Το προς λύση σταυρόλεξο του ανασχηματισμού του Υπουργικού Συμβουλίου ανοίγεται ήδη στον ορίζοντα του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος καλείται μέσα από ένα παιχνίδι λεπτών ισορροπιών να επιλέξει ποιους θα αφήσει στον… πάγκο, ποιους θα κρατήσει στο κυβερνητικό σχήμα και, κυρίως, ποιους θα εντάξει, αναζητώντας πολιτικές και επικοινωνιακές ανάσες.
Προς το παρόν, τα ονόματα όσων υπουργών ή αναπληρωτών έδειχναν να είναι μέσα στα υποψήφια προς αποχώρηση και πλέον η κάλπη για το ανώτατο όργανο του ΣΥΡΙΖΑ τα ισχυροποίησε, αυξάνουν τον πονοκέφαλο στο Μαξίμου. Γιατί, κατά τα λοιπά, ο κ. Τσίπρας βγήκε από τις τριήμερες εργασίες αλώβητος και ούτε λίγο ούτε πολύ ενισχυμένος στο ακροατήριό του, παρά τις επιμέρους γκρίνιες και την κριτική από ορισμένους σύνεδρους, ενώ η ομάδα των «53» του υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου, κατέγραψε εντυπωσιακή τροχιά, αν και τελικά κινήθηκε σε ρηχά νερά όσον αφορά στις διαφοροποιήσεις της τόσο για την πορεία της Κουμουνδούρου όσο και για το modus vivendi της κυβερνητικής πολιτικής.
Εάν το ζητούμενο πριν την όποια κίνηση ρετουσαρίσματος της υπουργικής ομάδας είναι τα πρόσωπα που έκλεψαν τις εντυπώσεις και δυσκόλεψαν περαιτέρω τις εν αναμονή αποφάσεις του κ. Τσίπρα, τότε απόλυτα κερδισμένοι από το εσωκομματικό ντέρμπι στο γήπεδο του Τάε Κβον Ντο είναι οι υπουργοί Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, Περιβάλλοντος, Πάνος Σκουρλέτης, και Παιδείας, Νίκος Φίλης. Και οι τρεις νυν υπουργοί κατέγραψαν εντυπωσιακή πορεία στην ψηφοφορία για την ανάδειξη της νέας Κεντρικής Επιτροπής, ενώ ακόμα ένα ισχυρό δίδυμο είναι αυτό της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας, με τον Ανδρέα Ξανθό και τον Παύλο Πολάκη να φωνάζουν ένα εξίσου δυναμικό «παρών» όσον αφορά στην παραμονή τους στο κυβερνητικό σχήμα.
Ο κ. Σκουρλέτης, που πληροφορίες τον έφερναν με το ενάμισι πόδι υπό μετακόμιση από τη θέση του ή ακόμα και εκτός Υπουργικού Συμβουλίου, όχι μόνο εξελέγη σε ιδιαίτερα υψηλή θέση στο ανώτατο όργανο του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά σε μία ομιλία, στο τέλος της οποίας καταχειροκροτήθηκε, ήρθε για να καπελώσει σε ένταση μηνυμάτων και κριτικής την ομάδα των «53». Ο ίδιος έδειξε να επιμένει, μάλιστα, στις από το βήμα του Συνεδρίου δηλώσεις του, σύμφωνα με τις οποίες το πρόγραμμα όσον αφορά στην οικονομία δεν βγαίνει.
ΣΥΡΙΖΑ: Συνεδρίασε η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή - Αυτές είναι οι οδηγίες για τις εκλογές
«Πρέπει να είμαστε ειλικρινείς και να μην προσπαθούμε να δημιουργήσουμε κάποιες ψεύτικες βεβαιότητες. Εμείς θα κάνουμε αυτό που πρέπει, υπάρχουν και πράγματα όμως τα οποία ενδεχομένως να οδηγήσουν σε καταστάσεις άλλες, να μας ξεφύγουν. Δεν μπορείς να δημιουργείς επίπλαστη αισιοδοξία ή να είσαι αφελής. Είναι καλύτερα ο κόσμος να έχει συνείδηση των κινδύνων των ανοιχτών ζητημάτων, παρά να προσπαθείς να του αποκρύψεις αυτά που τίθενται ως μεγάλα ζητήματα και ερωτήματα», ανέφερε (ΕΡΤ) ο κ. Σκουρλέτης.
