Ενα θέμα διαδικασίας, δηλαδή η κατάρτιση του καταλόγου των ομιλητών από τον απερχόμενο διευθυντή της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Κώστα Ζαχαριάδη, ήταν αρκετό για να επικρατήσει ένταση και να υπάρξει το πρώτο επεισόδιο μεταξύ Τσίπρα – Τσακαλώτου.
Ολα ξεκίνησαν όταν έχοντας τελειώσει την ομιλία του ο κ. Τσίπρας, ο Κώστας Ζαχαριάδης ξεκίνησε να ανακοινώνει τον κατάλογο των ομιλητών που θα ακολουθούσαν. Τότε, τον διέκοψε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, λέγοντας πως δεν γνώριζε, ούτε είχε ενημερωθεί, ότι θα υπήρχαν τοποθετήσεις στη συνεδρίαση, ενώ φέρεται να εξέφρασε και τη διαφωνία του για την ανακοίνωση των ονομάτων από την πλευρά του κ. Τσίπρα για τα πρόσωπα που επέλεξε ο κ. Τσίπρας για να καλυφθούν οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή. Τόσο επειδή δεν επελέγησαν συλλογικά, όσο και επειδή είχε ενστάσεις για κάποιους από αυτούς. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Τσακαλώτος και οι 53 + είναι σφόδρα ενοχλημένοι και από την απόφαση του κ. Τσίπρα να αντικαταστήσει την Εφη Αχτσιόγλου και να δώσει τη θέση του εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ στον Αλέξη Χαρίτση.
Μετά την παρέμβαση Τσακαλώτου, εμφανώς εκνευρισμένος, καθώς θεώρησε ότι η παρέμβαση Τσακαλώτου έπληττε ευθέως το δικαίωμά του ως αρχηγού να λαμβάνει αποφάσεις, πήρε τον λόγο ο κ. Τσίπρας λέγοντας ότι τα πρόσωπα που επελέγησαν αποτελούν δική του εισήγηση και δεν αποτελούν αντικείμενο της κοινοβουλευτικής ομάδας, Κάλεσε τότε τους βουλευτές να τοποθετηθούν πάνω στην ατζέντα που εκείνος έβαλε με την ομιλία του και να μη συνεχιστεί το θέμα που άνοιξε ο κ. Τσακαλώτος.
Ρωμανός: Αφωνία Ανδρουλάκη για την αντίθεση Γερουλάνου στην έκτακτη φορολόγηση των τραπεζών
Ακολούθησε οχλαγωγία, βουλευτές που έβαζαν και άλλα θέματα για να υπάρξει και τρίτη παρέμβαση Τσίπρα για το ποια ήταν η ατζέντα της συζήτησης. Εκείνη τη στιγμή, η φωνή κάποιου βουλευτή προς τον πρόεδρο «μίλα πιο δυνατά, δεν σε ακούμε» προκάλεσε τον εμφανή εκνευρισμό του κ. Τσίπρα ο οποίος φώναξε «άντε μην τα πάρω» και κάλεσε κάποιους να αντιληφθούν ότι η συζήτηση είχε ατζέντα και να μην κάνουν ότι δεν καταλαβαίνουν.
Στη συνέχεια η ένταση μειώθηκε, αλλά χρειάστηκε η παρέμβαση της κ. Γεροβασίλη, η οποία θα είναι η νέα γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, για να κοπάσουν οι διαμαρτυρίες των βουλευτών της επαρχίας που ζητούσαν να σταματήσουν να καταβάλλουν το 40% των αποδοχών τους στο κόμμα, επειδή δε βγαίνουν. Η κ. Γεροβασίλη φέρεται να είπε κάτι του τύπου «αυτό θα επανεξεταστεί», καθώς η παρέμβαση Σκουρλέτη ο οποίος ως γραμματέας του κόμματος βγήκε και απευθυνόμενος στους βουλευτές της επαρχίας φέρεται να είπε ότι οι υποχρεώσεις των βουλευτών προς το κόμμα ήταν και είναι γνωστές σε όλους και μάλιστα αποτέλεσαν προϋπόθεση για την ένταξή τους στα ψηφοδέλτια, πήγε να «ανάψει» και πάλι τα αίματα.
Επί της ουσίας, η διαδικασία χρησιμοποιήθηκε για άλλη μία φορά για να σταλεί το μήνυμα από τον κ. Τσακαλώτο και τους 53+ αλλά και άλλες πλευρές – τον οποίο συνεργάτες του κ. Τσίπρα όλο αυτό το διάστημα παρουσίαζαν ως να είναι σε συμφωνία με τον πρωθυπουργό – ότι η διαδικασία λήψης αποφάσεων στον ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να περιλαμβάνει και τους ίδιους και πως το κόμμα δεν μπορεί να λειτουργεί με την ενός ανδρός αρχή, αν και ο κ. Τσίπρας φέρεται να εκτιμά ότι η δική του απήχηση στην κοινωνία ξεπερνά κατά πολύ την απήχηση του ΣΥΡΙΖΑ.
Ενδεικτική του κλίματος στον ΣΥΡΙΖΑ είναι η ενόχληση του κ. Σκουρλέτη για όσα διέρρευσαν, αλλά και το γεγονός ότι ο γραμματέας του κόμματος άφησε αιχμές για σκοπιμότητες συντρόφων του, βουλευτών: «Πολλοί, φίλοι και λιγότερο φίλοι, θέλουν να δημιουργήσουν συνθήκες συζήτησης στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ όπως τις αντιλαμβάνονται εκείνοι. Εμείς δεν πρέπει να κουβεντιάζουμε με τους όρους που θέλει το κάθε site ή η κάθε εφημερίδα», είπε, ενώ σε άλλο σημείο υποστήριξε: «Οι διαρροές είναι κακόβουλες πολλές φορές. Δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Είναι κάποιοι στενοκέφαλοι που θεωρούν ότι αντί να μιλούν ανοιχτά, αυτό άλλωστε το έχουμε κατακτήσει, προτιμούν να μιλούν στους φίλους τους και να κάνουν διαρροές. Και αυτό δεν αφορά τρίτους, καμιά φορά αφορά και ανθρώπους από μέσα».
Από την έντυπη έκδοση