Οσο για την «απέλπιδα προσπάθεια» του ΣΥΡΙΖΑ να μειώσει -μετά τη ματαίωση της συνάντησης με τον Ντόναλντ Τραμπ- τις θετικές εικόνες που εξέπεμψε αυτή η επίσκεψη, αυτή έπεσε στο κενό, καθώς οι ισχυρισμοί ότι μπορεί να μην υπήρξε καν προγραμματισμός για συνάντηση του Ελληνα πρωθυπουργού με τον Αμερικανό πρόεδρο καταρρίφθηκαν από την ίδια την αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα, η οποία επιβεβαίωσε ότι υπήρχε προγραμματισμένη συνάντηση για την Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου. Οι εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις στις ΗΠΑ οδήγησαν άλλωστε στη ματαίωση όχι μόνο της συγκεκριμένης, αλλά σειράς συναντήσεων του κ. Τραμπ.
Σε ό,τι αφορά τη συνάντηση με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, στην κυβέρνηση θεωρούν ότι έγινε ένα θετικό βήμα, αναμένουν ωστόσο να φανεί το επόμενο διάστημα εάν θα υπάρξει μείωση των μεταναστευτικών ροών και να δουν τη στάση της Αγκυρας απέναντι στην Κυπριακή Δημοκρατία στην ΑΟΖ της Κύπρου. Παράλληλα διαμηνύεται πως «η ελληνική κυβέρνηση επιθυμεί τον διάλογο και σχέσεις καλής γειτονίας με την Τουρκία, αλλά δεν κάνει βήμα πίσω από τα δίκαιά μας».
Οσο για τα περί «κακής προετοιμασίας» που καταλόγισε ο ΣΥΡΙΖΑ, στην κυβέρνηση όχι μόνο τα απορρίπτουν, αλλά διερωτώνται, μεταξύ άλλων, «ποιος δεν θυμάται την επίσκεψη Ερντογάν στην Ελλάδα τον Δεκέμβριο του 2017, με τις προκλητικές δημόσιες τοποθετήσεις του, όπου έθεσε τόσο ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας όσο και του κ. Τσίπρα το μέγιστο των τουρκικών διεκδικήσεων;».
Στο περιθώριο των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ ο Ελληνας πρωθυπουργός είχε διμερείς συναντήσεις με δέκα αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων, καθώς και με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες. Είχε σύντομη επαφή στο λόμπι του ξενοδοχείου «Millennium» και με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, καθώς και μία επαφή γνωριμίας με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ και τη σύζυγό του Μελάνια στη δεξίωση που παρέθεσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ προς τιμήν των αντιπροσωπειών των χωρών που συμμετείχαν στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.
Κατά την παραμονή του στη Νέα Υόρκη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έγινε ο πρώτος Ελληνας πρωθυπουργός ύστερα από 20 σχεδόν χρόνια που μίλησε σε ανοικτή εκδήλωση στην Αστόρια, δίνοντας έμφαση στο δικαίωμα των ομογενών να ψηφίζουν στις εκλογές από τον τόπο διαμονής τους. Μετά την ολοκλήρωση της σχετικής κυβερνητικής πρότασης, ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να πάρει πρωτοβουλία -«πολύ σύντομα», λένε οι πληροφορίες- για σειρά συναντήσεων με τους πολιτικούς αρχηγούς σε μία προσπάθεια να βρεθεί η απαιτούμενη πλειοψηφία δύο τρίτων στη Βουλή. Ο ίδιος πιστεύει ότι με καλή διάθεση θα συμφωνηθεί ένα κοινό πλαίσιο, έτσι ώστε το 2023, όταν θα γίνουν οι επόμενες εθνικές εκλογές, οι εκτός επικρατείας Ελληνες ψηφοφόροι να ψηφίσουν από τον τόπο της μόνιμης διαμονής τους. Η στάση ωστόσο του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το οποίο έσπευσε να παρουσιάσει τη δική του πρόταση, δημιουργεί εκ των πραγμάτων ερωτηματικά για την τελική στάση που θα τηρήσει.
