Στελέχη της Πειραιώς εκτιμούν ότι θα σηματοδοτήσει την πολιτική αλλαγή και θα βάλει τις βάσεις για επιστροφή της χώρας σε τροχιά ισχυρής ανάπτυξης, που θα της επιτρέψει όχι μόνο να αφήσει οριστικά πίσω της την κρίση, αλλά και να αποτελέσει τα επόμενα χρόνια τη θετική έκπληξη στην ευρωζώνη.
Στη Πειραιώς επικρατεί αισιοδοξία για την επίτευξη του στόχου της αυτοδυναμίας, αλλά και υψηλό αίσθημα ευθύνης μπροστά στις μεγάλες προκλήσεις της επόμενης ημέρας. «Οσο πιο ισχυρή είναι η εντολή που θα μας δώσει ο λαός τόσο μεγαλύτερες είναι οι απαιτήσεις για σωστή συμπεριφορά την επόμενη ημέρα», είναι άλλωστε το μήνυμα που στέλνει όλη αυτή την περίοδο ο πρόεδρος της Ν.Δ.
Επιδίωξη έως την τελευταία στιγμή θα είναι να υπάρξει μαζική συμμετοχή και να αποφευχθούν ο εφησυχασμός και κάθε προεξόφληση του εκλογικού αποτελέσματος. Το μήνυμα ότι δεν πρέπει να υπάρξει καμία χαμένη ψήφος, που ήταν ισχυρό σε ολόκληρη την τελική ευθεία προς τις κάλπες, συνδέεται με τα κρίσιμα διλήμματα που αφορούν στο μέλλον της χώρας.
«Ισχυρή εντολή, σταθερή κυβέρνηση, ισχυρή πλειοψηφία στη Βουλή», συνιστούν, όπως λένε στην Πειραιώς, τα «κλειδιά» για να σταλεί μήνυμα εντός και εκτός Ελλάδος ότι η χώρα μπαίνει σε έναν κύκλο σταθερότητας. Μία ισχυρή νέα κυβέρνηση θα έχει μπροστά της καθαρό ορίζοντα τετραετίας, μετά και την αποσύνδεση της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από τις πρόωρες εκλογές, και έτσι ο παράγοντας πολιτική αστάθεια θα βγει τελείως από την εξίσωση. Πρόθεση της ηγεσίας της Ν.Δ. είναι να απομακρύνει και κάθε αβεβαιότητα από την οικονομία και για τον λόγο αυτόν προτίθεται να ψηφίσει ένα πολύ καλά επεξεργασμένο φορολογικό νομοσχέδιο που δεν θα αλλάξει τα επόμενα χρόνια, ώστε να διασφαλιστούν η σταθερότητα και η προβλεψιμότητα που επιζητούν οι επενδυτές.
Ο ίδιος ο πρόεδρος της Ν.Δ. περιγράφει με λίγες μόνο λέξεις τη συνταγή για να μπορέσει να πάρει μπροστά η μηχανή της ιδιωτικής οικονομίας: «Μείωση της φορολογίας, ενίσχυση της ρευστότητας, περιορισμός της γραφειοκρατίας, μαζί με ένα σταθερό πολιτικό πλαίσιο με αποφασισμένους υπουργούς και γενικούς γραμματείς, που θα λύνουν πρακτικά προβλήματα».
Η μάχη της αυτοδυναμίας θεωρείται κρίσιμη, καθώς το ενδεχόμενο μίας νέας εκλογικής αναμέτρησης με απλή αναλογική, όσο απευκταίο και αν είναι, θεωρείται υπαρκτό σε περίπτωση που δεν προκύψει από τις κάλπες μία σταθερή κυβέρνηση με ισχυρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Με δεδομένο, μάλιστα, ότι μοναδικός εν δυνάμει κυβερνητικός εταίρος για τη Ν.Δ. θα μπορούσε να είναι το ΚΙΝ.ΑΛ., στην Πειραιώς δεν κρύβουν -ακόμη και δημόσια- τον προβληματισμό τους για τις αντιφατικές δηλώσεις που έχουν κάνει για το ζήτημα των συνεργασιών στελέχη του συγκεκριμένου κόμματος, μιλώντας άλλοτε για κυβέρνηση ανοχής, άλλοτε για μεγάλο συνασπισμό, ακόμη και για συνεργασία και με τον ΣΥΡΙΖΑ. Δεν είναι τυχαίο ότι ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο σε πρόσφατη συνέντευξή του για «απόλυτο αχταρμά».
Ο πρόεδρος της Ν.Δ. ξεκαθαρίζει πως ούτε ο ίδιος ούτε η επόμενη κυβέρνηση ζητούν περίοδο χάριτος, γνωρίζοντας, άλλωστε, ότι δεν θα την έχουν. Δηλώνουν απολύτως έτοιμοι για την επόμενη ημέρα και στηρίζουν την αισιοδοξία τους στην πολύ καλή προετοιμασία που έχει γίνει εδώ και πολύ καιρό. Συνεργάτες του υπενθυμίζουν, μάλιστα, ότι μία φράση που χρησιμοποιούσε πολύ συχνά μετά την εκλογή του στην ηγεσία του κόμματος ήταν πως «οι καλές κυβερνήσεις προετοιμάζονται στην αντιπολίτευση». Αυτό διαβεβαιώνουν ότι έχει γίνει στην περίπτωση της Ν.Δ.
Φιντάν για ελληνοτουρκικά: Προτιμάμε συζήτηση - «πακέτο» για όλα τα θέματα και μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας
«Εχει γίνει σοβαρή δουλειά προετοιμασίας, ώστε, εφόσον μας εμπιστευτεί ο ελληνικός λαός, να είμαστε έτοιμοι από την επόμενη ημέρα», λένε στην Πειραιώς. Και δεν κρύβουν ότι θεωρούν πολύ σημαντικό να μπορέσει η Ν.Δ. να υλοποιήσει το πρόγραμμά της χωρίς εκπτώσεις σε αυτά που θέλει να κάνει. Γι’ αυτό επιθυμούν να μην υποχρεωθούν να μπουν σε λογικές «διαβουλεύσεων και παζαριών», που ακόμη και αν οδηγήσουν στον σχηματισμό κυβέρνησης θα έχουν ως αποτέλεσμα να γίνουν συμβιβασμοί που θα είναι εις βάρος της ταχείας υλοποίησης του γαλάζιου μεταρρυθμιστικού προγράμματος. Ενός προγράμματος το οποίο στηρίζεται εν πολλοίς στην εμπροσθοβαρή υλοποίηση τολμηρών μεταρρυθμίσεων και θεωρείται κρίσιμο, σε κάθε περίπτωση, το πρώτο εξάμηνο, ενώ έχει και ως σημαντικό ορόσημο το πρώτο έτος στοχεύοντας σε επίτευξη ανάπτυξης 4%, ώστε η νέα κυβέρνηση να είναι σε θέση με διεκδικήσει με επιτυχία τη μείωση των δεσμεύσεων για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5%, που έχει αναλάβει έναντι των δανειστών η απερχόμενη κυβέρνηση.
Οι δεσμεύσεις που θα γίνουν πράξη, τα νομοσχέδια που είναι έτοιμα για ψήφιση
Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, ο προγραμματισμός του νομοθετικού έργου για το επόμενο εξάμηνο είναι πρακτικά έτοιμος και αφού μπουν οι τελικές πινελιές από τους υπουργούς, θα ξεκινήσει άμεσα η υλοποίησή του, με συγκεκριμένο μηχανισμό αξιολόγησης και των υπουργών και με πολύ αυστηρά χρονοδιαγράμματα που πρέπει να τηρούνται. «Η αξιολόγηση ξεκινά από τους υπουργούς», λένε χαρακτηριστικά γαλάζια στελέχη, ενώ ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι θα υπάρχει και σταθερός μηχανισμός ελέγχου της εφαρμογής αλλά και των αποτελεσμάτων κάθε νομοθετικής πρωτοβουλίας μετά την ψήφισή της, με πρόθεση να γίνονται και παρεμβάσεις εάν και όπου κρίνεται ότι στην πράξη δεν αποδίδει τα αναμενόμενα.
