Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι το αποτέλεσμα δεν έχει προεξοφληθεί και επισήμανε ότι μόνο ισχυρή Ν.Δ. θα εξασφαλίσει σταθερότητα και προοπτική τετραετίας. Χαρακτήρισε αυτονόητη την πρόσφατη παρατήρησή του ότι αν δεν μπορεί την επομένη των εκλογών να σχηματιστεί κυβέρνηση υπάρχει ενδεχόμενο νέων εκλογών και αφού επισήμανε ότι δεν έχει ακούσει άλλο κόμμα να λέει ότι ενδιαφέρεται να στηρίξει κυβέρνηση ως κυβερνητικός εταίρος, κατέστησε σαφές ότι «μόνος σίγουρος τρόπος για να έχει η χώρα κυβέρνηση είναι μια ισχυρή κυβέρνηση της Ν.Δ.».
Ο πρόεδρος της Ν.Δ. ξεκαθάρισε ότι από 1-1-2020 θα ισχύσουν οι πρώτες μειώσεις φόρων που θα αφορούν και στη μείωση του ΦΠΑ σε όλα τα είδη εστίασης, οι υπόλοιπες θα γίνουν σε βάθος τετραετίας, ενώ δεσμεύθηκε ότι θα σταματήσει η λογική της αναζήτησης υπερπλεονασμάτων σε βάρος της μεσαίας τάξης.
Δεσμεύθηκε παράλληλα για στοχευμένες μειώσεις δαπανών σε τομείς όπως η Υγεία, αλλά και για βελτίωση της φορολογικής συμμόρφωσης με συγκεκριμένο σχέδιο εφαρμογής ηλεκτρονικών συναλλαγών.
Παράλληλα ζήτησε και ισχυρή εντολή διαπραγμάτευσης με τους Ευρωπαίους για να τους πείσει για μικρότερα πλεονάσματα, ενώ σχολίασε τη συνεχιζόμενη θετική αντίδραση των αγορών στην προοπτική πολιτικής αλλαγής, σημειώνοντας ότι προεξοφλούν ότι μία φιλοεπενδυτική κυβέρνηση θα είναι καλή για την οικονομία. Oπως ανέφερε χαρακτηριστικά, το γεγονός ότι το δεκαετές «είναι κοντά στο 2% χωρίς να έχουμε κερδίσει ακόμα τις εκλογές κάτι λέει».
Ο πρόεδρος της Ν.Δ. ξεκαθάρισε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο ότι «δεν υφίσταται κανένα ζήτημα πιστοληπτικής γραμμής, ενώ σχολιάζοντας την προχθεσινή συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα υπογράμμισε ότι του κάνει εντύπωση το γεγονός ότι δεν κάνει καμία αναφορά για τη συνολική ζημιά που προκλήθηκε στην οικονομία από αυτά που έγιναν πριν από τέσσερα χρόνια, για το αχρείαστο μνημόνιο και για το ότι πληρώνουμε ακόμη τις επιπτώσεις αυτής της πολιτικής.
Επανέλαβε εξάλλου τη δέσμευση της Ν.Δ. για μείωση του φόρου στις επιχειρήσεις στο 20%, ενώ κατέρριψε με στοιχεία τους ισχυρισμούς του κ. Τσίπρα σχετικά με το μείγμα πολιτικής που έφθασε στο τρίτο Μνημόνιο 82% φόροι και 18% δαπάνες και πρόσθεσε ότι η υπερφορολόγηση της μεσαίας τάξης και η αύξηση των δαπανών στο Δημόσιο ήταν επιλογή του κ. Τσίπρα και όχι μόνο δεν έχει απολογηθεί γι’ αυτό αλλά θέλει να την συνεχίσει.
