Μετά το 31,5% του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές της περασμένης Κυριακής, η Κουμουνδούρου ζει στους ρυθμούς της «δεξιάς παρένθεσης». Γνωστά στελέχη προβλέπουν ότι ο Μητσοτάκης «αντέχει – δεν αντέχει έξι μήνες» και προστρέχουν όλοι μαζί στον αρχηγό να του πουν ότι πρέπει να είναι έτοιμος να αναλάβει ξανά καθήκοντα πρωθυπουργού, για να πραγματοποιήσει το συντομότερο comeback στην Ιστορία. Είναι οι ίδιοι που παραλληλίζουν το 31,5% του ΣΥΡΙΖΑ με το 39% που πήραν ο Ανδρέας Παπανδρέου και το ΠΑΣΟΚ το 1989 και σε λιγότερο από τρία χρόνια επέστρεψαν στην εξουσία.
Συνομιλητές του κ. Τσίπρα επιβεβαιώνουν ότι ο ίδιος δεν αισθάνεται ηττημένος, δεν θεωρεί ότι αποδοκιμάστηκε η πολιτική του και, φυσικά, εκτιμά πως το αποτέλεσμα δεν επιδέχεται καμίας κριτικής ή προσπάθειας αμφισβήτησης του ιδίου ή των επιλογών του.
Αντιθέτως, στην Κουμουνδούρου επικρατεί ένας πολύ ισχυρός αέρας επανόδου στην εξουσία μετά το αποτέλεσμα της περασμένης Κυριακής. Με μία προϋπόθεση, όπως λένε ο υποστηρικτές του κ. Τσίπρα: Ο ΣΥΡΙΖΑ να αλλάξει, ει δυνατόν και να τελειώσει, προκειμένου να δώσει τη θέση του σε ένα νέο κόμμα, περισσότερο ελεγχόμενο, προσωποπαγές και αρχηγικό.
Οσοι γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα στην Κουμουνδούρου επιβεβαιώνουν ότι μετά από ένα μικρό διάλειμμα από την ήττα των ευρωεκλογών μέχρι τις εθνικές εκλογές που έδειχνε παραιτημένος, τώρα ο κ. Τσίπρας αναθάρρησε και θέλει να γίνει ο νέος Ανδρέας και να επιστρέψει στην εξουσία με ή χωρίς τον ΣΥΡΙΖΑ.
«Οπως κάποτε έγραφαν για τον Ανδρέα όταν “έφαγε” τη Δημοκρατική Αμυνα, ότι το τρένο έχει ξεκινήσει με έναν και μόνο μηχανοδηγό και πάνω από αυτόν είναι μόνο ο λαός, έτσι λένε και τώρα οι δικοί του για τον Τσίπρα», αναφέρει στον «Ε.Τ.» της Κυριακής έμπειρο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ που έχει απομακρυνθεί εδώ και καιρό από την ομάδα των στενών συνεργατών του τέως πρωθυπουργού. Και υποστηρίζει με βεβαιότητα ότι, όπως ο Ανδρέας Παπανδρέου δεν δίστασε να «φάει κολλητό του» (τον Σάκη Καράγιωργα και τους άλλους της Δημοκρατικής Αμυνας που αρνήθηκαν να μείνουν σε ένα κόμμα αρχηγικό, δηλώνοντας τότε στην «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία» «Δεν πήγαινε άλλο. Ηθελαν να μετατρέψουν το Κίνημα σε κλειστή λέσχη»), έτσι και ο Τσίπρας δεν θα διστάσει να δείξει -για δεύτερη φορά, καθώς την πρώτη το έκανε το 2015- τον δρόμο της εξόδου σε όποιους διαφωνήσουν με τις αλλαγές που ο ίδιος θα προωθήσει.
Η σκόπιμη παρανόηση αφορά όλους αυτούς που κάνουν πως δεν έχουν ακούσει τι έχει πει ο κ. Τσίπρας από την πρώτη στιγμή και θεωρούν ότι, όταν μιλάει για διεύρυνση, μιλάει παράλληλα και για διατήρηση της ριζοσπαστικής, αριστερής φυσιογνωμίας του κόμματος. Ο κ. Τσίπρας όμως, όταν μίλησε για… δάνειο που σκοπεύει να ξεπληρώσει στους κεντρώους και προοδευτικούς πολίτες από το 2015, εννοεί ότι οι αριστεροί πολίτες είναι λίγοι για να ακολουθήσουν το δικό του εγχείρημα και χρειάζεται να πείσει ψηφοφόρους του Κέντρου για να κάνει τον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, ή το νέο κόμμα, εναλλακτικό πόλο εξουσίας.
Και αν προσποιούνται ότι δεν το έχουν αντιληφθεί, υπάρχουν πρόθυμοι να εξηγήσουν τι εννοεί ο αρχηγός και να προετοιμάσουν το κλίμα. Ιδού τι έγραφε προχθές ο διευθυντής της «Αυγής» -και αναπαρήγαγε η ιστοσελίδα των «53+» commonality.gr- Αγγελος Τσέκερης: «Για το μέλλον της φυσιογνωμίας του ΣΥΡΙΖΑ υπάρχουν και έχουν κατατεθεί -και δεν υπάρχει λόγος να κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας- διαφορετικές απόψεις και προσεγγίσεις. Υπάρχει η άποψη που ζητάει, άμεσα, πολιτική και οργανωτική διεύρυνση ώστε ο ΣΥΡΙΖΑ να ανταποκριθεί οργανωτικά στο εκλογικό του ποσοστό. Και υπάρχει η άποψη για ενίσχυση και ωρίμανση της αριστερής του ταυτότητας, δηλαδή του στοιχείου που μετέτρεψε τον ΣΥΡΙΖΑ από κόμμα του 3% σε δύναμη αριστερής διακυβέρνησης (…). Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να μετασχηματιστεί ώστε να ανταποκρίνεται στις σημερινές συνθήκες. Αλλά πρέπει να το κάνει στη βάση ενός ώριμου πολιτικού σχεδίου. Ενός σχεδίου που θα διασφαλίζει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα κόμμα εξουσίας και, επομένως, ένα κόμμα που συσπειρώνει διαφορετικές τάσεις και απόψεις, αλλά και ταυτόχρονα ένα κόμμα αρχών, όπου υπάρχουν επιβεβλημένοι κανόνες αποτελεσματικότητας και πολιτικής ηθικής».
Αποστάσεις, ωστόσο, από την τοποθέτηση του νυν διευθυντή της «Αυγής» παίρνει ο πρώην διευθυντής της «Αυγής» και νυν βουλευτής της Α’ Αθήνας Νίκος Φίλης, ο οποίος σημειώνει: «Εμείς δεν μπορούμε να απεμπολήσουμε την αριστερή ταυτότητά μας και τις πρακτικές πολιτικές της επιλογές. Θα επιμείνουμε στη διαρκή εμβάθυνση και ισχυροποίησή της. Ούτε ο πρωθυπουργός θέτει τέτοιο ζήτημα. Διαλέγει, απλώς, να απευθυνθεί με τον δικό του τρόπο σε τάσεις και ρεύματα του προοδευτικού χώρου, σεβόμενος την προϊστορία τους και την πολιτική τους καταγωγή. Ομως, το ζήτημα που θέτει η εποχή μας δεν είναι τόσο οι καταγωγές, είναι η νέα, σύγχρονη και συνεκτική ταυτότητα της Αριστεράς, που θα της δώσει τη δυνατότητα να σταθεί στο ύψος των προκλήσεων που θέτει η εποχή μας. Δεν μπορούμε να κάνουμε αλλιώς. Δεν μπορούμε να γίνουμε κόμμα ευκαιρίας. Δεν μπορούμε να διαλυθούμε μέσα στον χυλό κεντρώων συναινέσεων. Η αριστερή ταυτότητά μας είναι ο πυρήνας της πολιτικής μας ύπαρξης και κρίσιμος παράγοντας στη μάχη εναντίον της δεξιάς παλινόρθωσης. Είναι το έδαφος από το οποίο δίνουμε σήμερα, μπροστά στις εκλογές, έναν πολυεπίπεδο αγώνα απέναντι στη Ν.Δ., αγώνα πολιτικό και προγραμματικό, αλλά και μια μάχη ιδεών και αξιών».
Σκέρτσος: Το 2025 θα είναι χρονιά ορόσημο για τη δεύτερη κυβερνητική θητεία της ΝΔ
Στη συζήτηση που έγινε την Τετάρτη στην Πολιτική Γραμματεία, ο κ. Τσίπρας επέλεξε να «καθαρίσει» νωρίς το τραπέζι προαναγγέλλοντας συνέδριο ως το τέλος του χρόνου, το πολύ στις αρχές του 2020, αλλά και μια ανοιχτή διαδικασία, μέσα από την οποία το κόμμα «θα αναγεννηθεί και θα απευθυνθεί σε πολίτες που δεν αυτοπροσδιορίζονται ως αριστεροί».
