Ο κ. Βαρουφάκης αιτιολόγησε τη στάση του λέγοντας ότι είχε μία κοινή πορεία με τον Αλέξη Τσίπρα το 2015 η οποία προέβλεπε τη ρήξη με τους δανειστές, μία ρήξη που τελικά ο Τσίπρας δεν ήθελε να κάνει όπως είπε.
Σε ερώτηση για το αν θα ξαναβγεί στους δρόμους με τους πρώην συντρόφους του στον ΣΥΡΙΖΑ, διερωτήθηκε λέγοντας: «ποιοι θα βγουν στους δρόμους. Τι θα ζητάνε ακριβώς; Φέρτε πίσω το ΕΚΑΣ που έδωσαν οι ίδιοι; Φέρτε πίσω τα αεροδρόμια και τα λιμάνια που έδωσαν οι ίδιοι;» και συνέχισε λέγοντας «ποιος θα τους ακολουθήσει στους δρόμους. Αν βγουν, θα είναι 5-10 άνθρωποι που μπορεί να είναι και λίγο γραφικοί. Είχαμε μία τετραετία που οι σύντροφοι του ΣΥΡΙΖΑ πέρασαν το πιο σκληρό μνημόνιο με έναν τρόπο που ο Σόιμπλε τους έδωσε τα εύσημα και κανένας άλλος δεν θα μπορούσε να το περάσει με τόσο αναίμακτο τρόπο. Αυτοί οι άνθρωποι να βγουν στους δρόμους και να ντυθούν αντίσταση, ίσως να είναι γραφικό και να το κρατήσουν για τις απόκριες».
Αντώνης Σαμαράς: Ομόφωνα εκτός της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας
O κ. Βαρουφάκης αναφέρθηκε και σε τρία λάθη που έκανε όσο ήταν υπουργός Οικονομίας το πρώτο εξάμηνο του 2015 και σε αυτά συμπεριέλαβε το γεγονός ότι δεν ήταν αρκετά σκληρός απέναντι στην τρόικα, ότι εμπιστεύτηκε τον Αλέξη Τσίπρα και ότι δεν ήταν αρκετά ανοιχτός απέναντι στο λαό σε ό,τι αφορά τη ρήξη. Διευκρίνισε ωστόσο ότι δε ζητά συγγνώμη καθώς η χώρα δεν μπορούσε να συνεχίζει με 3,5% πρωτογενές πλεόνασμα που οδηγεί σε 100% προκαταβολή φόρου και εκτίμησε ότι «θα μπορούσαμε να επιτύχουμε κούρεμα χρέους από 1% έως 1,5% για να μειώσουμε τους φορολογικούς συντελεστές».
Επιπλέον, ο πρώην υπουργός Οικονομικών παραλλήλισε το κλείσιμο των τραπεζών τον Ιούλιο του 2015 με το Όχι της 28ης Οκτωβρίου και χαρακτήρισε το συμβάν «ηρωική πράξη» επαναλαμβάνοντας ότι ο Μάριο Ντράγκι παρανόμησε.
Σε ό,τι αφορά την παρούσα κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, τη χαρακτήρισε εγκλωβισμένη σε μία φυλακή χρέους και στον μνημονιακό λαϊκισμό και εκτίμησε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θα τιμήσει τις δεσμεύσεις του και θα έρθει σε ρήξη με το λαό, όχι επειδή δεν το θέλει, αλλά επειδή θα του το επιβάλλει η τρόικα.
Σημείωσε τέλος ότι η μείωση στον ΕΝΦΙΑ είναι άνευ ουσίας όταν συνεχίζει να υπάρχει απαίτηση για πρωτογενές πλεόνασμα στο 3,5%.