Αυτό συνέβη και στην σημερινή συζήτηση στη Βουλή για τους υδρογονάνθρακες στην οποία όχι ένας αλλά τέσσερις βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης καταψήφισαν την κύρωση μίας συμφωνίας που ενός νομοσχεδίου που είχε εισηγηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ και στην συνέχεια η γραμμή από την Κουμουνδούρου ήταν να ψηφίσουν οι βουλευτές παρών.
Οι «αντάρτες» είναι δύο βουλευτές που προέρχονται από τους Ανεξάρτητους Έλληνες, τον Θανάση Παπαχριστόπουλο και τον Κώστα Ζουράρη, τον Νίκο Φίλη αλλά και τον Σάκη Παπαδόπουλο.
Οι τέσσερις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισαν να «παραβλέψουν» την εντολή της Κουμουνδούρου και να πουν «όχι» σε 3 συμβάσεις που ο Γιώργος Σταθάκης ως Υπουργός είχε υπογράψει! Από αυτούς ο Νίκος Φίλης ήταν ο μοναδικός που εγκαίρως είχε διατυπώσει τις αντιρρήσεις του.
ΣΥΡΙΖΑ: Μικρή συμμετοχή, μεγαλύτερη φθορά
Από τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης, το ΚΙΝΑΛ ψήφισε και τις τέσσερις συμβάσεις. ΚΚΕ και ΜέΡΑ 25 καταψήφισαν. Η Ελληνική Λύση ψήφισε «υπέρ» των δύο συμβάσεων για το Ιόνιο αλλά καταψήφισε τις άλλες δύο συμβάσεις για την Κρήτη.
Το σχέδιο νόμου «Κύρωση της Σύμβασης Μίσθωσης μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και των εταιρειών «Repsol Exploracion S.A»και «Ελληνικά Πετρέλαια Ανώνυμη Εταιρεία» για την παραχώρηση του δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στη θαλάσσια περιοχή «Ιόνιο», Δυτική Ελλάδα», έλαβε επί του συνόλου 181 ψήφους «υπέρ», 27 «κατά» και 74 «παρών».
Το σχέδιο νόμου «Κύρωση της Σύμβασης Μίσθωσης μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και των εταιρειών «Total E&P Greece B.V», «ExxonMobil Exploration and Production Greece (Crete) B.V» «Ελληνικά Πετρέλαια Ανώνυμη Εταιρεία» για την παραχώρηση του δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στη θαλάσσια Περιοχή «Νοτιοδυτικά Κρήτης», Ελλάδα», έλαβε επί του συνόλου 172 «υπέρ», 36 «κατά» και 74 «παρών».
Το σχέδιο νόμου «Κύρωση της Σύμβασης Μίσθωσης μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και των εταιρειών «Total E&P Greece B.V», «ExxonMobil Exploration and Production Greece (Crete) B.V» και «Ελληνικά Πετρέλαια Ανώνυμη Εταιρεία» για την παραχώρηση του δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στη θαλάσσια Περιοχή «Δυτικά Κρήτης», Ελλάδα», έλαβε επί του συνόλου 172 «υπέρ», 36 «κατά» και 74 «παρών».