Οι συναντήσεις θα πραγματοποιηθούν στη Βουλή μετά την επιστροφή του κ. Μητσοτάκη, την προσεχή Τρίτη, από την τριμερή Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου και στόχος της «εθνικής πρωτοβουλίας» είναι η εξασφάλιση της ευρύτερης δυνατής συναίνεσης και των απαιτούμενων 200 ψήφων.
Ενδεικτική της διάθεσης της κυβέρνησης να αναζητήσει συγκλίσεις με τις άλλες πολιτικές δυνάμεις είναι και η απόφαση του πρωθυπουργού να μην προσέλθει στη συζήτηση με έτοιμο νομοσχέδιο αλλά να παρουσιάσει προτεινόμενους βασικούς άξονες επιδιώκοντας να προκύψει μέσα από τις συζητήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς η μέγιστη δυνατή συναίνεση, που θα διαμορφωθεί πάντως στη βάση ενός πλαισίου που θεωρείται αυτονόητο και αναγκαίο.
Το πλαίσιο αυτό είναι ήδη έτοιμο από το υπουργείο Εσωτερικών και περιλαμβάνει τη δυνατότητα των Ελλήνων που ζουν στο εξωτερικό να ψηφίζουν από τον τόπο κατοικίας και εργασίας τους, στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας, του οποίου ο αριθμός των βουλευτών προτείνεται να αυξηθεί από 12, που είναι σήμερα, σε 15.
Στην κυβέρνηση διακρίνουν θετική στάση του Κινήματος Αλλαγής, ενώ σημειώνουν ότι υπέρ της προσμέτρησης της ψήφου σε πανελλαδικό επίπεδο τάσσεται και ο Γ. Βαρουφάκης, παρότι η πρότασή του διαφέρει στα υπόλοιπα σημεία από εκείνη της Ν.Δ. Η συγκέντρωση 200 ψήφων καθίσταται πάντως αδύνατη χωρίς στήριξη ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ, καθώς τα δύο κόμματα διαθέτουν αθροιστικά 101 βουλευτές. Κεντρικό σημείο διαφωνίας του ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί η άποψή του περί μη προσμέτρησης της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού στο πανελλαδικό ποσοστό. Στην κυβέρνηση αντιτείνουν ότι η θέση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει πρόβλημα τόσο συνταγματικό, αφού το Σύνταγμα μιλάει για την ισότητα της ψήφου, όσο και «λογικής», φέρνοντας ως ενδεικτικό παράδειγμα πως αν κάποιος έρθει από άλλη χώρα να ψηφίσει στην Αθήνα η ψήφος του μετράει κανονικά, ενώ αν ψηφίσει εκεί η ψήφος του μετράει διαφορετικά. Επιμένουν επίσης ότι η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ «υποτιμάει τους Ελληνες του εξωτερικού, αφού τους θεωρεί πολίτες δεύτερης κατηγορίας», αλλά και ότι δεν θα ισχύει η αρχή της αναλογικότητας των περιφερειών, καθώς θα υπάρχουν περιφέρειες με εκατοντάδες χιλιάδες ψηφοφόρους, οι οποίοι θα εκλέγουν μόνο έναν ή δύο βουλευτές.
Ο πρωθυπουργός αναμένεται να ξεκαθαρίσει στους πολιτικούς αρχηγούς ότι δεν πρόκειται για παραχώρηση νέου δικαιώματος, αλλά για τη δυνατότητα άσκησης ενός δικαιώματος που ήδη υφίσταται, καθώς και ότι κανένας πολίτης δεν θα προστεθεί στους εκλογικούς καταλόγους και δεν θα αλλάξει το εκλογικό σώμα.
«Πρόκειται για νομοθετική ρύθμιση, η οποία αφορά όλους εκείνους που σήμερα έχουν δικαίωμα ψήφου, αλλά δεν μπορούν λόγω μεγάλης απόστασης και οικονομικής επιβάρυνσης να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα», ξεκαθαρίζουν κυβερνητικοί παράγοντες και κάνουν λόγο για αυτονόητο δικαίωμα, που ισχύει σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, με εξαίρεση τη Μάλτα και το Λιχτενστάιν.
Ο Δένδιας ενημέρωσε τον Μητσοτάκη για τη νέα δομή των Ενόπλων Δυνάμεων και τον θόλο
Οι συναντήσεις θα αφορούν στο θέμα της ψήφου των αποδήμων, ο πρωθυπουργός ωστόσο θα παρέχει ενημέρωση για οποιοδήποτε θέμα ζητηθεί από πολιτικό αρχηγό, συμπεριλαμβανομένου και του μεταναστευτικού, στο οποίο αναφέρθηκε πάντως κατά την προχθεσινή συζήτηση στην «Ωρα του πρωθυπουργού».
Στην κυβέρνηση επιμένουν ότι τα μέτρα που λαμβάνονται «είναι μέτρα εθνικής υπευθυνότητας», ενώ εντείνονται παράλληλα και οι πρωτοβουλίες στην κατεύθυνση της διεθνοποίησης. Ο πρωθυπουργός θα θέσει στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. το ζήτημα ότι πρέπει να υπάρχουν συγκεκριμένες κυρώσεις για χώρες που δεν συμμετέχουν σε δίκαιη κατανομή των προσφύγων σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Πρόθεση της ελληνικής πλευράς είναι να πιέσει παράλληλα, ώστε να ανταποκριθεί περισσότερο η Τουρκία στην εφαρμογή της κοινής δήλωσης με την Ε.Ε., για την οποία πάντως θεωρεί ότι χρειάζεται επικαιροποίηση. Ως σημαντικά θεωρούνται να δεχθεί η Τουρκία επιστροφές και από την ηπειρωτική Ελλάδα και να αναγνωριστεί ως χώρα πρώτου ασύλου για μετανάστες που έρχονται από υποσαχάριες χώρες ή μέρος του Αφγανιστάν.
Διευρυμένη και ενισχυμένη η αμυντική συνεργασία με τις ΗΠΑ
Την ίδια ώρα ιδιαίτερη σημασία αποδίδει η κυβέρνηση στην ανανεωμένη Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας Ελλάδας – ΗΠΑ, που αναμενόταν να υπογραφεί στη διάρκεια της επίσκεψης του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο (φωτό).
Στο Μέγαρο Μαξίμου πιστεύουν πως με την κίνηση αυτή γίνεται ένα σημαντικό βήμα για τη διεύρυνση και την ενίσχυση της αμυντικής συνεργασίας με τις ΗΠΑ και εκτιμούν ότι, σε συμβολικό επίπεδο, η αναβάθμιση και η διεύρυνση της αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας στην Ελλάδα, εκτός της Σούδας, δείχνουν ότι η Ουάσιγκτον αναγνωρίζει και τον στρατηγικό ρόλο της χώρας μας στην Ανατολική Μεσόγειο, γεγονός που αποτελεί και μήνυμα προς όλους και, κυρίως, προς την Αγκυρα. Αξιολογούν επίσης ως μεγάλης σημασίας την αξιοποίηση και την αναβάθμιση του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης, καθώς έτσι ενισχύεται ο εθνικός στόχος για μετατροπή της πόλης σε στρατηγικό κόμβο ενεργειακό και μεταφορικό.
«Σε συνδυασμό με τη σταθερότητα και τις πάγιες στρατηγικές προτεραιότητες της Ελλάδας, η θεσμική αναβάθμιση της σχέσης με τις ΗΠΑ ενισχύει τη συνολική γεωστρατηγική αξία της χώρας», τονίζουν χαρακτηριστικά.
Από την έντυπη έκδοση