Είναι χαρακτηριστικό ότι για την πρότασή του περί εκλογής αρχηγού από τη βάση διέψευσε όσους έλεγαν ότι θα την εγκαταλείψει, λέγοντας επί λέξει: «Πρόκειται επίσης για μία συζήτηση αποπροσανατολιστική και χωρίς επίδικο. Σε ό,τι με αφορά, δεν αισθάνομαι ότι χρειάζομαι καμία εκλογή για να αποκτήσω κύρος ηγεσίας. Έχουμε κερδίσει υπό την ηγεσία μου τρεις εκλογές, ένα δημοψήφισμα, και στις εκλογές που χάσαμε, ο ΣΥΡΙΖΑ ψηφίστηκε από τον έναν στους τρεις ψηφοφόρους. Η συζήτηση όμως για το νέο μοντέλο λειτουργίας του κόμματος και την εσωκομματική δημοκρατία εμπεριέχει και τον τρόπο που θα εκλέγονται στο μέλλον όχι μόνο ο πρόεδρος αλλά όλη η ηγεσία. Γιατί ένα θέμα είναι να αποφύγουμε την αρχηγοκεντρική λειτουργία του κόμματος αλλά ταυτόχρονα ισότιμο θέμα είναι να αποφύγουμε και μία άγονη αναπαραγωγή και ηγεμονία μηχανισμών».
Στο ίδιο μήκος κύματος επέβαλε τη στροφή προς το Κέντρο, αποφεύγοντας ακόμα και μία αναφορά στην Αριστερά, λέγοντας: «Δεν επιθυμούμε απλά την ευρύτερη συσπείρωση δυνάμεων γύρω από τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά την οικοδόμηση του νέου ΣΥΡΙΖΑ και τη διεύρυνση της απήχησής του στην κοινωνία και σε όλο το εύρος της προοδευτικής και δημοκρατικής παράταξης. Η προσπάθειά μας πρέπει να έχει ως στόχο την αναβάθμιση και το μετασχηματισμό του ΣΥΡΙΖΑ και όχι την υπέρβασή του. Το μετασχηματισμό του σε ένα πλατύ, μαζικό, λαϊκό, δημοκρατικό κόμμα. Την αναβάθμισή του σε ένα κόμμα που θα συμπυκνώνει, θα εκπροσωπεί και θα εκφράζει την προοδευτική δημοκρατική παράταξη σε ολόκληρη την κοινωνική και ιστορική της βάση. Με δύο λόγια, το εγχείρημά μας είναι ταυτόχρονα τομή, αλλά και συνέχεια στη μέχρι σήμερα πορεία μας».
Δείχνοντας δε ότι διαβάζει το 31,5% των εθνικών εκλογών ως ποσοστό Τσίπρα και όχι ως ποσοστό ΣΥΡΙΖΑ, απάντησε ευθέως στα μέλη-followers τη φράση που είχε χρησιμοποιήσει ο κ. Σκουρλέτης για να δείξει τη διαφωνία του και σημείωσε: «Ο ψηφιακός μετασχηματισμός είναι μονόδρομος. Ο νέος ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να είναι ο e-ΣΥΡΙΖΑ. Ενα κόμμα που θα οργανώνει και θα κινητοποιεί αποτελεσματικά τα μέλη του αλλά και θα παράγει δράση και πολιτική, θα δίνει περιεχόμενο και αντικείμενο καθημερινής δουλειάς, θα ενισχύει το νόημα της συμμετοχής αλλά ταυτόχρονα θα βαθαίνει και τη δημοκρατία», φέρεται να είπε ο κ. Τσίπρας και κατέληξε: «Αυτός ο δρόμος είναι ο δύσκολος γιατί θέλει πολλή δουλειά, ανάληψη ρίσκου και ομοθυμία. Σε αυτό το πλαίσιο είναι μεγάλη πολυτέλεια να γυρίσουμε σε μια άχαρη και αδιέξοδη εσωστρέφεια και σε σκιαμαχίες μεταξύ μας. Οι επιθέσεις στον γραμματέα και σε στελέχη μας δεν πρέπει να αντιμετωπιστούν αμυντικά, ανοίγοντας έναν νέο κύκλο εσωστρέφειας, αλλά συλλογικά προωθητικά, με ενότητα και σαφήνεια γραμμής και αποφάσεων».