Στο Μέγαρο Μαξίμου είναι ξεκάθαροι πάντως ότι δεν μπορεί να νομοθετηθεί ότι η ψήφος δεν θα προσμετράται στο συνολικό αποτέλεσμα και δεν είναι τυχαίο ότι ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε αυτό που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ ως «απάτη» και στο κυβερνών κόμμα τονίζουν ότι είναι αντισυνταγματικό και παραβιάζει κατάφωρα την αρχή της ισότητας της ψήφου.
«ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΕΜΠΙΣΤΕΥΘΕΙΤΕ ΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΓΙΑ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ»
Το ξεμπλοκάρισμα εμβληματικών επενδύσεων αλλά και η μείωση στη φορολογία των επιχειρήσεων και στα μερίσματα ενίσχυσαν την επιχειρηματολογία ότι η νέα κυβέρνηση δημιουργεί πλαίσιο φιλικό για την επιχειρηματικότητα
Την ευκαιρία να μιλήσει σε εκδηλώσεις παρουσία άνω των 250 υποψήφιων επενδυτών, στους οποίους έστειλε το μήνυμα ότι «μπορούν να εμπιστευθούν την Ελλάδα», είχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην πενθήμερη παρουσία του στη Νέα Υόρκη.
Στο Μέγαρο Μαξίμου θεωρούν ότι και μόνο οι παρουσίες αυτές δείχνουν το ενδιαφέρον που υπάρχει για τη χώρα μας και εκτιμούν ότι η σύγκριση με το παρελθόν «είναι καταλυτική».
Στουρνάρας: Oι πιθανοί δασμοί Τραμπ στην Ευρώπη δεν θα επηρεάσουν σημαντικά την ελληνική οικονομία
Το πολύ θετικό κλίμα που καταγράφηκε σε όλες τις επαφές στις ΗΠΑ συνδέεται πάντως σε πολύ σημαντικό βαθμό με το γεγονός ότι ο κ. Μητσοτάκης πήγε στη Νέα Υόρκη όχι μόνο απολύτως προετοιμασμένος, αλλά και με συγκεκριμένα δείγματα γραφής σε σχέση με τη μεταρρυθμιστική δυναμική της νέας κυβέρνησης. «Οχι με κάποιες γενικόλογες υποσχέσεις αλλά έχοντας δείξει εμπράκτως ότι το επενδυτικό περιβάλλον αλλάζει στην Ελλάδα», όπως λένε χαρακτηριστικά στενοί του συνεργάτες.
Το ξεμπλοκάρισμα εμβληματικών επενδύσεων όπως του Ελληνικού, της Cosco και των Σκουριών, αλλά και η μείωση στη φορολογία των επιχειρήσεων και στα μερίσματα ενίσχυσαν την επιχειρηματολογία ότι η νέα κυβέρνηση δημιουργεί ένα πλαίσιο φιλικό για την επιχειρηματικότητα. Η αίσθηση που υπάρχει είναι ότι μεγάλα επενδυτικά σχήματα δείχνουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις εξελίξεις στην Ελλάδα, όπως αυτές διαμορφώνονται από τη νέα κυβέρνηση που όλοι καταλαβαίνουν πως έχει έναν σαφή φιλοεπενδυτικό προσανατολισμό. «Περιμένουμε το επόμενο χρονικό διάστημα οι αμερικανικές επενδύσεις στην Ελλάδα να αυξηθούν πολύ», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.