Ο κ. Φίλης, από την πλευρά του, φαίνεται πως βγαίνει ισχυροποιημένος στο εσωτερικό της Κουμουνδούρου από την κόντρα του με την Εκκλησία, με την ιδιαίτερα υψηλή θέση που κατέλαβε στην ψηφοφορία για την Κεντρική Επιτροπή να τον ενδυναμώνει αναφορικά με την παραμονή του στην παρούσα θέση του. Αμετακίνητος στη θέση του (εκτός εάν ο ίδιος επιλέξει τη μετακίνησή του) είναι ο κ. Τσακαλώτος.
Μετά το ρεκόρ στην ψηφοφορία για το ανώτατο όργανο του ΣΥΡΙΖΑ, ο άτυπος επικεφαλής της ομάδας των «53» ενισχύθηκε ακόμα περισσότερο στο στρατόπεδο του ΣΥΡΙΖΑ. Στον αντίποδα, η καθοδική πορεία του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Γιάννη Δραγασάκη, μπορεί να ανοίξει το δρόμο για το… τσεκούρωμα των αρμοδιοτήτων του, ενώ οι υπουργοί που δεν θέλησαν να θέσουν υποψηφιότητα, όπως ο Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο Νίκος Κοτζιάς και ο Γιώργος Σταθάκης μπορεί να θεωρηθεί πως βρίσκονται σε δυσμενέστερη θέση όσον αφορά στο μέλλον τους εντός του επόμενου Υπουργικού Συμβουλίου.
Στο τέμπο των τελικών αποτελεσμάτων για την Κεντρική Επιτροπή και με βάση την τελική κατάληξη, πρώτος εξελέγη ο Ευκλείδης Τσακαλώτος (1.312 ψήφους) και δεύτερος ο Νίκος Φίλης, με μόλις τέσσερις ψήφους διαφορά. Την πρώτη δεκάδα συμπλήρωσαν οι Νίκος Βούτσης (1.272), Ανδρέας Ξανθός (1.222 ψήφους), Γιάννης Δραγασάκης (με 1.209), Πάνος Σκουρλέτης (1.157), Παύλος Πολάκης (1.137), Νίκος Παππάς (1.106), Ρένα Δούρου (1,090) και Παναγιώτης Ρήγας (974).
Στον απόηχο των αποκαλύψεων του προέδρου της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, για το διάλογο του προέδρου της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν και του πρωθυπουργού, κ. Τσίπρα, ο επικεφαλής της Λαϊκής Ενότητας, Παναγιώτης Λαφαζάνης, έβαλε κατά δημοσιεύματος («Εφημερίδα των Συντακτών») που μετέφερε διάλογό του με Ρώσο τραπεζίτη για το ενδεχόμενο τυπώματος δραχμής στη Ρωσία. «Το δημοσίευμα της “ΕΦ.ΣΥΝ.” όσον αφορά τις “πληροφορίες” για το πρόσωπό μου είναι ανυπόστατο, υποβολιμαίο και δεν έχει καμιά σχέση με την πραγματικότητα. Ουδέποτε ασχολήθηκα με την κοπή χρήματος είτε από το Νομισματοκοπείο, όπως κάποιοι συκοφαντικά διέδιδαν παλιότερα, είτε από τη Ρωσία. Οι στόχοι αυτής της παραφιλολογίας είναι απόλυτα κατανοητοί από το λαό», ανέφερε ο κ. Λαφαζάνης.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΚΑΤΣΙΟΣ
[email protected]
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου