Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρόταση που παρουσίασε ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών βασιζόταν σε δύο άξονες. Αρχικά την μη εξαίρεση των βασικών δαπανών του κράτους, δηλαδή μισθούς και συντάξεις, μειώνοντας καθολικά τις δαπάνες του κράτους έτσι ώστε να καλυφθούν τυχόν αποκλίσεις και προστατεύοντας κάποιες επιλεγμένες κοινωνικού τύπου κρατικές δαπάνες.
Ο δεύτερος άξονας αφορά τα τεχνικά χαρακτηριστικά του μηχανισμού. Οι αποκλίσεις θα κρίνονται από τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ του προηγούμενου έτους που θα εξετάζονται από τους Ευρωπαϊκούς θεσμούς.
Η πρόταση της Ελληνικής πλευράς προβλέπει την σύνταξη από τον Έλληνα Υπουργό Οικονομικών κάθε 30 Απριλίου, μιας έκθεσης προόδου της Ελληνικής οικονομίας και θα αναφέρονται τυχόν παρατυπίες έτσι ώστε να ενεργοποιείται ο μηχανισμός. Στο πλαίσιο αυτό η έκθεση θα εξετάζεται από την Ελληνική Βουλή και τους Ευρωπαϊκούς Θεσμούς.
Τις επόμενες ημέρες η ελληνική πλευρά σε συνεργασία με τους θεσμούς θα ολοκληρώσουν το σύνολο των τεχνικών λεπτομερειών που απαιτούνται για την ολοκλήρωση του staff level agreement. Στη συνέχεια θα το παραδώσουν στους υπουργούς οικονομικών του Eurogroup.
Μετά και την νομοθέτηση και την ψήφιση των προαπαιτούμενων, το Eurogroup θα προχωρήσει στην εκταμίευση της δεύτερης δόσης του προγράμματος του ESM, η οποία (δόση) θα συμπεριλαμβάνει εκτός της κάλυψης των δανειακών αναγκών έως το τέλος της επόμενης αξιολόγησης και την ταχύτατη αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα, γεγονός που θα συμβάλλει τα μέγιστα στην ενίσχυση της ρευστότητας της πραγματικής οικονομίας.
Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι η χρηματική δόση θα είναι κατά πολύ μεγαλύτερη από το ποσό των 5,7 δισ. που προβλέπονταν για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.
Για πρώτη φορά οι απαραίτητες ενέργειες για την ελάφρυνση του χρέους διατυπώνονται ρητά και καθορίζουν μια συγκεκριμένη διαδικασία σε βραχυπρόθεσμο, μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο ορίζοντα.
Σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο θα υπάρξουν βελτιώσεις στη διαχείριση του χρέους όπως η πρόωρη αποπληρωμή του χρέους προς τα κράτη μελη ή/και το ΔΝΤ. Στο μεσοπροθεσμο διάστημα, μετά το τέλος του προγράμματος, θα εξεταστούν συγκεκριμένα μέτρα όπως η επιμήκυνση των λέξεων και οι μεγαλύτερες περίοδοι χάριτος στις αποπληρωμές των δανείων και η χρήση/μεταφορά των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα που διακρατούν οι κεντρικές τράπεζες των χωρών μελών της Ευρωζώνης και η ΕΚΤ.
Για το μακροπρόθεσμο διάστημα το Eurogroup δηλώνει έτοιμο να προχωρήσει σε περαιτέρω πιθανά μέτρα επίτευξης του στόχου βιωσιμότητας του χρέους.
Χριστούγεννα 2024: Συναγερμός από την VISA για τις αγορές σας - 10 συμβουλές για να αποφύγετε τους απατεώνες
Μετά την ψήφιση των προαπαιτούμενων μέτρων και μεταρρυθμίσεων το Eurogroup δηλώνει έτοιμο να συζητήσει τα επιπρόσθετα μέτρα που εξασφαλίσουν μακροπρόθεσμα α) τη σταθερή μείωση του ποσοστού του δημόσιου χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ και β) τις αναγκές αναχρηματοδότησης του χρέους σε σταθερά βιώσιμα επίπεδα.
Το Eurogroup επίσης συμφώνησε στις βασικές αρχές για αυτά τα μέτρα που αφορούν: α) διευκόλυνση για την έξοδο στις αγορές, β) την εξομάλυνση του προφίλ αποπληρωμών, γ) την παροχή κινήτρων για τη διατήρηση της δημοσιονομικής προσαρμογής και μετά τη λήξη του προγράμματος και δ) την παροχή ευελιξίας στην περίπτωση αβεβαιότητας για τους μελλοντικούς ρυθμούς ανάπτυξης και το ύψος των επιτοκίων δανεισμού. Το Eurogroup συμφώνησε στη δημιουργία ενός δείκτη βιωσιμότητας για το επίπεδο του χρέους και τις ετήσιες δαπάνες εξυπηρέτησης του σε μακροπρόθεσμο επίπεδο.
Το Eurogroup προκρίνει την προοδευτική εφαρμογή των μέτρων επίτευξης της βιωσιμότητας του χρέους σε βραχυπρόθεσμο, μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο χρονικό επίπεδο.
Θυσιάζονται και οι μισθοί στο βωμό της αξιολόγησης
Δεν φείδεται παραχωρήσεων ο Ευκλείδης Τσακαλώτος προκειμένου πάρει το πράσινο φως από τους ομολόγους του στο Eurogroup. Ενώ το Μαξίμου πανηγυρίζει επειδή έγιναν δεκτά τα μέτρα, όπως αποκαλύπτεται στην πρόταση που έστειλε το υπουργείο Οικονομικών την Κυριακή στα μέλη του Eurogroup στη λίστα των αυτόματων περικοπών περιλαμβάνονται και οι μισθοί!
Για την ακρίβεια εξαιρούνται ελάχιστες κοινωνικές δαπάνες, αλλά όχι οι κωδικοί για μισθούς και συντάξεις. Το αν και το πόσο θα πέφτει «μαχαίρι» θα αποφασίζεται με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ.
Σύμφωνα με την «Καθημερινή» την 30η Απριλίου κάθε έτους, ο Ελληνας υπουργός Οικονομικών θα πρέπει να συντάσσει μία έκθεση, η οποία και θα δημοσιεύεται στην εφημερίδα της κυβέρνησης και θα κοινοποιείται στην Βουλή και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Σε αυτή την έκθεση θα πρέπει να είναι ξεκάθαρη οποιαδήποτε απόκλιση μεταξύ του στόχου που έχει οριστεί και του πραγματικού αποτελέσματος του έτους.
…όμως ο Τσακαλώτος δηλώνει ικανοποιημένος
Tην ικανοποίησή του για το σημερινό «θετικό Eurogoup για την Ελλάδα και την Ευρώπη», εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε λίγο μετά το πέρας των εργασιών του Eurogroup.
O Eυ. Τσακαλώτος ανέφερε ότι υπάρχει συμφωνία στα δημοσιονομικά μέτρα και στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και ότι μόλις ολοκληρωθεί η νομοθέτηση των προαπαιτούμενων δράσεων θα υπάρξει εκταμίευση της επόμενης δόσης από τον ESM.
O υπουργός Οικονομικών ανέφερε, επίσης, ότι τις επόμενες εβδομάδες το Euroworking Group θα προετοιμάσει το Eurogroup της 24ης Μαΐου, μέχρι το οποίο αναμένεται να κλείσουν τα διάφορα συστατικά της συμφωνίας.
Όσον αφορά το μηχανισμό αυτόματης δημοσιονομικής διόρθωσης, ο Ευ. Τσακαλώτος τόνισε ότι στο Eurogroup συμφωνήθηκε πως βάση των συζητήσεων αποτελεί η ελληνική πρόταση. Πρόσθεσε, ακόμη, ότι το EWG τις επόμενες εβδομάδες θα εργαστεί για να συμφωνηθούν τα τεχνικά σημεία.
Όσον αφορά το χρέος, το οποίο είναι μέρος της συνολικής συμφωνίας, ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι σήμερα έγινε μια πρώτη συζήτηση και ενδιαφέρουσα ανταλλαγή απόψεων. Ανέφερε ότι η αναμόρφωση του ελληνικού χρέους θα γίνει σε τρία στάδια. Το πρώτο, σε βραχυπρόθεσμη βάση, από τη στιγμή που θα κλείσει η συμφωνία για την πρώτη αξιολόγηση και θα εκταμιευθεί η δόση. Το δεύτερο, σε μεσοπρόθεσμη βάση, θα προσδιοριστούν συγκεκριμένα μέτρα και στη συνέχεια θα εφαρμοστούν το 2018, υπό την προϋπόθεση ότι η ελληνική κυβέρνηση θα έχει ολοκληρώσει επιτυχώς το πρόγραμμα. Το τρίτο στάδιο, σε μακροπρόθεσμη βάση, για μέτρα που θα αφορούν τις επόμενες δεκαετίες.
