«Θα απαντήσει συνολικά και αναλυτικά ο Τσίπρας την ερχόμενη εβδομάδα», έλεγαν στελέχη της Κουμουνδούρου σε δημοσιογράφους που ρωτούσαν να πληροφορηθούν από πού προκύπτει η κεντρική κριτική στην ομιλία του πρωθυπουργού το Σάββατο το ότι «το σύνθημα ανάπτυξη για όλους μεταφράζεται σε ανάπτυξη δίχως κανόνες για τους λίγους και τους ισχυρούς», ενώ παρέπεμπαν σε μεμονωμένες δηλώσεις που δημοσιεύτηκαν μετά από τους τομεάρχες.
Την ίδια ώρα που ο κ. Τσίπρας από το Κόμο της Ιταλίας έλεγε ότι απέναντι στην ευρωπαϊκή Δεξιά πρέπει να υπάρξει ένα ενωμένο μέτωπο δυνάμεων που θα ξεκινά «από τα αριστερά της αριστεράς και θα φτάνει ως το προοδευτικό κέντρο», στέλνοντας μήνυμα στους συντρόφους του στον ΣΥΡΙΖΑ, η Κουμουνδούρου έβγαλε μία ανακοίνωση που εγκαλούσε τον πρωθυπουργό ότι «δεν απάντησε στο ερώτημα της σχέσης των μεγάλων επενδύσεων και της προστασίας του περιβάλλοντος».
Και όταν ο κ. Τσίπρας έδινε συνέντευξη στο CNBC για να πει ότι Brexit χωρίς συμφωνία θα είναι καταστροφή πρωτίστως για τη Μ. Βρετανία και τους πολίτες της, η Κουμουνδούρου ανακοίνωνε ότι «η Ελλάδα που σχεδιάζει η Ν.Δ. είναι μια χώρα δίχως κανόνες που η θέληση των μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων είναι ο νόμος του κράτους. Αυτός είναι ο ορισμός του νεοφιλελευθερισμού». Ούτε γιατί, ούτε πώς, ούτε πού, ούτε εξηγήσεις σε τι αναφέρονται ακριβώς.
Ο ΣΥΡΙΖΑ κατάλαβε ότι ο κ. Μητσοτάκης «κατήγγειλε τις ρυθμίσεις προστασίας της μισθωτής εργασίας ως εμπόδιο στην επιχειρηματικότητα» ή ότι «ακυρώνει την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης και τη μείωση της προκαταβολής φόρου από το 100% στο 50%. Προσποιήθηκαν ότι δεν άκουσαν τις σαφείς αναφορές του πρωθυπουργού στα θέματα αυτά ενώ επιμένουν να παραπληροφορούν την κοινή γνώμη ότι αφενός ο κ. Μητσοτάκης δεν θα διαπραγματευτεί τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων αφετέρου ότι η προεκλογική παρόλα του κ. Τσίπρα περί εγγυητικού λογαριασμού που οι Θεσμοί δεν καταδέχθηκαν να την ακούσουν «ήταν ρεαλιστική προοπτική, καθώς καμία συμφωνία δεν παραβιαζόταν και τα χρήματα των εταίρων ήταν διασφαλισμένα».