Ο κ. Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει δημοσιονομικός χώρος για πρόσθετες παροχές το 2019, ενώ επαναβεβαίωσε ότι πρόθεση της Ν.Δ. είναι να δίνει την ενίσχυση στους συνταξιούχους σε μόνιμη βάση. Χαρακτήρισε μάλιστα κρίσιμο για την επόμενη ημέρα τον στόχο για 4% ανάπτυξη και δήλωσε αισιόδοξος ότι θα επιτευχθεί και θα υπάρξει η δυνατότητα να δοθεί ενίσχυση και στο τέλος του επόμενου έτους. «Αυτόν τον στόχο θα τον πετύχουμε εφόσον πετύχουμε τον στόχο 4%», είπε.
Αναφερόμενος στο Δημόσιο προανήγγειλε μείωση μετακλητών και τόνισε ότι οι συμβασιούχοι ορισμένου χρόνου θα χρησιμοποιούνται ανάλογα με τις πραγματικές ανάγκες του Δημοσίου.
Υπογράμμισε την αύξηση κατά 2 δισ. στο κόστος μισθοδοσίας του Δημοσίου, τονίζοντας ότι πρέπει να μπει ένα φρένο γιατί το κράτος μεγαλώνει και πάλι. Επανέλαβε εξάλλου ότι κανείς δημόσιος υπάλληλος δεν θα απολυθεί και έκανε λόγο για λιγότερους γενικούς γραμματείς, καθορισμένο αριθμό μετακλητών για κάθε υπουργό και για συστηματική προσπάθεια μείωσης του αποτυπώματος του κράτους εκεί που δεν είναι απαραίτητο.
Σε ό,τι αφορά τα εργασιακά ξεκαθάρισε με αφορμή τα περί επταημέρου ότι δεν θα απαντά σε προπαγάνδα fake news του ΣΥΡΙΖΑ και κατέστησε σαφές ότι «η εργατική νομοθεσία πρέπει να εφαρμοστεί στο ακέραιο» και ότι «οι έλεγχοι θα ενταθούν».
Σε ό,τι αφορά τη Δικαιοσύνη προανήγγειλε αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα με σημειακές παρεμβάσεις στο πρώτο νομοσχέδιο της επόμενης κυβέρνησης, ενώ σε ό,τι αφορά την ηγεσία του Αρείου Πάγου υπογράμμισε ότι δεν έκρινε τις δικαστίνες, αλλά τη διαδικασία. Υπογράμμισε ότι η ηγεσία του θα επιλεγεί από την επόμενη κυβέρνηση, αλλά απέφυγε να αποκαλύψει τις επιλογές.
Έντονη ενόχληση στην Κύπρο για τις δηλώσεις Σαμαρά: «Δεν ήταν χαριεντίσματα, ήταν συζήτηση»
Αναφερόμενος στον τομέα της ασφάλειας δεσμεύθηκε για ενίσχυση της Αστυνομίας, προστασία των ίδιων των αστυνομικών, 1.500 προσλήψεις, πιο έντονη αστυνομική παρουσία και ενίσχυση της Ομάδας ΔΙΑΣ.
Η ασφάλεια είναι πολιτική κατεύθυνση και προτεραιότητα για την επόμενη κυβέρνηση, ανέφερε, ενώ προανήγγειλε και κατ’ απόλυτη προτεραιότητα στελέχωση των αστυνομικών τμημάτων εκεί που έχουν τα μεγαλύτερα προβλήματα, καθώς και επιβράβευση αυτών που κάνουν τη δύσκολη δουλειά στον δρόμο.
Εξήγγειλε εξάλλου τη μεταφορά της αρμοδιότητας των φυλακών στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, λέγοντας ότι η σωφρονιστική πολιτική θα ασκείται από αυτό.
Μιλώντας για την Υγεία τόνισε ότι τα νοσοκομεία χρειάζονται ιδιωτικό μάνατζμεντ και τεχνογνωσία στη διοίκησή τους και ότι η κατάσταση σε αυτά δεν ανταποκρίνεται σε ένα κράτος που παρέχει σύγχρονες υπηρεσίες Υγείας.
Επισήμανε εξάλλου τη σημασία που έχει ο έλεγχος της συνταγογράφησης, ενώ έδωσε μεγάλη προτεραιότητα στα προγράμματα πρόληψης, στην πρωτοβάθμια Υγεία, αλλά και στην υγιεινή ζωή και διατροφή, επαναλαμβάνοντας μάλιστα ότι θα εφαρμοστεί με απόλυτη αυστηρότητα ο αντικαπνιστικός νόμος, ξεκινώντας από τη Βουλή.
