Οι πρώτοι που δέχτηκαν τα τηλεφωνήματα από το Μαξίμου ήταν ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας, η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, Φώφη Γεννηματά και ο γγ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας. Οι συναντήσεις τους με τον Κυριάκο Μητσοτάκη θα γίνουν στο γραφείο του πρωθυπουργού στη Βουλή.
Το πρόγραμμα των συναντήσεων
Με τον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς, Αλέξη Τσίπρα, στις 11:00
Με την Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, στις 12:15
Με τον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας, Δημήτρη Κουτσούμπα, στις 17:00
Με τον Πρόεδρο του κόμματος Ελληνική Λύση, Κυριάκο Βελόπουλο, στις 18:00
Με τον Γραμματέα του κόμματος ΜέΡΑ25, Γιάνη Βαρουφάκη, στις 19:00
Οι πληροφορίες επιμένουν ότι οι επαφές δεν είναι προσχηματικές, καθώς στο Μαξίμου δεν θεωρούν ότι η εξεύρεση των 200 βουλευτών είναι μια χαμένη υπόθεση.
Οι συναντήσεις θα πραγματοποιηθούν στη Βουλή μετά την επιστροφή του κ. Μητσοτάκη, την προσεχή Τρίτη, από την τριμερή Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου και στόχος της «εθνικής πρωτοβουλίας» είναι η εξασφάλιση της ευρύτερης δυνατής συναίνεσης και των απαιτούμενων 200 ψήφων.
Φιντάν για ελληνοτουρκικά: Προτιμάμε συζήτηση - «πακέτο» για όλα τα θέματα και μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας
Ενδεικτική της διάθεσης της κυβέρνησης να αναζητήσει συγκλίσεις με τις άλλες πολιτικές δυνάμεις είναι και η απόφαση του πρωθυπουργού να μην προσέλθει στη συζήτηση με έτοιμο νομοσχέδιο αλλά να παρουσιάσει προτεινόμενους βασικούς άξονες επιδιώκοντας να προκύψει μέσα από τις συζητήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς η μέγιστη δυνατή συναίνεση, που θα διαμορφωθεί πάντως στη βάση ενός πλαισίου που θεωρείται αυτονόητο και αναγκαίο.
Το πλαίσιο αυτό είναι ήδη έτοιμο από το υπουργείο Εσωτερικών και περιλαμβάνει τη δυνατότητα των Ελλήνων που ζουν στο εξωτερικό να ψηφίζουν από τον τόπο κατοικίας και εργασίας τους, στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας, του οποίου ο αριθμός των βουλευτών προτείνεται να αυξηθεί από 12, που είναι σήμερα, σε 15.
Στην κυβέρνηση διακρίνουν θετική στάση του Κινήματος Αλλαγής, ενώ σημειώνουν ότι υπέρ της προσμέτρησης της ψήφου σε πανελλαδικό επίπεδο τάσσεται και ο Γ. Βαρουφάκης, παρότι η πρότασή του διαφέρει στα υπόλοιπα σημεία από εκείνη της Ν.Δ. Η συγκέντρωση 200 ψήφων καθίσταται πάντως αδύνατη χωρίς στήριξη ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ, καθώς τα δύο κόμματα διαθέτουν αθροιστικά 101 βουλευτές. Κεντρικό σημείο διαφωνίας του ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί η άποψή του περί μη προσμέτρησης της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού στο πανελλαδικό ποσοστό. Στην κυβέρνηση αντιτείνουν ότι η θέση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει πρόβλημα τόσο συνταγματικό, αφού το Σύνταγμα μιλάει για την ισότητα της ψήφου, όσο και «λογικής», φέρνοντας ως ενδεικτικό παράδειγμα πως αν κάποιος έρθει από άλλη χώρα να ψηφίσει στην Αθήνα η ψήφος του μετράει κανονικά, ενώ αν ψηφίσει εκεί η ψήφος του μετράει διαφορετικά. Επιμένουν επίσης ότι η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ «υποτιμάει τους Ελληνες του εξωτερικού, αφού τους θεωρεί πολίτες δεύτερης κατηγορίας», αλλά και ότι δεν θα ισχύει η αρχή της αναλογικότητας των περιφερειών, καθώς θα υπάρχουν περιφέρειες με εκατοντάδες χιλιάδες ψηφοφόρους, οι οποίοι θα εκλέγουν μόνο έναν ή δύο βουλευτές.