Το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης των δεσμεύσεων της Ν.Δ. προβλέπει:
• Από 1η Σεπτεμβρίου 2019 θα ισχύσει η διεύρυνση του μειωμένου ΦΠΑ 13% σε όλα τα είδη εστίασης.
• Από 1η Ιανουαρίου 2020 θα ξεκινήσει η μείωση φόρων, με πρώτο βήμα για τις επιχειρήσεις τη μείωση στο 24% και με την πρώτη δόση μείωσης του ΕΝΦΙΑ να υπολογίζεται σε 20% και 30% στη διετία. Θα μειωθεί επίσης ο φόρος στα μερίσματα στο 5%, ενώ θα καθιερωθεί ο εισαγωγικός συντελεστής 9% για εισοδήματα έως 10.000 ευρώ.
• Από τις αρχές του 2020 θα εφαρμοστεί και το ολοκληρωμένο σχέδιο για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής μέσα από ηλεκτρονικές πληρωμές, το οποίο θα περιλαμβάνεται στο φορολογικό νομοσχέδιο, όπως και τα επενδυτικά κίνητρα.
• Στις πρώτες κινήσεις της νέας κυβέρνησης θα είναι και η απλοποίηση του πλαισίου για τις 120 δόσεις, με μικρή δόση για οφειλές προς το Δημόσιο έως 3.000 ευρώ.
Διοικητικό κέντρο το… Μαξίμου
Το πρώτο νομοσχέδιο που θα ψηφιστεί έως 10 Αυγούστου θα αφορά στην αρχιτεκτονική της νέας κυβέρνησης, στη μετατροπή του Μεγάρου Μάξιμου σε διοικητικό κέντρο που θα παρακολουθεί και θα συντονίζει το κυβερνητικό έργο, με τη Γενική Γραμματεία της κυβέρνησης να επιβλέπεται από αρμόδιο υφυπουργό. Επίσης, την ενίσχυση του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής που θα ενσωματώσει και την ηλεκτρονική διακυβέρνηση, του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη στο οποίο θα ενταχθεί η σωφρονιστική πολιτική και ενδεχομένως και η μεταναστευτική πολιτική, αλλά και τη συγκρότηση ανεξάρτητης Αρχής Διαφάνειας. Ως λοιπές διατάξεις θα συμπεριλαμβάνονται σημειακές αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα, παρεμβάσεις για τη διευκόλυνση της διακυβέρνησης των δήμων, αλλά και η κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου.
Στις πρώτες προτεραιότητες είναι και η ψήφιση νέου εκλογικού νόμου που θα διασφαλίζει την κυβερνησιμότητα με μπόνους μικρότερο των 50 εδρών και ενδεχομένως συνδεδεμένου με τη δύναμη του πρώτου κόμματος, καθώς και η θέσπιση της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους από τον τόπο διαμονής τους. Η ψήφιση εκλογικού νόμου στην αρχή της θητείας θα σηματοδοτήσει ξεκάθαρα ότι η επόμενη κυβέρνηση δεν θα εργαλειοποιήσει τον εκλογικό νόμο, ενώ τόσο αυτός όσο και το φορολογικό θα σηματοδοτήσουν τη σταθερότητα του πλαισίου.
Ο κ. Μητσοτάκης ξεκαθάρισε επίσης ότι θα καταργήσει άμεσα και την πρόσφατη ΚΥΑ για το Ελληνικό και ότι θα υπογραφούν αμέσως οι δύο υπουργικές αποφάσεις για να ξεκινήσει το συντομότερο δυνατό η εμβληματική αυτή επένδυση.
Ο πρόεδρος της Ν.Δ. έχει καταλήξει σε πολύ μεγάλο βαθμό και στα πρόσωπα που θα συμμετέχουν στη νέα κυβέρνηση, η οποία θα αποτελείται μόνο από υπουργούς και υφυπουργούς και ίσως διαθέτει έναν μόνο αναπληρωτή υπουργό. Σε θέσεις υφυπουργών θα συμπεριληφθούν και εξωκοινοβουλευτικά στελέχη και τεχνοκράτες, και μάλιστα έχουν γίνει συζητήσεις και με πρόσωπα που προτίθενται να έρθουν από το εξωτερικό για να συνδράμουν σε αυτή την εθνική προσπάθεια.