Ο στόχος που μπήκε από τον Τσίπρα για αύξηση των μελών του κόμματος είναι σαφές ότι θα οδηγήσει στην αλλαγή της σύνθεσης της κομματικής βάσης. Σε αριθμούς το κόμμα αυτή τη στιγμή έχει περίπου 30.000 μέλη και για να φτάσουν στο 10% των ψηφοφόρων -που είπε ο κ. Τσίπρας- θα πρέπει μέχρι το τέλος του χρόνου να έχουν αυξηθεί κατά περίπου 140.000. Η υπό τον κ. Τσίπρα ομάδα θεωρεί πως μπορεί έτσι να αντιμετωπίσει την οργανωτική ανεπάρκεια του ΣΥΡΙΖΑ, κυρίως όμως θα επιδιώξει να ελέγξει -μετά την Κοινοβουλευτική Ομάδα, η οποία κατά περίπου 60% με 70% θεωρείται πλέον «προεδρική»- τη σύνθεση του συνεδρίου και κατόπιν τα κομματικά όργανα που θα προκύψουν από ψηφοφορίες όπως η νέα Κεντρική Επιτροπή, η νέα Πολιτική Γραμματεία, αλλά και ο νέος γραμματέας του κόμματος.
ΡΙΖΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ
Στη νέα ηγετική ομάδα δεν υπάρχει χώρος για τον Σκουρλέτη
Εντονη είναι η φημολογία ότι ο κ. Τσίπρας έχει ήδη αποφασίσει να προχωρήσει σε ριζικές αλλαγές έτσι ώστε να σηματοδοτήσει και ενώπιον της κοινής γνώμης τον μετασχηματισμό του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία (ή όπως αλλιώς θα λέγεται) σε κεντρώο, προοδευτικό, πολυσυλλεκτικό κόμμα. Η γνώμη του φέρεται να είναι πως, από τη στιγμή που ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να σηκώσει το βάρος της εκπροσώπησης του 31,5%, τα βασικά πρόσωπα -εκτός από τον ίδιο- πρέπει να αλλάξουν.
Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, ειλημμένη απόφαση για τον Αλέξη Τσίπρα θεωρείται η αντικατάσταση του Πάνου Σκουρλέτη από τον Νάσο Ηλιόπουλο στη γραμματεία του κόμματος. Η συζήτηση δεν είναι καινούργια. Αιχμές εναντίον του κ. Σκουρλέτη ως βασικού υπαιτίου για τη συντριβή όχι των ευρωεκλογών, που είχαν λάβει εθνικό χαρακτήρα, αλλά των αυτοδιοικητικών εκλογών υπήρχαν και μετά τις 26 Μαΐου. Επιπλέον, ο κ. Τσίπρας φέρεται να θεωρεί πως, τοποθετώντας τον κ. Σκουρλέτη σε εκλόγιμη θέση στο Επικρατείας, έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του απέναντί του.
Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος θα βρίσκεται στη νέα ηγετική ομάδα, καθότι έχει έρθει από πριν σε στρατηγική συμφωνία με τον πρωθυπουργό. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο θα στηρίξει την προσπάθεια του κ. Τσίπρα να μετατρέψει τον ΣΥΡΙΖΑ σε πολυσυλλεκτικό, σοσιαλδημοκρατικό κόμμα, όσο κι αν στο παρελθόν είχε ταχθεί κατά της στροφής του ΣΥΡΙΖΑ προς το Κέντρο. Στη συμμαχία Τσίπρα – Τσακαλώτου οφείλεται και η μέχρι στιγμής «αναιμική» παρουσία των «53+» στον μετεκλογικό, εσωκομματικό διάλογο, αλλά και η πρόβλεψη ότι δεν πρόκειται να αναμετρηθούν με τους «προεδρικούς» στη διαδικασία μετάλλαξης του ΣΥΡΙΖΑ.
Στο πλευρό του κ. Τσίπρα θα ταχθούν και οι κ. Δραγασάκης και Βρούτσης, ενώ υπέρ του μετασχηματισμού του ΣΥΡΙΖΑ σε κόμμα της σοσιαλδημοκρατίας φέρονται να είναι και οι Εφη Αχτσιόγλου, Δημήτρης Τζανακόπουλος, Αλέξης Χαρίτσης, Νάσος Ηλιόπουλος, Κώστας Ζαχαριάδης και, φυσικά, οι Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου και Γιάννης Ραγκούσης, που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ.
Ολοι αυτοί θα συνθέσουν τη νέα ηγετική ομάδα γύρω από τον κ. Τσίπρα και κριτήριο αποτελεί η θέση τους υπέρ του σχεδίου μετασχηματισμού του κόμματος που φτάνει ως το τέλος του και την ίδρυση νέου.
Από την έντυπη έκδοση