Έναν χρόνο μετά το ολοκαύτωμα που πάγωσε την Ελλάδα, το Μάτι είναι ένας οικισμός – φάντασμα, με τα μισά σπίτια να χάσκουν, ανέγγιχτα ακόμα από οικοδομικά συνεργεία, άλλα ερμητικά κλειστά από το ασήκωτο βάρος του θανάτου κι άλλα με τους εργάτες να προσπαθούν να σβήσουν τα σημάδια του πύρινου ολέθρου. Η πρώτη μαύρη επέτειος που πλησιάζει συνέπεσε με τη συνέντευξη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ στην οποία προσπάθησε για μια ακόμα φορά να εξηγήσει με μισόλογα τα όσα ανεξήγητα έγιναν το βράδυ της 23ης Ιουλίου του 2018 στη σύσκεψη του συντονιστικού. Αυτή τη φορά ο κ. Τσίπρας προχώρησε ακόμα περισσότερο υποστηρίζοντας ότι αρχικά υπήρχαν πληροφορίες για έναν – δυο νεκρούς από αναθυμιάσεις, ότι δεν γνώριζε πως η σύσκεψη μεταδιδόταν σε ζωντανή σύνδεση και ότι οι συμμετέχοντες στη συνάντηση γνώριζαν την κατάσταση αλλά δεν του τη μετέφεραν γιατί πάγωσαν από την παρουσία της κάμερας. Τα λεγόμενα του πρωθυπουργού όμως πάγωσαν τους πυρόπληκτους στο Μάτι που έναν χρόνο τώρα ζουν στα συντρίμμια χωρίς καμία ουσιαστική βοήθεια από την κρατική μηχανή. Οπως λένε στον Ελεύθερο Τύπο, περίμεναν ότι έστω και την τελευταία στιγμή ο κ. Τσίπρας θα ζητούσε συγγνώμη για το τρόπο διαχείρισης της κρίσης και το «θέατρο» στο συντονιστικό.
«Με τη συνέντευξη του πρωθυπουργού επιβεβαιώθηκε πόσο ψεύτης είναι. Τα λάθη ήταν τραγικά και στη διαχείριση της κατάστασης όσο εξελισσόταν η φωτιά και στη σκηνοθετημένη σύσκεψη που έγινε το βράδυ», λέει η Θεοδώρα Σοφιανού που είχε εξοχικό στην περιοχή και συνεχίζει: «Εδώ στις 6.20 το απόγευμα (σ.σ. της 23ης Ιουλίου) είχαν τελειώσει όλα. Είχε περάσει η φωτιά, η περιοχή είχε καταστραφεί και οι άνθρωποι ήταν καμένοι. Δεν μπορεί μια κυβερνητική σύσκεψη μετά από κάτι τόσο τραγικό να μοιάζει με παιδικό σταθμό. Επρεπε ο πρωθυπουργός να ζητήσει να φύγει αμέσως η κάμερα για να μιλήσει με τους συνεργάτες του. Μετά έπρεπε να διώξει από τις θέσεις τους όλους όσοι συμμετείχαν σε αυτή τη σύσκεψη αντί να λέει ότι τα πάντα έγιναν σωστά. Θα πάρει όμως την απάντησή μας στις 7 Ιουλίου, αφού ήρθε η ώρα να μιλήσουμε κι εμείς». Η κ. Σοφιανού κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την ανοικοδόμηση της περιοχής που ουσιαστικά δεν έχει ακόμα ξεκινήσει. «Η περιοχή θα μαραζώσει και κάποιοι μπορεί να έχουν συμφέροντα για να τη θέλουν έρημη. Πρέπει άμεσα να εκπονηθεί ένα πολεοδομικό σχέδιο με χαμηλό συντελεστή, να φτιάξουν οι άνθρωποι τα σπίτια τους κα να γυρίσουν στο Μάτι», σημειώνει.
«Εδώ έχουμε φαντάσματα»
Στο επίκεντρο της συμφοράς, στην οδό Αργυράς Ακτής, μένει η Διονυσία Κανελλοπούλου, επικεφαλής συλλόγου κατοίκων της περιοχής που παλεύουν να ξαναοργανώσουν τις ζωές τους στις στάχτες του περασμένου καλοκαιριού. Η περιγραφή της σοκάρει για τους ανθρώπους που έχασαν τις οικογένειές τους, τα παιδιά που έμειναν χωρίς γονείς και τους γονείς που έμειναν χωρίς παιδιά. «Εδώ έχουμε φαντάσματα. Κάποιοι από τους συγγενείς έχουν κατεβάσει τα ρολά και δεν μιλούν σε κανέναν.
Άλλοι προσπαθούν να επικοινωνήσουν, όταν συναντιόμαστε, με λιγοστά λόγια κι άλλοι περπατούν στον δρόμο και παραμιλούν», λέει η κ. Κανελλοπούλου που δεν κρύβει την οργή της για τη στάση του πρωθυπουργού.
«Είδα τη συνέντευξη γιατί περίμενα ότι έστω και την τελευταία στιγμή θα αλλάξει ρότα, ότι θα πει την αλήθεια, ότι θα ζητήσει μια συγγνώμη. Αλλά προτίμησε να λέει ψέματα από την αρχή μέχρι το τέλος».
