυβέρνησης στον τόπο» και τόνισε πως «οποιαδήποτε άλλη επιλογή θα είναι επιλογή πολιτικής αλλά και θεσμικής εκτροπής. Από την οποία δεν θα κερδίσει κανείς».
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε την πρόταση του κόμματος του για την ψήφο των αποδήμων και δήλωσε ανοικτός ότι «να συζητήσουμε και κάθε άλλη σχετική πρόταση που μπορεί να διευκολύνει τη ψήφο των Ελλήνων εκλογέων του εξωτερικού», θέτοντας όμως «μία και μόνο» προϋπόθεση: «Να μην επιχειρηθεί η ανάμιξη της ομογένειας σε παιχνίδια μικροκομματικών σκοπιμοτήτων, με κρυφό και δόλιο στόχο την αλλοίωση των εκάστοτε πολιτικών συσχετισμών στο εσωτερικό της χώρας».
Με την ευκαιρία της συνάντησής τους, ο κ. Τσίπρας κάλεσε τον κ. Μητσοτάκη «να ζητήσει επιτέλους την εφαρμογή των κυρώσεων εναντίον της Τουρκίας, που από κοινού με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη πετύχαμε ως απόφαση στο προηγούμενο Συμβούλιο Κορυφής».
Η συνάντηση Μητσοτάκη με Φώφη Γεννηματά
Μετά τον Αλέξη Τσίπρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε με την Φώφη Γεννηματά. Η Πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ ταλαιπωρείται από ένα κρύωμα που την ταλαιπωρεί.
Μητσοτάκης: Το Δημόσιο θα αναλάβει την πλήρη αποκατάσταση της πολυκατοικίας στους Αμπελόκηπους
Όλος ο διάλογος:
– Κ. Μητσοτάκης: Πώς είσαι;
– Φ. Γεννηματά: Δεν είμαι πολύ καλά μην έρχεσαι κοντά.
– Κ. Μητσοτάκης: Το ίδιο κι εγώ.
– Φ. Γεννηματά: Τότε δε κινδυνεύουμε ο ένας από τις ιώσεις του άλλου.
– Κ. Μητσοτάκης: Ένα ζεστό πράσινο τσάι, παρακαλώ
– Φ. Γεννηματά: Σηκώθηκα μόνο για να έρθω εδώ…
– Κ. Μητσοτάκης: Το εκτιμώ.
Σύμφωνα με έγκυρες κι ασφαλείς πληροφορίες από πηγές του Κινήματος Αλλαγής ο κ. Μητσοτάκης και η κ. Γεννηματά συνέπεσαν στη θέση πως πρέπει να έχουν το δικαίωμα οι Έλληνες πολίτες κάτοικοι εξωτερικού να ψηφίζουν και η ψήφος τους να προσμετράται στο εκλογικό αποτέλεσμα. Επίσης ο πρωθυπουργός και η κ. Γεννηματά βρέθηκαν στο ίδιο μήκος κύματος σχετικά με την εκλογή αντιπροσώπων από τον απόδημο ελληνισμό, στη Βουλή, χωρίς ωστόσο να υπεισέλθουν σε λεπτομέρειες. Ακόμη συμφώνησαν ότι αναφέρονται σε όσους είναι γραμμένοι στα δημοτολόγια και τους εκλογικούς καταλόγους οι οποίοι χρειάζονται επικαιροποίηση.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες από το Κίνημα Αλλαγής ο κ. Μητσοτάκης εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι μπορεί να βρεθούν οι 200 ψήφοι που απαιτούνται για να ψηφιστούν στη Βουλή οι σχετικές ρυθμίσεις καθώς ήταν δεκτικός να ισχύσει ως κριτήριο του ποιος έχει δικαίωμα να ψηφίσει, το να έχει, π.χ., ΑΦΜ στην Ελλάδα, πρόταση που έχει διατυπώσει το ΚΚΕ. «Για το Κίνημα Αλλαγής αυτό δεν είναι θα είναι πρόβλημα», ανέφερε αρμόδια πηγή.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Φώφη Γεννηματά διατύπωσαν κοινούς προβληματισμούς για τα εθνικά θέματα και το προσφυγικό καθώς συνέπεσαν στη γενική κατεύθυνση για την αντιμετώπιση της τουρκικής επιθετικότητας στη Κύπρο και την ευρύτερη περιοχή. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η κ. Γεννηματά είπε στον πρωθυπουργό ότι προτίθεται να θέσει το θέμα στην προσύνοδο των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών, την επόμενη εβδομάδα, καθώς θεωρεί ότι απαιτείται το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Κορυφής να πάρει θέση ειδικότερα για να αλλάξει η Κοινή Δήλωση ΕΕ-Τουρκίας για το προσφυγικό. «Πρέπει να διεκδικήσουμε αυτή την αλλαγή και να ζητήσουμε να καταδικαστεί σαφώς η στάση της Τουρκίας», φέρεται να είπε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής.
