Αντ’ αυτού, χθες επιβεβαιώθηκε ότι από τη γραμμή «αντιπολίτευση για την αντιπολίτευση» που έχει υιοθετήσει ο κ. Τσίπρας από την πρώτη μέρα της νέας κυβέρνησης δεν εξαιρούνται ούτε τα εθνικά θέματα.
Ο πρωθυπουργός της πλέον αποτυχημένης για τα εθνικά μας συμφέροντα επίσκεψης Τούρκου προέδρου στην Ελλάδα, της επίσκεψης κατά την οποία σε ελληνικό έδαφος ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έθεσε δημοσίως ζήτημα αναθεώρησης της Συνθήκης της Λωζάννης, εγκάλεσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη για ήπια στάση στο ζήτημα της τουρκικής εισβολής στη Συρία, κάνοντας πως δεν γνωρίζει ούτε τις δηλώσεις του Ελληνα πρωθυπουργού από το Κάιρο ούτε τις δηλώσεις του Ελληνα υπουργού Εξωτερικών.
Προφανώς χωρίς να αντιλαμβάνεται τι θα σήμαινε τούτη την ώρα η Ελλάδα να σηκώσει πάνω της όλο το βάρος της αντίδρασης κατά της Τουρκίας με τις ΗΠΑ και την Ε.Ε. να τηρούν αμφίσημη στάση, ο κ. Τσίπρας δήλωσε ανήσυχος για τις εξελίξεις και κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση να ζητήσει την εφαρμογή κυρώσεων κατά της Τουρκίας για τη μη τήρηση των όρων της συμφωνίας για το προσφυγικό: «Εχουν περάσει τρεις μήνες και, όσο είδατε κυρώσεις κατά της Τουρκίας, άλλο τόσο είδαμε και εμείς. Η Ευρώπη πήρε μια απόφαση, αλλά η κυβέρνηση έπρεπε να επισπεύσει και να ζητήσει την εφαρμογή των κυρώσεων…
Η κυβέρνηση ακολουθεί πολιτική κατευνασμού απέναντι στον Ερντογάν», είπε ο κ. Τσίπρας και επέπληξε την κυβέρνηση για την πολιτική που ακολουθεί στο προσφυγικό, ισχυριζόμενος πως παρέδωσε μια ομαλή κατάσταση που έγινε προβληματική από τις 7 Ιουλίου και μετά.
Συνεδριάζει σήμερα το υπουργικό Συμβούλιο - Τι περιλαμβάνει η ατζέντα
Αναφερόμενος στην υπόθεση Παπαγγελόπουλου, ο κ. Τσίπρας -όπως έκανε και στη Βουλή- αγνόησε τις καταγγελίες δύο εν ενεργεία εισαγγελέων κατά του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης και επανέλαβε, με στόχο τις εντυπώσεις, τον ισχυρισμό πως «πρώτη φορά συστήνεται Προανακριτική -με προοπτική ειδικού δικαστηρίου- με την κατηγορία ότι κάποιος υπουργός προσπάθησε να αναδείξει σκάνδαλα προηγούμενων υπουργών».
Οπως αναμενόταν, χωρίς ίχνος αυτοκριτικής ή μεταμέλειας, ο πρώην πρωθυπουργός υπερασπίστηκε τους χειρισμούς του στην υπόθεση Novartis και επανέλαβε ότι στριμώχτηκε από την απόφαση να μην μπει στο κάδρο, τουλάχιστον από την πρώτη στιγμή. «Με ποιανού την απόφαση βγήκε το όνομά μου από το κάδρο; Μπορεί να μην υπήρχε το όνομά μου στις καταθέσεις των εισαγγελέων, αλλά ο κ. Σαμαράς είπε το όνομά μου. Αυτό το καραγκιοζιλίκι να συνεδριάζει η Βουλή επί επτά ώρες χωρίς την κυβέρνηση δεν έχει ξαναγίνει ποτέ. Και θέλουν να ποινικοποιήσουν την πολιτική ζωή και ταυτόχρονα δειλιάζουν να βάλουν στο κάδρο αυτούς στους οποίους αναφέρονται», υποστήριξε.
Αναφερόμενος στο ραντεβού με τον πρωθυπουργό για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού, τον νέο εκλογικό νόμο κ.ά., ο κ. Τσίπρας είπε: «Είναι μεγάλο θέμα που οφείλουμε να κρατήσουμε έξω από τη διαδικασία της μικροπολιτικής αντιπαράθεσης και της επικοινωνιακής πλειοδοσίας. Εάν ο στόχος του κ. Μητσοτάκη είναι η μικροπολιτική πλειοδοσία παίζοντας παιχνίδια με την ίδια την ουσία του πολιτικού συστήματος, τότε θα με βρει απέναντι. Εγώ προσέρχομαι με θετική διάθεση. Εμείς περάσαμε έναν νόμο για τη σύσταση επιτροπής εμπειρογνωμόνων, για να καταλήξει σε μια πρόταση για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού. Και υπήρξε διακομματική επιτροπή που κατέληξε σε μια πρόταση, την οποία κωδικοποιήσαμε αλλά δεν προλάβαμε να την περάσουμε από τη Βουλή λόγω των πρόωρων εκλογών».
Από την έντυπη έκδοση