Όπως επισημαίνει η κ. Κανελλοπούλου, μέχρι σήμερα ελάχιστες άδειες έχουν εκδοθεί για να επισκευαστούν τα κατεστραμμένα σπίτια, καθώς οι διαδικασίες προχωρούν με ρυθμούς χελώνας. «Ελπίζουμε από τη Δευτέρα να αλλάξουν τα πράγματα. Περιμένω από την καινούργια κυβέρνηση που δεν θα έχει τις ενοχές της σημερινής, να μη ρίχνει το φταίξιμο σε εμάς, τους κατοίκους.
Έτσι πιστεύω ότι θα βρούμε τρόπο να αντεπεξέλθουμε στα προβλήματα». Για τις 14 Ιουλίου οι κάτοικοι οργανώνουν εθελοντική αιμοδοσία στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου σε συνεργασία με τον Ερυθρό Σταυρό. «Θέλουμε να επιστρέψουμε στον κόσμο το αίμα που πρόσφερε μετά τη φωτιά, καθώς χρειαστήκαμε αμέτρητες φιάλες για τους εγκαυματίες», λέει η κ. Κανελλοπούλου, από τους ελάχιστους κατοίκους που ακόμα κολυμπούν στο Μάτι.«Δεν μας ενοχλεί, όταν μπαίνουμε στο νερό θεωρούμε ότι μας προστατεύουν οι ψυχές», λέει στον «Ε.Τ.».
«Μόνο ψέματα και αντιφάσεις»
Οσο πλησιάζει η μαύρη επέτειος, οι συγγενείς των θυμάτων ετοιμάζουν τα μνημόσυνα για τους δικούς τους ανθρώπους που βρήκαν μαρτυρικό θάνατο στις φλόγες. Έχουν αποφασίσει να τιμήσουν με σεμνές τελετές τη μνήμη τους και στις 23 Ιουλίου να ρίξουν στεφάνια στη θάλασσα που πέρυσι τέτοιο καιρό έγινε υγρός τάφος για δεκάδες κατοίκους και τουρίστες που αναζήτησαν σωτηρία στο νερό.
Καμία συγγνώμη δεν περίμενε να ακούσει από τον πρωθυπουργό ο πολιτικός μηχανικός Τάσος Μπομπόνης. «Η συνέντευξη του κ. Τσίπρα ήταν γεμάτη αντιφάσεις.
Μας είπε ότι ήξεραν για έναν δυο – νεκρούς από αναθυμιάσεις, ότι οι άλλοι ήξεραν για νεκρούς αλλά δεν του το είπαν γιατί υπήρχε η κάμερα, ότι πέρασε από πάνω με το αεροπλάνο και είδε την καταστροφή αλλά μετά ρωτούσε για τα καναντέρ, ότι είχε κλειστό το κινητό και δεν ενημερώθηκε. Μόνο ψέματα και αντιφάσεις ακούσαμε, ωστόσο έχουμε συνηθίσει. Μετά τη φωτιά μας υποσχέθηκε ότι θα έρχεται κάθε μήνα στο Μάτι χωρίς κάμερες μέχρι να αποκατασταθεί η περιοχή και να γίνει πρότυπος οικισμός, όμως δεν τον ξαναείδε κανείς. Ακούσαμε μόνο αυτό το πολιτικάντικο περί ανάληψης της πολιτικής ευθύνης.
Όταν αναλαμβάνεις την πολιτική ευθύνη παραιτείσαι. Δεν μένεις στη θέση σου μαζί με όσους χειρίστηκαν την κρίση, ούτε στηρίζεις ξανά για περιφερειάρχη την κ. Δούρου που είχε μεγάλη ευθύνη και είναι υπόδικη», λέει ο κ. Μπομπόνης που περίμενε πέντε μήνες για να γίνει αυτοψία στο δικό του σπίτι. Παράλληλα θέτει το ερώτημα τι απέγιναν τα χρήματα από τις δωρεές. «Μας είπαν ότι υπάρχουν 38 εκατομμύρια και ότι θα δημοσιοποιηθούν τα πάντα, αλλά εδώ δεν έφτασε ούτε ένα ευρώ. Κανείς δεν ξέρει πόσα πραγματικά ήταν τα χρήματα που συγκεντρώθηκαν, ούτε τι απέγιναν». Ο ίδιος ελπίζει ότι από την άλλη εβδομάδα μπορεί να βρεθεί πεδίο συνεννόησης. «Η ελπίδα πεθαίνει πάντα τελευταία. Θα συνεργαστούμε με την επόμενη κυβέρνηση, αρκεί να υπάρχει συνέπεια λόγων και έργων».
Από τους λιγοστούς λουόμενους στο Κόκκινο Λιμανάκι ο Γιώργος Παρλιάρος σχολιάζει με μια φράση τη συνέντευξη του πρωθυπουργού: «Ακόμα και ο εγγονός μου που είναι τριών ετών, θα τα έλεγε καλύτερα». Στην παραλιακή οδό από την Κυανής Ακτής μέχρι τα όρια της Ραφήνας ελάχιστα συνεργεία επισκευάζουν καμένα σπίτια κάτω από το λιοπύρι. Κάποιοι από τους ιδιοκτήτες κατάφεραν να πάρουν άδεια και άλλοι κουράστηκαν να περιμένουν και προσπαθούν να διορθώσουν τις ζημιές εκτός διαδικασίας με δικά τους χρήματα. Ολοι όμως συμφωνούν ότι χάθηκε ένας χρόνος χωρίς βοήθεια από την Πολιτεία η οποία στο τραγικό Μάτι, που μέτρησε πάνω από εκατό νεκρούς, πρόσφερε απλόχερα μόνο υποσχέσεις.
Από την έντυπη έκδοση