Ο πρωθυπουργός αναμένεται να ξεκαθαρίσει στους πολιτικούς αρχηγούς ότι δεν πρόκειται για παραχώρηση νέου δικαιώματος, αλλά για τη δυνατότητα άσκησης ενός δικαιώματος που ήδη υφίσταται, καθώς και ότι κανένας πολίτης δεν θα προστεθεί στους εκλογικούς καταλόγους και δεν θα αλλάξει το εκλογικό σώμα.
«Πρόκειται για νομοθετική ρύθμιση, η οποία αφορά όλους εκείνους που σήμερα έχουν δικαίωμα ψήφου, αλλά δεν μπορούν λόγω μεγάλης απόστασης και οικονομικής επιβάρυνσης να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα», ξεκαθαρίζουν κυβερνητικοί παράγοντες και κάνουν λόγο για αυτονόητο δικαίωμα, που ισχύει σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, με εξαίρεση τη Μάλτα και το Λιχτενστάιν.
Οι συναντήσεις θα αφορούν στο θέμα της ψήφου των αποδήμων, ο πρωθυπουργός ωστόσο θα παρέχει ενημέρωση για οποιοδήποτε θέμα ζητηθεί από πολιτικό αρχηγό, συμπεριλαμβανομένου και του μεταναστευτικού, στο οποίο αναφέρθηκε πάντως κατά την προχθεσινή συζήτηση στην «Ωρα του πρωθυπουργού».
Στην κυβέρνηση επιμένουν ότι τα μέτρα που λαμβάνονται «είναι μέτρα εθνικής υπευθυνότητας», ενώ εντείνονται παράλληλα και οι πρωτοβουλίες στην κατεύθυνση της διεθνοποίησης. Ο πρωθυπουργός θα θέσει στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. το ζήτημα ότι πρέπει να υπάρχουν συγκεκριμένες κυρώσεις για χώρες που δεν συμμετέχουν σε δίκαιη κατανομή των προσφύγων σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Πρόθεση της ελληνικής πλευράς είναι να πιέσει παράλληλα, ώστε να ανταποκριθεί περισσότερο η Τουρκία στην εφαρμογή της κοινής δήλωσης με την Ε.Ε., για την οποία πάντως θεωρεί ότι χρειάζεται επικαιροποίηση. Ως σημαντικά θεωρούνται να δεχθεί η Τουρκία επιστροφές και από την ηπειρωτική Ελλάδα και να αναγνωριστεί ως χώρα πρώτου ασύλου για μετανάστες που έρχονται από υποσαχάριες χώρες ή μέρος του Αφγανιστάν.
Θεοδωρικάκος: Ώρα ευθύνης για το πολιτικό σύστημα
«Είναι μια ώρα ευθύνης για το πολιτικό σύστημα να δείξει ότι μπορεί να κάνει το αυτονόητο και το λογικό», τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος για το θέμα της διευκόλυνσης των Ελλήνων του εξωτερικού να ψηφίζουν από τον τόπο διαμονής τους.
Ο υπουργός κάλεσε την αντιπολίτευση να ανταποκριθεί σε όσα προβλέπει το Σύνταγμα, χωρίς να παρασυρθεί από μικροκομματικές σκοπιμότητες και συμφέροντα.
Όπως εξήγησε ο κ. Θεοδωρικάκος στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, η κυβέρνηση θέλει η ψήφος των Ελλήνων του εξωτερικού να είναι ισοδύναμη με εκείνη των Ελλήνων που θα ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα στο εσωτερικό και σημείωσε ότι δεν μπορεί να υπάρχουν Έλληνες δύο κατηγοριών και εκείνοι που βρίσκονται στο εξωτερικό για να σπουδάσουν ή να εργαστούν να μη μπορούν να ψηφίσουν. Υπογράμμισε ότι όσοι αρνούνται να διευκολύνουν τους Έλληνες του εξωτερικού να ψηφίζουν στο τόπο κατοικίας τους ουσιαστικά δίνουν το δικαίωμα να ψηφίζουν μόνο σε εκείνους που έχουν την οικονομική δυνατότητα να ταξιδέψουν στην Ελλάδα.
Ο κ. Θεοδωρικάκος είπε, επίσης, ότι θα ζητηθεί από το υπουργείο Εσωτερικών σε όσους επιθυμούν να ψηφίσουν να κάνουν αίτηση και τα στοιχεία τους θα διασταυρωθούν για να διαπιστωθεί αν είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους. Και διευκρίνισε ότι οι Έλληνες που έχουν δηλώσει μόνιμη κατοικία το εξωτερικό και διατηρούν ΑΦΜ είναι περίπου 350.000, ενώ διαβεβαίωσε ότι η όλη διαδικασία θα γίνει με απόλυτη διαφάνεια και υπό τον έλεγχο όλων των κομμάτων.