Τόνισε επίσης ότι δεν θα επιστρέψει το εισιτήριο στα νοσοκομεία, ενώ επέμεινε στο καλό σύστημα πρωτοβάθμιας Υγείας, σημείωσε ότι αυτά που λέγονται για τα δήθεν ΤΟΜΥ είναι λόγια του αέρα και πρόσθεσε ότι θέλουμε ελεύθερη επιλογή του οικογενειακού γιατρού, είτε από το δημόσιο σύστημα, είτε ιδιώτη.
Αναφορικά με την Παιδεία χαρακτήρισε αδιαπραγμάτευτη δέσμευση ότι το άσυλο θα καταργηθεί με τον πρώτο νόμο, δήλωσε βέβαιος ότι η ελληνική κοινωνία είναι έτοιμη και υπερβολικά ώριμη να δεχτεί το αυτονόητο, γι’ αυτό και εκτίμησε ότι οι αντιδράσεις δεν θα είναι τόσο έντονες.
Αναφερόμενος στο Σκοπιανό και στις επιστολές του πρώην πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή που επικαλείται ο ΣΥΡΙΖΑ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε σκληρή απάντηση υπογραμμίζοντας ότι η Ιστορία έχει γράψει ότι ο Κώστας Καραμανλής στο Βουκουρέστι είπε «όχι» απειλώντας με βέτο, εκεί που ο Αλέξης Τσίπρας στη συνέχεια είπε «ναι».
Οι επιστολές που ξαφνικά διάφορα λαγωνικά ανακάλυψαν ήταν γνωστές από το 2005. Εκείνο που έχει σημασία είναι ότι μία κυβέρνηση, μέσα σε αφόρητες πιέσεις, κράτησε υπεύθυνη εθνική στάση, την οποία ο κ. Τσίπρας μόνος του, για δικούς του λόγους, ακύρωσε, πρόσθεσε.
Ο πρόεδρος της Ν.Δ. έκανε αναφορά και σε βιβλίο στο οποίο καταγράφεται, όπως είπε, ότι «ο κ. Γιούνκερ είχε πει το 2015 στον κ. Τσίπρα ότι εμείς θα σε βοηθήσουμε τώρα στην οικονομία, αλλά θέλουμε να μας λύσεις το Σκοπιανό». «Δεν άκουσα κανέναν να το διαψεύδει μέχρι σήμερα», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε ότι «αφήνει βάσιμα υπονοούμενα ότι ο κ. Τσίπρας εξαργύρωνε γραμμάτια στο ζήτημα της συμφωνίας των Πρεσπών».
Ο πρόεδρος της Ν.Δ. επισήμανε ότι η συμφωνία δεν ακυρώνεται μονομερώς και δεσμεύθηκε για στήριξη των προϊόντων της Μακεδονίας και για μία μεγάλη εκστρατεία με την οποία θα κερδίσουμε το παιχνίδι της παγκόσμιας κοινής γνώμης.
Σε ό,τι αφορά την προκλητική στάση της Τουρκίας υπογράμμισε ότι η Ε.Ε. πρέπει να λάβει μέτρα κατά της Τουρκίας για όσα κάνει στην ΑΟΖ της Κύπρου, ενώ τόνισε ότι ο ίδιος θα επιδιώξει να ανοίξει δίαυλο επικοινωνίας με τον κ. Ερντογάν, περιμένοντας κινήσεις καλής θέλησης για αποκλιμάκωση της έντασης στο Αιγαίο.
Ξεκαθάρισε παράλληλα ότι δεν πρόκειται να δεχθούμε σε καμία περίπτωση οποιαδήποτε απόπειρα γεώτρησης εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, εκτιμώντας πάντως ότι δεν θα έχουμε μια τέτοια εξέλιξη.
Από την έντυπη έκδοση