«Είμαστε το τελευταίο προπύργιο σταθερότητας ανάμεσα στις πολλαπλές κρίσεις της περιοχής, και είναι καιρός να τηρήσουν οι πιστωτές και η Γερμανία τις υποσχέσεις τους για το χρέος, ώστε να δοθεί ένα θετικό σινιάλο στις αγορές και στους επενδυτές», δήλωσε σήμερα το πρωί ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε τηλεοπτική συνέντευξη στο France 24.
Στη συνέντευξη, όπως αυτή αποδόθηκε στα γαλλικά από το κανάλι, ο κ. Τσίπρας σε ερώτηση για μείωση της δημοτικότητας της κυβέρνησής του, απάντησε πως εκείνο που τον ενδιαφέρει είναι «το αποτέλεσμα στις κάλπες το 2019». [Διαβάστε σχετικά εδώ]
Ο Φρανσουά Ολάντ την ίδια ώρα στην συνάντηση που είχε με τον Αλέξη Τσίπρα, αναγνώρισε την ανάγκη να σταματήσει το κλίμα αβεβαιότητας που προκαλούν οι διαφωνίες των θεσμών και τόνισε πως πρέπει να υπάρξει μια λύση για το χρέος, προκειμένου να δοθεί έτσι μήνυμα στις αγορές πως η Ευρώπη είναι ικανή να λύνει τα προβλήματα της.
Παράλληλα όπως αναφέρει το protothema.gr, επισημάνθηκε η συμφωνία τους πως είναι αναγκαίο να υπάρξει ποσοτική χαλάρωση έτσι ώστε να αποκατασταθεί το επενδυτικό κλίμα, υπενθυμίζοντας πως «οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται».
Σε αντίστοιχο κλίμα διεξήχθη και η συνάντηση με την Άνγκελα Μέρκελ η οποία εξέφρασε την ανάγκη τήρησης των συμφωνιών από όλες τις πλευρές έτσι ώστε να υπάρξει έξοδος της Ελλάδας στις αγορές. Παράλληλα αποφασίστηκε η αποστολή στην Ελλάδα Γερμανών τεχνοκρατών στα θέματα μετεγκατάστασης και ασύλου προκειμένου να ενισχυθούν οι διαδικασίες παροχής ασύλου στη χώρα.
Πάντως, η γερμανική πλευρά δεν φαίνεται διατεθειμένη να αλλάξει στάση ως προς το ζήτημα του χρέους. Ενδεικτικές είναι οι σχεδόν καθημερινές τοποθετήσεις του υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος επιμένει ότι οι όποιες συζητήσεις θα πρέπει να διεξαχθούν το 2018. Γι αυτό και ο Αλέξης Τσίπρας θα προσπαθήσει στη συνάντηση με την Ανγκελα Μέρκελ να εξασφαλίσει τη στήριξη της Γερμανίδας Καγκελαρίου.
Ουσιαστικά η ελληνική πλευρά ελπίζει σε κάποια διαφοροποίηση από την Μέρκελ, με την ελπίδα ότι η Καγκελάριος λαμβάνει υπ΄ όψιν της την ευρύτερη εικόνα και έτσι θα συνυπολογίσει και τις πιέσεις που ασκούν οι ΗΠΑ υπέρ της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους με το επιχείρημα ότι σε διαφορετική περίπτωση η Ελλάδα θα αποσταθεροποιηθεί και αυτό αποτελεί σημαντικό γεωπολιτικό κίνδυνο. Ωστόσο θεωρείται πολύ δύσκολο για τη γερμανική πλευρά να αλλάξει στάση στο θέμα του χρέους.
Μονογυιού για την ομιλία στην Μύκονο: Δηλώνω κατηγορηματικά τη στήριξή μου στην κυβέρνηση
Η είσοδος των τριών ηγετών στο κτήριο όπου διεξάγεται η σύνοδος κορυφής
https://youtu.be/cxvBZgOZDmA
Συνάντηση με την Τερέζα Μέι
Ο Πρωθυπουργός είχε κατ΄ ιδίαν συνάντηση και με την Πρωθυπουργό της Βρετανίας, Τερέζα Μέι, με την οποία συζητήθηκαν ζητήματα με ελληνικό ενδιαφέρον που αφορούν το επικείμενο Brexit, με τον Αλέξη Τσίπρα να επικεντρώνει τις αναφορές του σε θέματα που άπτονται των Ελλήνων που φοιτούν και εργάζονται στην Βρετανία.
Ο Πρωθυπουργός ενημέρωσε και συζήτησε με την Τερέζα Μέι και την κατάσταση στο Κυπριακό.
“Ήξεις, αφήξεις” από τον Σουλτς
Ο κ. Τσίπρας συναντήθηκε χθες με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, το κεντρικό μήνυμα της συνάντησης ήταν η ανάγκη τήρησης των συμφωνιών για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.
Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι στη συνάντηση με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ο πρωθυπουργός έθεσε το ζήτημα του χρέους, επισημαίνοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση προτίθεται να ολοκληρώσει τη δεύτερη αξιολόγηση σύντομα και εντός των χρονοδιαγραμμάτων.
Ο κ. Τσίπρας υπενθύμισε ότι η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης συνδέεται με τη συμφωνία του περασμένου Μαϊου για το ελληνικό χρέος και ως εκ τούτου επιθυμεί έως το τέλος του χρόνου να υπάρξει λύση που θα το καθιστά βιώσιμο. «Ευήκοον ους» από τον κ. Σουλτς, σημείωσαν οι κυβερνητικές πηγές για τη θέση της ελληνικής πλευράς για το χρέος, επισημαίνοντας ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και ειδικότερα οι Επιτροπές Οικονομικών Υποθέσεων και Απασχόλησης έχουν συμβάλει στην προώθηση της συζήτησης για το χρέος και θα συνεχίσουν να το κάνουν. [Διαβάστε σχετικά εδώ]