Ο ίδιος δεσμεύτηκε ότι μέσα στις επόμενες εβδομάδες η κυβέρνηση θα εξετάσει και το ζήτημα του πετρελαίου θέρμανσης, προκειμένου, όπως είπε, να το λάβουν περισσότερα νοικοκυριά.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Ανάπτυξης, η μέση τιμή της αμόλυβδης παρέμεινε χθες σταθερή στο 1,589 ευρώ το λίτρο, όσο ήταν και την περασμένη Παρασκευή. Οι τιμές διυλιστηρίου στο ίδιο διάστημα αυξήθηκαν κοντά στο 1 λεπτό το λίτρο, διαφορά η οποία αναμένεται να μετακυλισθεί στις τιμές αντλίας, αλλά κυμαίνεται ωστόσο στις συνήθεις διακυμάνσεις της αγοράς.
Ο πρωθυπουργός περιοδεύει σήμερα στην Ήπειρο -και αυτό «αποδεικνύει ότι είμαστε διαρκώς κοντά στην ελληνική περιφέρεια»: ανέφερε επίσης ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας στην εισαγωγική του τοποθέτηση στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.
Ο κ. Πέτσας συμπλήρωσε ότι σε αυτήν την περιοδεία ο Κυριάκος Μητσοτάκης προτάσσει την αξιοποίηση των στερεών αποβλήτων με επίσκεψη στην πρώτη μονάδα που παράγει βιοαέριο από δημοτικά στερεά απόβλητα, κάτι που συμβάλλει στη μείωση των απορριμμάτων και στην παραγωγή «πράσινης» ενέργειας στο δίκτυο ηλεκτρισμού καθιστώντας την Ήπειρο «πράσινη» περιφέρεια. Επίσης είπε ότι τα δημοτικά τέλη μειώνονται 10% για τους δήμους και 5% για τους πολίτες.
Επίσης είπε ότι ο κ. Μητσοτάκης προτάσσει την ανάδειξη του πολιτιστικού αποθέματος της περιοχής με επίσκεψη στο αρχαίο θέατρο Δωδώνης και την ανάδειξη της υποψηφιότητας των Ζαγοροχωρίων για να συμπεριληφθούν στον κατάλογο των πολιτιστικών τοπίων της UNESCO. Επ’ αυτού ανέφερε ότι ο προκαταρκτικός φάκελος θα είναι έτοιμος μέχρι το Σεπτέμβριο του 2020 και ο τελικός το Φεβρουάριο του 2021. «Η προσπάθεια ξεκίνησε το 2014 αλλά ακολούθησε μεγάλη περίοδος αδράνειας», δήλωσε ο κ. Πέτσας ο οποίος είπε επίσης ότι στην Ήπειρο ο πρωθυπουργός εστιάζει και στην ανάπτυξη του πρωτογενή τομέα.
Σε ό,τι αφορά την αποπληρωμή δανείων του ΔΝΤ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανακοίνωσε ότι μετά τη σχετική ενημέρωση που παρείχε ο υπουργός οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας στους ομολόγους του στο eurogroup, χθες έστειλε επιστολές στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
«Είναι ένα αποφασιστικό βήμα μείωσης του κόστους δανεισμού με πολλαπλά οφέλη», υπογράμμισε ο κ. Πέτσας αναφέροντας ότι το κέρδος για το Δημόσιο θα είναι 70 εκατ. ευρώ το χρόνο, θα βελτιωθούν οι δείκτες βιωσιμότητας του δημοσίου χρέους, θα έχουμε έμμεσες θετικές επιδράσεις στην πιστοληπτική ικανότητα της χώρας, θα ενισχυθεί η αξιοπιστία και η αυτοπεποίθησή μας και «θα συμβάλλει στην αποδοχή της μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων».
