Αιτία στάθηκαν δύο τροπολογίες που κατέθεσε ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης στην Ολομέλεια. Φωνάζοντας «ντροπή σας» αποχώρησε από την Ολομέλεια της Βουλής το ΚΚΕ.
«Καταγγέλλουμε την απαράδεκτη διαδικασία», είπε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος και αποχώρησε στη συνέχεια ο ΣΥΡΙΖΑ. Στη συνέχεια ο Παύλος Πολάκης φώναξε προς το προεδρείο και αποχώρησε.
Πρόκειται για «κήρυξη πολέμου στον πολιτικό πολιτισμό. Μετά από μακρά συζήτηση το να εισαχθούν αυτού του είδους οι τροπολογίες αποτελεί πλήγμα για το κοινοβούλιο. Αποτελεί τεράστιο ατόπημα», είπε ο κ. Βαρουφάκης και ανακοίνωσε πως το κόμμα του αποχωρεί από τη Βουλή.
Από την πλευρά του ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης υπεραμύνθηκε της κατάθεσης των τροπολογιών η μία αφορά το πλαφόν στις συνάξεις.
Ανώτατο όριο σε όλες τις συντάξεις που χορηγεί ο ΕΦΚΑ είτε επανυπολογίστηκαν μέσω του λεγόμενου νόμου Κατρούγκαλου, θεσπίζει τροπολογία του Υπουργείου Εργασίας που κατατέθηκε στο πολυνομοσχέδιο που συζητείται στη Βουλή κι αναμένεται να ψηφιστεί σε λίγη ώρα.
Η τροπολογία ορίζει πλαφόν στο συνολικό ακαθάριστο ποσό μηνιαίας κύριας σύνταξης ή περισσοτέρων της μίας συντάξεων λόγω γήρατος, αναπηρίας ή θανάτου, που χορηγούνται από τον ΕΦΚΑ και εφόσον μέρος του χρόνου ασφάλισης διανύθηκε ή ανάγεται έως και τις 31/12/2016.
Σύμφωνα με τη ρύθμιση το νέο ανώτατο όριο σύνταξης ορίζεται στο 12πλάσιο της εθνικής σύνταξης, που αντιστοιχεί σε 20 έτη ασφάλισης, δηλαδή, στις 4.608 ευρώ, στο οποίο συμπεριλαμβάνονται τα ποσά των χορηγούμενων από τον ΕΦΚΑ επιδομάτων αναπηρίας.
Δείτε εδώ την επίμαχη τροπολογία
Η τροπολογία επισημαίνει ότι το σχετικό ανώτατο όριο εφαρμόζεται και επί των συντάξεων που έχουν χορηγηθεί μέχρι την έναρξη ισχύος του νόμου 4387/2016 (12/5/2016) ή ανατρέχουν στην ανωτέρω ημερομηνία.
Τονίζεται, δε, ότι συντάξεις που απονεμήθηκαν και υπερβαίνουν το συγκεκριμένο πλαφόν, αναζητούνται ως καλοπίστως εισπραχθείσες.