Ο Ελληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να συζητήσει με Ευρωπαίους ηγέτες και για τις εξελίξεις στην Αλβανία.
Αποκλειστικό αντικείμενο της έκτακτης Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. είναι η ανάδειξη των επικεφαλής των Ευρωπαϊκών Θεσμών (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Ύπατος Εκπρόσωπος για την Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφάλειας, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα), δεδομένου ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει προγραμματίσει να εκλέξει τον νέο του πρόεδρο στις 3 Ιουλίου, κατά την πρώτη του Ολομέλεια στη νέα κοινοβουλευτική περίοδο.
Η σημερινή έκτακτη Σύνοδος συγκαλείται σε συνέχεια της αδυναμίας των ηγετών των κρατών-μελών της ΕΕ να καταλήξουν σε κοινά αποδεκτές υποψηφιότητες κατά την τακτική Σύνοδο της περασμένης εβδομάδας.
Ο κ. Τσίπρας έχει επιμείνει σταθερά στην ανάγκη να αναλάβει τη θέση του πρόεδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μια προσωπικότητα που ενώνει και δεν διχάζει την ΕΕ σε Βορρά και Νότο, και τάσσεται ενάντια στη συνέχιση των πολιτικών λιτότητας και της ξενοφοβίας. Τη θέση αυτή συμμερίστηκε η πλειονότητα κρατών – μελών, αντιτασσόμενη στην υποψηφιότητα Βέμπερ για αυτήν τη θέση. Ο Ελληνας πρωθυπουργός έχει υπογραμμίσει, στο πλαίσιο αυτό, ότι στηρίζει τον υποψήφιο των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών, Φρανς Τίμμερμανς.
«Για εμένα είναι σημαντικό να μπορέσουμε να βγούμε από το Συμβούλιο αυτό με απαντήσεις και με μια νέα ομάδα», τόνισε ο Μακρόν προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες.
«Αυτή είναι η νέα ομάδα για την οποία θα αποφασίσουμε, για τρία ονόματα σήμερα, για την ΕΚΤ πιθανόν λίγο αργότερα», πρόσθεσε.
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο είναι υπεύθυνο να προτείνει τα πρόσωπα για τέσσερα από τα κορυφαία αξιώματα της ΕΕ- συμπεριλαμβανομένου του προέδρου της Κομισιόν και του προέδρου της ΕΚΤ. «Θα πρέπει να είναι δύο άνδρες και δύο γυναίκες», σημείωσε ο Γάλλος πρόεδρος.
Περίπλοκες αναμένεται να είναι οι συζητήσεις για την επιλογή του νέου προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ανέφερε η Ανγκελα Μέρκελ, καταφθάνοντας στη Σύνοδο Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών στις Βρυξέλλες.
Οι διαπραγματεύσεις για τη διαδοχή του Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ «δεν θα είναι εύκολες», τόνισε η Γερμανίδα καγκελάριος.
Συνάντηση Μητσοτάκη με ανώτατα στελέχη ευρωπαϊκών χημικών βιομηχανιών
Από τη στιγμή που ο Μάνφρεντ Βέμπερ τέθηκε ουσιαστικά εκτός της κούρσας για την διαδοχή του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στην προεδρία της Κομισιόν ανοίγονται ουσιαστικά μπροστά του δύο επιλογές, είτε η προεδρία του ευρωκοινοβουλίου, είτε εναλλακτικά να χριστεί πρώτος αντιπρόεδρος της Κομισιόν.
Αυτό τουλάχιστον διεφάνη χθες στη λήξη της συνόδου της G-20 στην Οσάκα της Ιαπωνίας, όπου παρατηρήθηκε κινητικότητα στο παζάρι για τα κορυφαία πόστα της ΕΕ παραμονή της αποψινής έκτακτης συνόδου κορυφής στις Βρυξέλλες. Η διαφαινόμενη συμφωνία -να ισχύσει μεν η διαδικασία του Spitzenkandidat για την εκλογή του νέου επικεφαλής της Κομισιόν, αλλά με τον Μάνφρεντ Βέμπερ εκτός παιχνιδιού μετά τη σθεναρή αντίσταση του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν- ελάχιστα ικανοποιημένη αφήνει την Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και τα δύο κόμματα της Χριστιανικής Ένωσης.
Το βέτο από την άλλη της Μέρκελ στην υποψήφια των Φιλελευθέρων, τη Δανή επίτροπο Ανταγωνισμού Μαργκρέτε Φεστάγκερ, ανοίγει τον δρόμο για τον Φρανς Τίμερμανς, τον υποψήφιο των Σοσιαλδημοκρατών για την ηγεσία της Κομισιόν και της προεδρίας του ευρωκοινοβουλίου για τον Μάνφρεντ Βέμπερ. Η Μέρκελ απέφυγε να αναφερθεί στον Βέμπερ μιλώντας στην σύνοδο κορυφής της G-20 τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Εν πάση περιπτώσει, οι δύο κορυφαίοι υποψήφιοι αποτελούν μέρος της λύσης και αυτό είναι πολύ σημαντικό». Και στην ερώτηση αν ο Βέμπερ έχει ακόμη ελπίδες είπε: «Υποστηρίζω την εξεύρεση λύσης».