Στη διάρκεια της παραμονής του στη Νέα Υόρκη ο Ελληνας πρωθυπουργός μίλησε στη συνάντηση του International Advisory Board του Atlantic Council, στο Bloomberg Global Business Forum, σε εκδήλωση του Council on Foreign Relations, αλλά και σε τραπέζι της Goldman Sachs, παρουσία 30 CEOs μεγάλων επιχειρήσεων, μεταξύ των οποίων εκπρόσωποι της Pimco, της Blackstone, του Bain Capital, του Cerberus, του Avenue Capital, του York Capital, της Invesco Oppenheimer. Επίσης, παρακάθησε σε γεύμα που παρέθεσε παρουσία επενδυτών ο Αμερικανός υπουργός Εμπορίου Γουίλμπουρ Ρος, ενώ συμμετείχε και σε εκδήλωση με επιφανείς επιχειρηματίες της Ομογένειας στο University Club. Διμερείς συναντήσεις είχε, μεταξύ άλλων, με τον υπουργό Εμπορίου Γουίλμπουρ Ρος, με τους επικεφαλής της JP Morgan, Τζέιμι Ντάιμον και της Goldman Sachs, Ντέιβιντ Σόλομον, αλλά και με τον σύμβουλο του προέδρου Τραμπ, Τζάρεντ Κούσνερ, ενώ κάλεσμα για επενδύσεις στην Ελλάδα απηύθυνε και μέσω συνεντεύξεων που παραχώρησε στο Βloomberg και στην «Washington Post».
Ο στόχος του Ελληνα πρωθυπουργού να προβάλει το μεταρρυθμιστικό σχέδιο της νέας κυβέρνησης και να δώσει την ευκαιρία σε κορυφαίους οικονομικούς παράγοντες και επενδυτές να διαπιστώσουν από κοντά ότι αυτή τη φορά υπάρχει ένα συγκεκριμένο σχέδιο που περιλαμβάνει τη μειωμένη φορολόγηση, ένα σταθερό φορολογικό πλαίσιο και μεγάλες αλλαγές που θα χτυπήσουν τη γραφειοκρατία, στο Μέγαρο Μαξίμου θεωρούν ότι επετεύχθη στη Νέα Υόρκη.
Η εκστρατεία ωστόσο για την προσέλκυση επενδύσεων, που στην πραγματικότητα έχει ξεκινήσει από την Ευρώπη και συγκεκριμένα από το Παρίσι, το Βερολίνο και τη Χάγη, θα συνεχιστεί στις αρχές Νοεμβρίου στην Κίνα, καθώς ο κ. Μητσοτάκης θα επισκεφθεί τη Σαγκάη.
Στο πλαίσιο της προετοιμασίας αυτής της επίσκεψης και της γενικότερης προσπάθειας για διεύρυνση των εμπορικών σχέσεων και διευκόλυνση των κινεζικών επενδύσεων στην Ελλάδα, είχαν συνάντηση στη Νέα Υόρκη και ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Δένδιας με τον Κινέζο ομόλογό του.
Στην πρώτη γραμμή για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής
Κορυφαία επιλογή της κυβέρνησης Μητσοτάκη είναι η επιμονή στην «πράσινη ατζέντα», τόσο για λόγους περιβαλλοντικούς όσο και για λόγους πολιτικούς, μια και η Ν.Δ. δεν επιθυμεί σε καμία περίπτωση να αφήσει τα περιβαλλοντικά ζητήματα και την οικολογική ευαισθησία στον ΣΥΡΙΖΑ.
Η προτεραιότητα στην «πράσινη ατζέντα» που ο κ. Μητσοτάκης διακήρυξε και από το βήμα της Διάσκεψης του ΟΗΕ για το Κλίμα, σηματοδοτείται από τη δρομολόγηση λύσεων σε μείζονα ζητήματα στη χώρα μας τα οποία συνδέονται με το περιβάλλον. Στην πρώτη γραμμή το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων που ο ίδιος ο πρωθυπουργός ανέδειξε με την πρόσφατη επίσκεψη σε πρότυπη μονάδα διαχείρισης στερεών αποβλήτων στην Ηπειρο. Η πρόκλησή του προς όσους μιλούν για πράσινες πολιτικές να σκεφτούν τι κατάσταση έχουν παραδώσει (και) στο ζήτημα αυτό, είχε σαφή αποδέκτη. «Ο ΣΥΡΙΖΑ, που σήμερα μιλάει διαρκώς για την κλιματική αλλαγή και για το περιβάλλον, είναι αυτός που ως κυβέρνηση δεν έκανε τίποτα, ούτε καν για να λυθεί το πρόβλημα της αποκομιδής των απορριμμάτων», λένε χαρακτηριστικά συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη, ο οποίος δεσμεύθηκε ότι το ζήτημα των στερεών αποβλήτων θα έχει αντιμετωπιστεί εντός της τετραετίας.