To Εuroworking group θα εξετάσει τα τεχνικά ζητήματα όσον αφορά την ελάφρυνση του χρέους στα τρία στάδια, πρόσθεσε ο υπουργός.
Τιτιβίσματα Ντομπρόβσκις
Σε δύο μηνύματα που ανήρτησε στον προσωπικό του λογαριασμό ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόβσκις υποστηρίζει ότι θα υπάρξει συμφωνία μέσα στις επόμενες ημέρες, συμπεριλαμβανομένου και του μηχανισμού εφεδρικών μέτρων.
#Eurogroup welcomes the policy package. Staff level agreement 2 be finalised in coming days, including the contingency mechanism #Greece 1/2
— Valdis Dombrovskis (@VDombrovskis) May 9, 2016
#Greece debt: short, medium and long term debt measures to be discussed. EWG to report back to 24 May #Eurogroup 2/2
— Valdis Dombrovskis (@VDombrovskis) May 9, 2016
Ενώ παράλληλα υποστηρίζει ότι θα συζητηθούν όλα τα μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, μετά την αναφορά που θα γίνει από το Euroworking Group το οποίο θα προετοιμάσει το Eurogroup στις 24 Μαΐου.
Νταίσελμπλουμ: Το Eurogroup χαιρέτισε τα μέτρα
Το Συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης χαιρέτισε σήμερα τα μέτρα που έχει υιοθετήσει η Ελλάδα στο πλαίσιο της συμφωνίας της με την ευρωζώνη δήλωσε ο πρόεδρος του Συμβουλίου Γερούν Ντάισελμπλουμ. Ο Ολλανδός υπουργός ανέφερε ότι σήμερα συζητήθηκαν τα μέτρα που έχει υιοθετήσει η Ελλάδα, ο μηχανισμός αυτόματης δημοσιονομικής διόρθωσης και το ζήτημα του χρέους.
Ανέφερε επίσης ότι το ελληνικό ζήτημα θα επανασυζητηθεί σε δύο εβδομάδες που θα συνεδριάσει εκ νέου το Συμβούλιο με στόχο την τελική συμφωνία.
Ο πρόεδρος του Eurogroup ανακοίνωσε ακόμα μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης, μια προσέγγιση τριών βημάτων για τη λήψη μέτρων που θα καταστήσουν βιώσιμο το ελληνικό χρέος.
Τα βραχυπρόθεσμα μέτρα θα περιλαμβάνουν τη βελτιστοποίηση της εξυπηρέτησης του χρέους, τα μεσοπρόθεσμα μέτρα θα περιλαμβάνουν συγκεκριμένες αποφάσεις που θα εφαρμοστούν στο τέλος του προγράμματος (υπό την προϋπόθεση την πλήρους εφαρμογής του προγράμματος) και τα μακροπρόθεσμα μέτρα θα αφορούν τις επόμενες δεκαετίες. Σχετικά με το μηχανισμό εφεδρικών μέτρων, ο πρόεδρος του Eurogroup ανέφερε ότι αναμένεται να ολοκληρωθεί ο σχεδιασμός του τις επόμενες εβδομάδες, και πως η βάση του θα είναι η ελληνική πρόταση.
Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, Κλάους Ρέγκλινγκ, σημείωσε πως «σύντομα» θα πραγματοποιηθεί η εκταμίευση της επόμενης δόσης του δανείου, καθώς χρειάζεται ακόμα κάποια «δουλειά».
Τέλος, ο επίτροπος Οικονομικών, Πιερ Μοσκοβισί, εξέφρασε την ελπίδα πως μια «θετική απόφαση» μπορεί να ληφθεί στην επόμενη συνεδρίαση του Eurogroup, στις 24 Μαΐου.
Σήμερα σημειώθηκε σημαντική πρόοδος προς μια συμφωνία δήλωσε από την πλευρά του ο επίτροπος οικονομικών και νομισματικών υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί.