Ελεύθερος Τύπος
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κρίση κορυφής στον ΣΥΡΙΖΑ: Δύο απόψεις «παίζουν», του Τσίπρα και… η λάθος

Στον ΣΥΡΙΖΑ ψάχνουν αντίδοτο της εσωστρέφειας με «κραυγές» για Μάτι και Σκοπιανό

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ

Κρίση κορυφής μαίνεται στον ΣΥΡΙΖΑ, με τον Αλέξη Τσίπρα να φέρεται να έχει αποφασίσει την απομάκρυνση του Πάνου Σκουρλέτη από τη θέση του γραμματέα του κόμματος πριν από το επικείμενο συνέδριο, είτε γίνει στο τέλος του χρόνου είτε γίνει την άνοιξη του 2020.

Το κλίμα εντός του ΣΥΡΙΖΑ για τον κ. Σκουρλέτη είναι βαρύ. Πηγές προσκείμενες στον κ. Τσίπρα επιβεβαιώνουν ότι οι σχέσεις προέδρου – γραμματέα είναι υπό του …μηδενός το τελευταίο διάστημα. Υποστηρίζουν δε ότι μετά την επίδοση των υποψηφίων που στήριξε ο ΣΥΡΙΖΑ στις αυτοδιοικητικές εκλογές αλλά και το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών θα έπρεπε να έχει αυτοβούλως παραιτηθεί, ώστε να διευκολύνει τον κ. Τσίπρα, ο οποίος αντιμετωπίζει τον νυν γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ ως «βαρίδι» και για την εφαρμογή των αποφάσεων που ήδη έχει εξαγγείλει για τις αλλαγές στο κόμμα.

Εχει ήδη προηγηθεί επιθετική αρθρογραφία κατά του γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ γραφίδων που είναι γνωστό ότι στηρίζουν ανεπιφύλακτα τον κ. Τσίπρα, που δείχνουν ότι ο κ. Τσίπρας θεωρεί τον κ. Σκουρλέτη εμπόδιο στα σχέδιά του ειδικότερα για τη διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ, την εγγραφή νέων χιλιάδων μελών και τις αλλαγές που θέλει να επιβάλει στο κόμμα, με πιο σημαντική την ψήφιση εκλογής προέδρου από τη βάση.

Φαίνεται επίσης ότι κάνοντας γνωστή τη ρήξη με τον κ. Σκουρλέτη, ο κ. Τσίπρας θέλει να στείλει μήνυμα προς τους διαφωνούντες στο εσωτερικό του κόμματος ότι είναι αποφασισμένος να προχωρήσει σε ό,τι έχει σχεδιάσει χωρίς συμβιβασμούς, προκειμένου να επιβάλει τις αλλαγές που έχει ήδη προαναγγείλει, τις οποίες αντιμετωπίζει ως εφαρμογή της ανάγνωσης ότι το 31,5% που πήρε ο ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές είναι ένα μεγάλο ποσοστό, ικανό σε συνδυασμό με κάποιες κινήσεις να παγιώσουν τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ ως έναν από τους δύο ισχυρούς πόλους εναλλαγής στην εξουσία, στο πολιτικό σκηνικό.

Σε αυτό το κλίμα είναι κρίσιμη η συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, της πρώτης της νέας περιόδου, που αναμένεται να συγκληθεί στα τέλη της εβδομάδας, με την επιστροφή και του κ. Τσίπρα από τις καλοκαιρινές διακοπές, ενώ αναμένεται και μία πρώτη συζήτηση για το αν το συνέδριο θα γίνει την άνοιξη του 2020 ή στο τέλος του χρόνου.

Η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ δε συμφωνεί με τον όρο «πασοκοποίηση» που χρησιμοποιεί, ωστόσο, η εσωκομματική αντιπολίτευση, για να περιγράψει τις κινήσεις που έχει προαναγγείλει ο κ. Τσίπρας, όπως η στροφή προς το κέντρο, το άνοιγμα του κόμματος με την εγγραφή χιλιάδων νέων μελών και η -μετά το συνέδριο- εκλογή προέδρου από τη βάση που θα ισχυροποιήσει σε μεγάλο βαθμό το ρόλο και τις εξουσίες του ηγέτη, έναντι των κομματικών οργάνων και της αρχής της συλλογικότητας.

Και μπορεί να υπάρχουν σήμερα στελέχη που μεμονωμένα προσπαθούν να πουν «όχι» στη μετατροπή του ΣΥΡΙΖΑ σε «πελατειακό κόμμα» προκειμένου να ενισχύσει το ρόλο του ως κόμμα εξουσίας, πηγές προσκείμενες στον κ. Τσίπρα ωστόσο υποστηρίζουν ότι αυτές οι απόψεις είναι μειοψηφικές στον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς η πλειοψηφία στηρίζει τις επιλογές του κ. Τσίπρα και το σχέδιό του για άμεση επιστροφή στην εξουσία.

Σε αυτό το κλίμα, φαίνεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ προσπάθησε χθες να δείξει ότι τελείωσαν και οι διακοπές του καλοκαιριού, με την Κουμουνδούρου να προχωρά σε δύο ανακοινώσεις, προϊδεάζοντας και για τα επόμενα πεδία αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση.

Στην πρώτη ανακοίνωση χαρακτηρίζει επιτυχία της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ τα στοιχεία του προϋπολογισμού για το πρώτο επτάμηνο του έτους, υποστηρίζοντας ότι «τόσο η υπέρβαση του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα όσο κι αυτή για τα έσοδα καταδεικνύουν ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο έβγαλε τη χώρα από τα Μνημόνια, αλλά επιπλέον σταθεροποίησε την οικονομία σε τροχιά βιώσιμης ανάπτυξης». Σύμφωνα με την Κουμουνδούρου, τα στοιχεία επταμήνου του προϋπολογισμού δείχνουν ότι ο χαρακτηρισμός «ανίκανοι» που υποστηρίζουν ότι χρησιμοποιούσε η Ν.Δ. προεκλογικά, δεν ισχύει.

Στη δεύτερη ανακοίνωση, η Κουμουνδούρου χαιρετίζει την κίνηση της κυβέρνησης της Βόρειας Μακεδονίας να προχωρήσει στην τοποθέτηση επιγραφών στο άγαλμα προς τιμήν του Μεγάλου Αλεξάνδρου και σε άλλα αγάλματα της πόλης των Σκοπίων, με κείμενα που – όπως υποστηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ- «δικαιώνουν τις πάγιες ελληνικές θέσεις,
αναγνωρίζοντας την ελληνικότητα της αρχαίας Μακεδονίας».

Από την έντυπη έκδοση 

Προτεινόμενα για εσάς

ΣΥΡΙΖΑ: Ζητάει λήψη μέτρων στήριξης για 25.000 εργαζομένους στον επισιτισμό και τον τουρισμό

Κώστας Σκαναβής

Η κυβέρνηση προνοεί για την οικονομία όπως ακριβώς πράττει με τη δημόσια υγεία

Κώστας Σκαναβής

Το περίσσευμα της ψυχής

Κώστας Σκαναβής

Ανοσία Tσίπρα στη λογική

Κώστας Σκαναβής

Δημοσκόπηση Pulse: Το 82% εμπιστεύεται τα μέτρα της κυβέρνησης – Προβάδισμα 23 μονάδων της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ

Ανδρέας Ντίνης

«Προσοχή» στα μέτρα στήριξης

Κώστας Σκαναβής

Αθλιότητες

Κώστας Σκαναβής

Ολο το παρασκήνιο για την… σιγή ασυρμάτου από τον Τσίπρα για προσφορά αμοιβής των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για το κορωνοϊό

Μιχάλης Μάρδας

Η θωράκιση του ΕΣΥ απάντηση στον λαϊκισμό

Κώστας Σκαναβής