Βασικός αντίπαλος της ιδέας ότι θα πρέπει να υπάρχει μόνον ένας Spitzenkandidat για την προεδρία της Κομισιόν ήταν ο Μακρόν, που αντιτάχθηκε σφόδρα στην υποψηφιότητα Βέμπερ, μολονότι το ΕΛΚ αναδείχθηκε πρώτη δύναμη στις ευρωεκλογές. «Νομίζω ότι τα πράγματα προχωρούν», είπε. Κατά πόσον, ωστόσο, έχει επιτευχθεί συναίνεση στο επίπεδο όλων των κρατών μελών μένει να φανεί απόψε στη σύνοδο στις Βρυξέλλες, καθώς φέρονται να διατηρούν επιφυλάξεις για την υποψηφιότητα του Τίμερμανς αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων ανατολικών χωρών της ΕΕ .
Εμπόδια στο δρόμο του Βάιντμαν για την προεδρία της ΕΚΤ
Συνολικά πέντε κορυφαία πόστα της ΕΕ πρέπει να καλυφθούν: πέραν της προεδρίας της Κομισιόν και του ευρωκοινοβουλίου, εκείνα του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, της ΕΚΤ καθώς και το αξίωμα του Ύπατου Εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα προτείνουν τον διάδοχο του Γιούνκερ, αλλά το Ευρωκοινοβούλιο θα πρέπει να επικυρώσει την εκλογή και θα χρειαστεί να συνεργαστούν το ΕΛΚ, οι Σοσιαλδημοκράτες, οι Φιλελεύθεροι και οι Πράσινοι για την αναγκαία πλειοψηφία.
Ανοικτό παραμένει τι θα γίνει με τον Γενς Βάιντμαν, που φιλοδοξεί να διαδεχθεί τον Μάριο Ντράγκι στην ηγεσία της ΕΚΤ -πόστο που δεν έχει αναλάβει ποτέ Γερμανός- εφόσον ο Τίμερμανς αναλάβει τα ηνία της Κομισιόν. Αποφάσεις για το συγκεκριμένο θέμα δεν θα ληφθούν απόψε στις Βρυξέλλες, ανέφερε σύμφωνα με το Bloomberg υψηλόβαθμος Γερμανός αξιωματούχος, αλλά θα μετατεθούν μέχρι τον Σεπτέμβριο. Τα δύο πόστα είναι αλληλένδετα – αφού όποιοι τα αναλάβουν, θα κληθούν να οδηγήσουν το σκάφος της ΕΕ σ’ έναν παγκόσμιο περιβάλλον γεμάτο προκλήσεις με εμπορικές εντάσεις. Αναφορικά με τη στελέχωσή τους πολλά θα κριθούν από το παρασκηνιακό μπρα-ντε-φερ μεταξύ της Άνγκελα Μέρκελ και του Εμανουέλ Μακρόν, των ηγετών των δύο μεγαλύτερων οικονομικών της ευρωζώνης. Αν περάσει του Γάλλου προέδρου και οι Ευρωπαίοι ηγέτες προκρίνουν τον Ολλανδό Φρανς Τίμερμανς για το τιμόνι της Κομισιόν, μπορεί ο Γενς Βάιντμαν να μείνει με τη μπουκιά στο στόμα, εφόσον ο Βέμπερ προωθηθεί στην αντιπροεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η Μέρκελ έχει υπογραμμίσει ότι το ζήτημα της διαδοχής του Ντράγκι θα αποφασιστεί ανάλογα με την μοιρασιά των άλλων κορυφαίων πόστων της ΕΕ και αν από τη μια το Βερολίνο φαίνεται να διεκδικεί έστω την ΕΚΤ, δεν αποκλείεται και το Παρίσι να μπει στο παιχνίδι της διεκδίκησης ως αντάλλαγμα, επειδή δεν εξασφάλισε την προεδρία της Κομισιόν και επειδή δέχθηκε να προσφερθεί ένα αντάλλαγμα στον Βέμπερ.
Το σημερινό πρόγραμμα, με βάση την ώρα Βελγίου, έχει ως εξής:
17:30 Αφίξεις Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο
18:00 Έναρξη της έκτακτης Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου
Στην περίπτωση που δεν επιτευχθεί απόψε συμφωνία οι εργασίες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου θα συνεχιστούν αύριο, Δευτέρα, με πρωινό γεύμα.