H νέα κυβέρνηση, που ορκίζεται στις 12 σήμερα το μεσημέρι, αποτελείται από 51 στελέχη, εκ των οποίων τα 21 είναι εξωκοινοβουλευτικά, τρία εξ αυτών σε θέσεις υπουργών και 18 σε θέσεις υφυπουργών. Με τον τρόπο αυτό υλοποιείται και σε επίπεδο κυβερνητικού σχήματος η δέσμευση του κ. Μητσοτάκη ότι θα προσπαθεί να προσελκύει στην πολιτική νέα πρόσωπα και ότι θα αξιοποιήσει επιτυχημένα στελέχη τόσο από τον ιδιωτικό όσο και από το δημόσιο τομέα. Ιδιαίτερο συμβολισμό έχει όμως και το ότι στη νέα κυβέρνηση συμμετέχουν και άνθρωποι που έχουν θητεύσει στο εξωτερικό σε θέσεις ευθύνης και δέχθηκαν την πρόσκληση του προέδρου της Ν.Δ. να συμβάλουν στη νέα προσπάθεια που ξεκινά στη χώρα. Πάντως, όπως σημείωναν κυβερνητικές πηγές, το πλέον ισχυρό μήνυμα προκύπτει από το ότι το 40% των μελών του υπουργικού σχήματος δεν έχουν ποτέ στο παρελθόν ασχοληθεί με την ενεργό πολιτική και, όπως τονίζεται από το Μέγαρο Μαξίμου, πολλά απ’ αυτά «εγκατέλειψαν τις θέσεις τους για να στηρίξουν την προσπάθεια του Κυριάκου Μητσοτάκη να γυρίσει η χώρα σελίδα».
Σε κάθε περίπτωση, πάντως, το άνοιγμα στην κοινωνία και στην αγορά, αλλά και στο χώρο της Κεντροαριστεράς με τρεις επιλογές υπουργών (Μιχ. Χρυσοχοΐδης, Κυρ. Πιερρακάκης, Λ. Μενδώνη), συνδυάζεται με την εμπειρία των πολιτικών στελεχών της Ν.Δ., τα οποία καλούνται να υλοποιήσουν ένα κυβερνητικό σχέδιο που το Μέγαρο Μαξίμου είναι πεπεισμένο ότι η εφαρμογή του μπορεί να οδηγήσει τη χώρα στο να αφήσει οριστικά πίσω της την πολυετή κρίση και να ξημερώσει «η φωτεινή Ελλάδα», για την οποία έκανε λόγο ο Κυριάκος Μητσοτάκης και στις πρώτες δηλώσεις μετά τη μεγάλη εκλογική νίκη της Ν.Δ.
Μετά την ορκωμοσία του στο Προεδρικό Μέγαρο και πριν προσέλθει στο Μέγαρο Μαξίμου για την παράδοση-παραλαβή, ο νέος πρωθυπουργός κατέστησε σαφές ότι «θα τιμήσουμε στο ακέραιο την ισχυρή εντολή να αλλάξουμε την Ελλάδα που μας έδωσε ο ελληνικός λαός». «Από σήμερα ξεκινάει σκληρή δουλειά και έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στις δυνατότητές μας να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων», πρόσθεσε. Η δεκαπεντάλεπτης διάρκειας συνάντηση που είχε με τον πρώην πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα έγινε σε πολύ καλό κλίμα, και μετά από μια πολύ έντονη προεκλογική χρονιά εκλαμβάνεται από κυβερνητικούς παράγοντες ως μια «ένδειξη πολιτικού πολιτισμού».
Κρίσιμα στοιχεία για τη νέα κυβέρνηση αποτελούν τόσο η ταχύτητα όσο και η αποτελεσματικότητα στην υλοποίηση του κυβερνητικού έργου, αρμόδιος για τον συντονισμό του οποίου θα είναι ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Ακης Σκέρτσος. Δεν είναι τυχαίο ότι καθορισμένες εξαρχής είναι και όλες οι αρμοδιότητες των υφυπουργών, οι οποίοι σε αρκετές περιπτώσεις καλούνται να συνεισφέρουν εξειδικευμένη τεχνοκρατική γνώση σε τομείς όπου ο πρωθυπουργός θεωρεί ότι υπάρχει τέτοια ανάγκη.
Πολύ διακριτός είναι ο επενδυτικός προσανατολισμός που έχει το νέο κυβερνητικό σχήμα, καθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει καταστήσει εδώ και πολύ καιρό σαφές ότι η προσέλκυση ιδιωτικών επενδύσεων αποτελεί τη βάση για την επιτάχυνση της ανάπτυξης στα επίπεδα του 4%, που θεωρείται «κλειδί» για ακόμη μεγαλύτερες μειώσεις φόρων. Δεν είναι τυχαίο ότι το Οικονομίας και Ανάπτυξης αποκτά χαρακτήρα υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, με υφυπουργό αρμόδιο για τις ιδιωτικές επενδύσεις και τις Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα, ενώ υφυπουργό αρμόδιο για την οικονομική διπλωματία και την εξωστρέφεια έχει και το υπουργείο Εξωτερικών.
Στις προτεραιότητες, εκτός από το νομοσχέδιο για την οργάνωση της κυβέρνησης, είναι και το φορολογικό νομοσχέδιο και μάλιστα η πρώτη σύσκεψη του νέου πρωθυπουργού στο Μέγαρο Μαξίμου ήταν χθες το απόγευμα με το οικονομικό επιτελείο.
Την υλοποίηση της δέσμευσης ότι ως κυβέρνηση η Ν.Δ. θα θέσει τον ψηφιακό μετασχηματισμό της οικονομίας και της κοινωνίας σε απόλυτη πρώτη προτεραιότητα σηματοδοτεί και η αναβάθμιση του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, που θα έχει την ευθύνη της οριζόντιας υλοποίησης πολιτικών και του κεντρικού συντονισμού όλης της ψηφιακής ατζέντας.
Δεν έλειψε πάντως και μια άρνηση, καθώς για το υπουργείο Τουρισμού επελέγη ο Χάρης Θεοχάρης μετά την αρνητική απάντηση της Ολγας Κεφαλογιάννη, η οποία θεώρησε ότι έχει κλείσει ο κύκλος της στο συγκεκριμένο υπουργείο, όπου θήτευσε και στην προηγούμενη κυβέρνηση. Η επιλογή αυτή έγινε από την πλευρά της με δεδομένο ότι τελική απόφαση του πρωθυπουργού ήταν να μη συνενωθούν τα υπουργεία Πολιτισμού και Τουρισμού, όπως εξεταζόταν μέχρι πριν από λίγο καιρό.
Μετά τη σημερινή ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης θα ακολουθήσει η προβλεπόμενη παράδοση-παραλαβή των υπουργείων, ενώ η πρώτη συνεδρίαση του νέου Υπουργικού Συμβουλίου θα γίνει στις 11 αύριο το πρωί στη Βουλή, αλλά από την επόμενη φορά θα συνεδριάζει στο Μέγαρο Μαξίμου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Μητσοτάκης δεν επιθυμεί να κάνει χρήση των δύο θωρακισμένων πρωθυπουργικών αυτοκινήτων και θα παραμείνει με εκείνο που χρησιμοποιούσε ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ενώ προτίθεται να διατηρήσει την έδρα στο Δυτικό Τομέα της Β’ Αθήνας .
Εν τω μεταξύ, τον βουλευτή Ιωαννίνων Κώστα Τασούλα προτείνει ο κ. Μητσοτάκης για Πρόεδρο της Βουλής.
Από την έντυπη έκδοση