Αγώνα δρόμου για τα αντιπλημμυρικά έργα - Το σχέδιο Χαρδαλιά για την προστασία της Αττικής
Αναφερόμενος στην παρουσία του Αλέξη Τσίπρα στη ΔΕΘ ο κ. Πέτσας είπε ότι αναδείχθηκε η μεγάλη διαφορά στις προτεραιότητες και τον πολιτικό λόγο.
Ο πρωθυπουργός, συνέχισε, κατέθεσε συγκροτημένο σχέδιο με δωδεκάμηνο ορίζοντα που οδηγεί σε ανάπτυξη για όλους, νέο πλούτο, επενδύσεις και δουλειές.
«Ο κ. Τσίπρας με το σύνθημα ‘είμαστε εδώ’, ξέχασε τους πολίτες και απευθύνθηκε στο εσωκομματικό του ακροατήριο», συμπλήρωσε αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έκανε γενικόλογες αναφορές και «κατέφυγε στο λαϊκισμό και δυστυχώς στο ψέμα».
Ειδικά για τη δήλωση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ότι η δική του κυβέρνηση εξασφάλισε τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων, ο κ. Πέτσας είπε ότι τέτοιος λογαριασμός ουδέποτε υπήρξε.
«Γιατι ο κ. Τσακαλώτος δεν ενημέρωσε τον κ. Σταϊκούρα στις 9 Ιουλίου; Ο κ. Τσακαλώτος δεν ήξερε; Αν είχαν συμφωνήσει, γιατί ο κ. Παπαδημούλης ρώτησε τον κ. Μοσκοβισί τι θα γίνει με τα πρωτογενή πλεονάσματα; Αν είχαν συμφωνηθεί θα ρωτούσε ή θα πανηγύριζε κάθε μέρα; Η δήθεν λύση του κυρίου Τσίπρα έμπλεκε και ανόμοια πράγματα. Ούτε λογαριασμός δημιουργήθηκε, ούτε τέτοιο ζήτημα συζητήθηκε ουδέποτε στο eurogroup», τόνισε ο κ. Πέτσας.
Παράλληλα επ’ αυτού ανέφερε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάνει ό,τι κάνει από το 2016, ό,τι δήλωσε πέρσι στη ΔΕΘ, και ό,τι λέει στα ελληνικά και ξένα ΜΜΕ, και συνοψίζεται στη φράση «Δώστε μου λίγο χρόνο να αποκαταστήσω την αξιοπιστία της χώρας, να θέσουμε το θέμα το 2020 και να πετύχουμε τη μείωση των πλεονασμάτων για το 2021».
Αυτό το πλαίσιο, συνέχισε ο κ. Πέτσας, ακολουθεί και ως πρωθυπουργός και «είναι φανερό από τις δηλώσεις του επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας ότι είναι αυτό το χρονοδιάγραμμα επισήμως στο τραπέζι».
Σε ό,τι αφορά το Μετρό Θεσσαλονίκης ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι «ανέκδοτο είναι οι μουσαμάδες που εγκαινίασε ο κ. Τσίπρας» και τόνισε πως η κυβέρνηση υποστηρίζει λύση ώστε και μετρό να έχουμε και τα αρχαία να προστατεύσουμε με το μικρότερο κόστος και το συντομότερο δυνατό.
Επίσης δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ προσπάθησε να εξωραΐσει την κατάσταση στην αγορά εργασίας. «Την αλήθεια την ξέρουν οι εργαζόμενοι. Επί των ημερών της προηγούμενης κυβέρνησης αυξήθηκε η υποδηλωμένη και η αδήλωτη εργασία καθώς και η μερική απασχόληση», συνέχισε. Για το προσφυγικό τόνισε ότι ο κ. Τσίπρας «ξέχασε τα δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου που χαρακτήριζαν τη Μόρια κολαστήριο και ντροπή ενώ είναι σε εξέλιξη έρευνα της OLAF και του Ελεγκτικού Συνεδρίου».
Διαβάστε επίσης: Φόβοι για το «ράλι» στην τιμή των καυσίμων στην Ελλάδα – Τι μελετά η κυβέρνηση για το επίδομα θέρμανσης