Η ηγεσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης επιχειρεί να πείσει ότι στον ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει ενότητα και ομοψυχία έναντι του «εχθρού», δηλαδή της Ν.Δ., όλοι δουλεύουν για τον στρατηγικό στόχο της επανόδου στην εξουσία και τα πράγματα λειτουργούν «ρολόι», με τον πρόεδρο να συνεχίζει τις διεθνείς επαφές του υπέρ της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας, την Κουμουδούρου να βγάζει οργίλες ανακοινώσεις για τις κυβερνητικές κινήσεις κ.λπ. Στην πραγματικότητα ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένας βαθιά κατακερματισμένος μηχανισμός και η μάχη για την τελική επικράτηση του κ. Τσίπρα σε όλα τα επίπεδα για τη μετατροπή του ΣΥΡΙΖΑ σε ένα αρχηγικό κόμμα είναι σε πλήρη εξέλιξη.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ετοιμάζει για το τέλος του μήνα Σεπτεμβρίου (και με αφορμή το φεστιβάλ νεολαίας του κόμματος), μια νέα διακήρυξη η οποία θα είναι επί της ουσίας το καμπανάκι για την κομματική επανεκκίνηση.
Πώς θα γίνει αυτή η επανεκκίνηση;
Πρώτον, άμεσα, την επόμενη εβδομάδα 27- 28 Σεπτεμβρίου, κατά την οποία θα λάβει χώρα το φεστιβάλ της νεολαίας, θα υπάρξει νέα «Διακήρυξη».
Μητσοτάκης στο υπουργικό: Δεν έχουμε την πολυτέλεια του εφησυχασμού
Ο στόχος είναι το φεστιβάλ νεολαίας να λάβει χαρακτηριστικά «κομματικής επανεκκίνησης», με τη λέξη «Διακήρυξη» να παραπέμπει ούτως ή άλλως στη δημιουργία κάτι καινούργιου. Το γεγονός, πάντως, ότι επιλέχθηκε μία κομματική εκδήλωση και δη της νεολαίας που διαθέτει έντονα αριστερά χαρακτηριστικά, κάνει πολλούς να κρατούν μικρό καλάθι στο κατά πόσον ήταν ιδανική επιλογή να σηματοδοτήσει «το νέο». Παρά ταύτα, κομματικές πηγές μιλούν για «νέο στίγμα».
Το δεύτερο βήμα είναι το νέο πρόγραμμα του κόμματος. Το ότι τέθηκε επικεφαλής ο Γιώργος Σταθάκης, ένας πολιτικός με εκ διαμέτρου αντίθετη λογική από τον «αψύ» συντοπίτη του Παύλο Πολάκη, δείχνει μία πρώτη διάθεση της ηγεσίας.
Το τρίτο βήμα είναι το καταστατικό. Πρόκειται για ένα κρίσιμο κομμάτι του παζλ, που θα περιγράφει ποιος ουσιαστικά θα κρατά τα «κλειδιά» του κόμματος. Οι πρόσφατες αποφάσεις για εγγραφές νέων μελών μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας θα επιδιώξουν να «ανοίξουν» το κόμμα, κατά τη βούληση Τσίπρα, αλλά αυτό πρέπει να μετουσιωθεί στην πράξη σε συμμετοχή στις εσωκομματικές διαδικασίες. Στην πρόσφατη Πολιτική Γραμματεία ο Π. Σκουρλέτης ζήτησε από τον Αλ. Χαρίτση να διευκρινίσει πώς θα γίνεται η διαδικασία, κάτι που αποτυπώνει την επιφυλακτικότητα του «βαθέος κόμματος» έναντι των επικείμενων αλλαγών.
Ενδιαφέρον όμως σύμφωνα με την Καθημερινή έχει το πώς θα επιλεγεί να γίνεται η εκλογή προέδρου, που παραμένει ακόμα ανοικτό να εκλέγεται από τη βάση. Ιδιαίτερα σημαντικό είναι το γεγονός πως στο τραπέζι υπάρχει και η αλλαγή ονόματος. Το «ΣΥΡΙΖΑ» δεν πρόκειται βεβαίως να αλλάξει, καθώς κάτι τέτοιο θα συνεπαγόταν «ενοχή» για το παρελθόν του κόμματος. Αυτό που, ωστόσο, πρέπει να θεωρείται βέβαιο είναι πως θα πλαισιωθεί με κάτι νέο. Σήμερα έχουμε τον «ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία» με το δεύτερο σκέλος να είναι έτοιμο για τη λεγόμενη ενοποίηση, άρα να μην έχει λόγο ύπαρξης. Μία σκέψη που έχει συζητηθεί είναι το όνομα «ΣΥΡΙΖΑ – Πράσινη Αριστερά». Οι δύο λέξεις θεωρούνται ιδανικές, καθώς το «πράσινη», παρά το ότι αναφέρεται στην οικολογία, παραπέμπει ενστικτωδώς στο πράσινο του ΠΑΣΟΚ, ενώ το «Αριστερά» κρατάει τις «ρίζες».