Η επόμενη πρωτοβουλία συνδέεται με την προαναγγελία του κ. Μητσοτάκη από τη Νέα Υόρκη για απολιγνιτοποίηση, ως το 2028, στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Ο τρόπος που θα φτάσει η χώρα σε αυτό τον στόχο θα εξειδικευτεί αφενός στο επίπεδο του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα που θα παρουσιαστεί ως το τέλος του χρόνου και αφετέρου στο επίπεδο της επιχείρησης. Επιδίωξη πάντως της κυβέρνησης για τις περιφέρειες όπου υπάρχουν σήμερα λιγνιτικές μονάδες είναι να υπάρξει ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο μέτρων, με χρηματοδότηση και από την Ευρωπαϊκή Ενωση, ώστε να υπάρχει μια δίκαιη μετάβαση σε αυτές τις περιοχές.
«Η κυβέρνηση θέτει ως κεντρική συνιστώσα των πολιτικών της την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής. Αντιθέτως ο ΣΥΡΙΖΑ μιλάει για κλιματική αλλαγή και “πράσινες πολιτικές”, μόνο στα λόγια», επισημαίνουν κυβερνητικοί παράγοντες επικαλούμενοι μεταξύ άλλων το γεγονός ότι η ολοκλήρωση της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ βρήκε τη χώρα να κατέχει πρωτιά σε υποθέσεις μη συμμόρφωσης σε αποφάσεις του Ευρωπαϊκού δικαστηρίου (11) και να είναι δεύτερη στην Ευρώπη σε αριθμό ανοιχτών υποθέσεων (27) παραβίασης του περιβαλλοντικού δικαίου της Ε.Ε.
Τη διαβεβαίωση ότι η Ελλάδα θα είναι στην πρώτη γραμμή της ευρωπαϊκής μάχης για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής έδωσε ο πρωθυπουργός και στον γ.γ. του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, κατά τη συνάντησή τους στη Νέα Υόρκη. Τα συγκεκριμένα μέτρα και πρωτοβουλίες στα οποία αποτυπώνεται η προσήλωση της κυβέρνησης στην πράσινη ανάπτυξη αφορούν στην πλήρη δέσμευση στην εφαρμογή της Συμφωνίας του Παρισιού και της ατζέντας των Ηνωμένων Εθνών για το 2030, στην αύξηση της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ στο 35% ως το 2030, στην απαγόρευση των πλαστικών μίας χρήσης από το 2021.
Στις αρχές 2020 αναμένεται να ξεκινήσει και το μεγάλο επενδυτικό πρόγραμμα γύρω από την «πράσινη οικονομία» που συμφωνήθηκε κατά την επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη στο Βερολίνο.
Το κυβερνών κόμμα έδωσε σκληρή απάντηση και στην προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να παρουσιάσει ως αλλαγή στάσης εκ μέρους του κ. Μητσοτάκη όσα είπε από το βήμα της Διάσκεψης του ΟΗΕ περί σύνδεσης της τραγωδίας στο Μάτι με την κλιματική αλλαγή.
«Αυτό που τόνισε είναι ότι η κλιματική αλλαγή συντελεί στο να έχουμε περισσότερες και πιο έντονες δασικές πυρκαγιές. Αυτό αυξάνει την ευθύνη του κράτους να τις αντιμετωπίσει», σημειώνουν στην κυβέρνηση και προσθέτουν πως ο ΣΥΡΙΖΑ «αντί να σκύβει το κεφάλι γιατί η ανεπάρκεια της κυβέρνησής του οδήγησε στην εθνική τραγωδία με τους 102 νεκρούς, έχει το θράσος να διαστρεβλώνει τα γεγονότα και την τοποθέτηση του πρωθυπουργού».
Από την έντυπη έκδοση