Σε ό,τι αφορά την άμεση εγγραφή νέων μελών, στόχος του Αλέξη Τσίπρα είναι τα μέλη του κόμματος να φτάσουν τις 200.000- 250.000. Γι’ αυτό και αποφασίστηκε να ξεκινήσει μεγάλη καμπάνια από 1ης Οκτωβρίου ως τα τέλη του έτους. Επιπλέον, αποφασίστηκε να συσταθεί κοινή οργανωτική επιτροπή ανασυγκρότησης του κόμματος έως τα τέλη του μήνα, ενώ η διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ αναδεικνύεται πλέον ως κεντρικός στόχος, χωρίς να έχει υπάρξει κοινή γραμμή για το πώς θα επιτευχθεί.
Άρχισαν τα όργανα στο ΠΑΣΟΚ - Βέλη Ανδρουλάκη σε Γερουλάνο, Κατρίνη για τις δηλώσεις περί συνεργασιών
Επιπλέον, έγινε γνωστό ότι αποφασίστηκε η Κεντρική Επιτροπή του και η Κεντρική Επιτροπή της Προοδευτικής Συμμαχίας όπως και η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ με την Πολιτική Γραμματεία της Προοδευτικής Συμμαχίας να μετατραπούν σε μία Κεντρική Επιτροπή και μία Πολιτική Γραμματεία, κάτι που αποτελεί και την επίσημη έναρξη του σχεδίου Τσίπρα για το μετασχηματισμό του ΣΥΡΙΖΑ και τη μετατροπή του σε άλλο κόμμα.
H ώρα του Παππά μετά τον Σκουρλέτη
Σύμφωνα με τις λιγοστές πληροφορίες, στην Πολιτική Γραμματεία δεν έγινε συζήτηση για την υπόθεση του Πάνου Σκουρλέτη, τουλάχιστον σε βάθος, ενώ ο γραμματέας φαίνεται να μην πραγματοποίησε την απειλή του να ζητήσει από όσους τον αμφισβητούν να το κάνουν ευθέως και να θέσουν θέμα στην Κεντρική Επιτροπή, όπως έλεγε τις προηγούμενες ημέρες.
Την ώρα όμως που η Πολιτική Γραμματεία συνεδρίαζε και οι «προεδρικοί» με τους 53+ συμφωνούσαν να μη δώσουν συνέχεια στο θέμα Σκουρλέτη προς χάριν της… ενότητας, ο αρθρογράφος από τον οποίο ξεκίνησαν οι επιθέσεις κατά του γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ έβαλε στο στόχαστρο τον Νίκο Παππά.
Ο αρθρογράφος Γιώργος Λακόπουλος -για τον οποίο πολλοί στον ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν ότι παίζει το ρόλο του «πιστολιού» του κ. Τσίπρα – που είχε χαρακτηρίσει «βαρίδι» για τον ΣΥΡΙΖΑ τον Πάνο Σκουρλέτη και του πρότεινε να παραιτηθεί για να διευκολύνει τον πρόεδρο, σε άρθρο του στο anoixtoparathyro.gr στοχοποιεί τον Νίκο Παππά, τον οποίο και χαρακτηρίζει ως «έκπτωτο Νο2».
Αποφεύγοντας την ευθεία αντιπαράθεση αλλά και τις εκφράσεις που είχε χρησιμοποιήσει για τον κ. Σκουρλέτη, συστήνει στον κ. Παππά «να τηρήσει αποστάσεις από τον αρχηγό του κατά τη διάρκεια της διαδικασίας που θα ξεκινήσει στον ΣΥΡΙΖΑ για να βρει τον νέο του προσανατολισμό».
Από την έντυπη έκδοση