Εχει ενδιαφέρον ότι χθες, απαντώντας στα τηλέφωνα για να σχολιάσουν τη διαρροή Ευρωπαίου αξιωματούχου ότι μπορεί να αλλάξει η χρήση των κερδών των ελληνικών ομολόγων, των λεγόμενων ANFAs και SMPs, κάτι που αν συμβεί ανοίγει δημοσιονομικό χώρο και για το 2020, στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ έλεγαν ότι δεν μπορούν να σχολιάσουν διαρροές…
Κεφαλογιάννης για τον ελληνικό «Iron Dome»: Θα είναι έτοιμος εντός του 2026
Ασχολήθηκαν όμως με την κοστολόγηση των μέτρων που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός και έβγαζαν θεματικές ανακοινώσεις που έλεγαν ότι «η κυβέρνηση δεν έχει σχέδιο, πυξίδα και γνώση στο προσφυγικό» (Γ. Ψυχογιός), ότι επιχειρεί «να αλώσει το κράτος και να κομματικοποιήσει τους θεσμούς» (Γ. Κατρούγκαλος), ότι «προαναγγέλλει αντεργατικές παρεμβάσεις ως δήθεν προστατευτικές προς τους εργαζόμενους, αλλά πρέπει να ξέρει ότι δεν απευθύνεται σε ανόητους» (Ε. Αχτσιόγλου), ότι «έχει προτεραιότητες στο Δημόσιο που δεν ομολογεί» (Μ. Ξενογιαννακοπούλου) και ότι «κοροϊδεύει τον κόσμο στο θέμα των μαρμάρων του Παρθενώνα» (Π. Σκουρολιάκος).
Επιπλέον, σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ, τον ΕΝΦΙΑ τον μείωσε η προηγούμενη κυβέρνηση, ενώ έφτασαν να ασκούν κριτική ακόμα και για τη βελτίωση της ρύθμισης των 120 δόσεων, όταν προεκλογικά ο κ. Τσίπρας κατηγορούσε τον κ. Μητσοτάκη πως όταν γίνει πρωθυπουργός θα την καταργούσε.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στο στόχαστρο του ΣΥΡΙΖΑ και του κ. Τσίπρα το Σαββατοκύριακο στη ΔΕΘ θα βρεθούν οι επενδύσεις (Ελληνικό, Σκουριές, Pfizer) και οι αποκρατικοποιήσεις στον τομέα της ενέργειας και σε άλλους τομείς, που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός. Ο κ. Τσίπρας αναμένεται να καταγγείλει την κυβέρνηση για την πρόθεσή της να αλλάξει τον συνδικαλιστικό νόμο και θα επιχειρήσει να δημιουργήσει κλίμα τρομοκρατίας, ισχυριζόμενος ότι η νέα κυβέρνηση επιχειρεί ξήλωμα όλων των προστατευτικών ρυθμίσεων για τους εργαζόμενους. Παράλληλα, θα καταγγείλει την κυβέρνηση και για τις παρεμβάσεις που ετοιμάζει στο ασφαλιστικό. Τις επόμενες ημέρες, ο κ. Τσίπρας θα συναντηθεί με στελέχη συνδικαλιστικών οργανώσεων για να συζητήσει για αυτά τα θέματα, ενώ πληροφορίες θέλουν τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να δείχνει μεγάλο ενδιαφέρον για την ενίσχυση των ποσοστών του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στα συνδικάτα.
Στην Κουμουνδούρου υπάρχει «μούδιασμα» για τις πρώτες δημοσκοπήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας. Τα στελέχη που βρίσκονται κοντά στον κ. Τσίπρα λένε ότι ακόμα είναι πολύ νωρίς για συμπεράσματα και είναι φυσιολογικό δύο μήνες μετά τις εκλογές το κόμμα που βρίσκεται στην κυβέρνηση να ενισχύεται, καθώς παγίως αυτό συμβαίνει μετά από εκλογικές αναμετρήσεις.
Αλλοι όμως θυμούνται ότι η αντίστοιχη εικόνα τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο του 2015 καταγραφόταν με την αξιωματική αντιπολίτευση να μην έχει καν αρχηγό και στην πραγματικότητα να ασχολείται μόνο με τα δικά της, αφού βρισκόταν εν αναμονή εκλογής του νέου αρχηγού της. Οπως θυμούνται ότι με την ανάδειξη του κ. Μητσοτάκη στην προεδρία της Ν.Δ., στις αρχές του 2016, οι δημοσκοπήσεις ξεκίνησαν να αλλάζουν για τον κ. Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ.
Από την έντυπη έκδοση