Στη συζήτηση εθίγη, κατά τις ίδιες ασφαλείς πληροφορίες, το θέμα της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας με την Φώφη Γεννηματά να επισημαίνει στον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι χρειάζεται πρόσωπο που θα ενώνει και η διαδικασία που θα ακολουθηθεί να διαμορφώνει τη συναίνεση, γιατί σε διαφορετική περίπτωση θα απαξιώνεται ο θεσμός. Ο κ. Μητσοτάκης, λένε οι ίδιες πηγές, έδειξε να συμμερίζεται τον προβληματισμό της προέδρου του Κινήματος Αλλαγής, χωρίς όμως να ανοίξει τα χαρτιά του.
Συνάντηση Μητσοτάκη με Κουτσούμπα
Στη συνέχεια ο κ. Μητσοτάκης έχει συνάντηση με τον πρόεδρο της κοινοβουλευτικής ομάδας του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας, Δημήτρη Κουτσούμπα. Αυτή είναι και η πιο κρίσιμη καθώς από το ΚΚΕ εξαρτάται σε πολύ μεγάλο βαθμό να συμπληρωθεί ο απαιτούμενος αριθμός βουλευτών προκειμένου να περάσει ο νόμος.
«Έμαθα ότι είστε κρυωμένος» είπε ο Δημήτρης Κουτσούμπας στον πρωθυπουργό, ο οποίος απάντησε: «Η Φώφη είναι χειρότερα». Τότε, ο ΓΓ του ΚΚΕ αποκρίθηκε: «Είναι η εποχή αυτή».
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Κουτσούμπας εκφράστηκε θετικά ως προς το να προσμετράται η ψήφος των Ελλήνων του εξωτερικού στο τελικό αποτέλεσμα, επανέλαβε όμως κάποιες από τις προϋποθέσεις που θέτει το ΚΚΕ:
-Να υπόκεινται στο σύνολο των υποχρεώσεων, κυρίως οικονομικών, των πολιτών του Ελληνικού Κράτους και άρα πρέπει να απολαμβάνουν τα αντίστοιχα δικαιώματα, όπως αυτό της ψήφου, προκειμένου να μπορούν να τοποθετούνται για τα πολιτικά πεπραγμένα στην Ελλάδα.
– Να απουσιάζουν από την Ελλάδα, συγκεκριμένο, εύλογο, χρονικό διάστημα, π.χ. μέχρι 30 χρόνια.
Παράλληλα, το ΚΚΕ λέει κατηγορηματικό “όχι” στην επιστολική ψήφο και παραμένει σταθερό στην αυτοπρόσωπη ψήφο σε πρεσβείες και προξενεία.
Οι επόμενες συναντήσεις
Υποδεχόμενος τον πρόεδρο της Ελληνικής Λύσης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ρώτησεγια το χέρι του κ. Βελόπουλου, το οποίο όπως εκείνος απάντησε χτύπησε στο μπασκετ.
Ο διάλογος είχε ως εξής:
-Καλώς τον, είσαι καλά;
-Το χέρι;
-Μπάσκετ. Τι να κάνουμε, αυτά συμβαίνουν
-Οι κακές συνήθειες
-Τι να σου προσφέρω;
-Τίποτα. Έναν καλό εκλογικό νόμο και να ψηφίζουν οι ομογενείς.
-Για το δεύτερο είμαστε στο ίδιο μήκος κύματος
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί τέλος με τον γραμματέα του κόμματος ΜέΡΑ25, Γιάνη Βαρουφάκη, στις 17:30.