Ακριβώς τέσσερα χρόνια μετά, 27.06.2019, ο κ. Τσίπρας, σε συνέντευξη που παραχώρησε χθες στο OPEN TV και στην Ελλη Στάη, υπερασπίστηκε μέχρι κεραίας αυτές του τις επιλογές, χωρίς ίχνος αυτοκριτικής, επέλεξε όμως να επιτεθεί εναντίον των τριών προηγούμενων πρωθυπουργών και να τους αποδώσει όλη την ευθύνη για την κρίση.
Αναφερόμενος στην ομιλία του Κώστα Καραμανλή στο Βελλίδειο, ο κ. Τσίπρας είπε ότι «είχε ενδιαφέρον επειδή είχε δέκα χρόνια να μιλήσει», αναγνώρισε «θεσμικό τόνο» και υποστήριξε ότι «θα έπρεπε να έχει και τόνους αυτοκριτικής, καθώς ήταν ο πρωθυπουργός που φεύγοντας άφησε ανοιχτή την πόρτα για τα Μνημόνια». Για τον Γιώργο Παπανδρέου που ακολούθησε είπε ότι «δεν καταλάβαινε τι συνέβαινε και υποσχέθηκε λεφτά υπάρχουν» και για τον Αντώνη Σαμαρά ότι «παρέδωσε χρεοκοπημένη χώρα, επενδύοντας στην αριστερή παρένθεση».
«Εχουν και οι τρεις ευθύνες, διαφορετικές», είπε ο κ. Τσίπρας, ενώ όταν ρωτήθηκε για τα αριθμητικά δεδομένα είπε ότι «δεν είναι πρόχειρος στα στοιχεία, αλλά ο κ. Καραμανλής έχει ευθύνες επειδή γιγάντωσε το πελατειακό κράτος και δημιούργησε συνθήκες ασυδοσίας».
«Εγώ είμαι ο πρωθυπουργός που έβγαλα τη χώρα από τα Μνημόνια, όταν οι τρεις προηγούμενοι ήταν αυτοί που την έβαλαν», είπε, ενώ όταν ρωτήθηκε αν υπήρξε «καραμανλική συνιστώσα» στον ΣΥΡΙΖΑ με αναφορές στην επιλογή του Προκόπη Παυλόπουλου για την Προεδρία της Δημοκρατίας και του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου στο υπουργείο Δικαιοσύνης, απάντησε ότι «υπήρξαν και υπάρχουν ακόμα υποστηρικτές εκείνης της κυβέρνησης της Ν.Δ. που στήριξαν και στηρίζουν ακόμα τον ΣΥΡΙΖΑ».
Αφησε εκ νέου αιχμές κατά της Δικαιοσύνης επειδή «έχει αργούς ρυθμούς στην έρευνα για ποινικές ευθύνες του κ. Σαμαρά», ενώ ισχυρίστηκε ότι «δεν μίλησε ποτέ για ποινικές ευθύνες, αλλά για το πολιτικό σκέλος των ευθυνών του κ. Σαμαρά». Στήριξε απολύτως τον κ. Παπαγγελόπουλο και τη φράση του περί «μεγαλύτερου σκανδάλου από συστάσεως ελληνικού κράτους» για τη Novartis, παίρνοντας στην πλάτη του την υπόθεση.
Οταν ρωτήθηκε αν ο κ. Παπαγγελόπουλος είναι ο «Ρασπούτιν», έκανε λόγο για παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη από τους πολιτικούς του αντιπάλους και απάντησε ότι ο κ. Σαμαράς που τον κατονόμασε πρέπει να εξηγήσει το «γιατί και το πώς».
«Ο ελληνικός λαός πρέπει να ξέρει αν θέλει να επιστρέψει για να εκδικηθεί ή να κουκουλώσει μεγάλα σκάνδαλα», είπε ο κ. Τσίπρας και αναρωτήθηκε «από πού έχει η Ν.Δ. τόσα χρήματα και κάνει τέτοια προεκλογική καμπάνια στα social media και στο Ιντερνετ.
Αντώνης Σαμαράς: Ομόφωνα εκτός της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας
«Σιγά μην υπάρχει απάντηση», είπε για τη Ν.Δ. και υποστήριξε ότι «η Ν.Δ. σε αυτήν την προεκλογική εκστρατεία παίζει κατενάτσιο, επειδή δεν θέλει ο ελληνικός λαός να γνωρίζει το πρόγραμμά της».
Ερωτηθείς για τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων, γιατί θέτει τα ίδια διλήμματα με αυτά των ευρωεκλογών και πώς πιστεύει ότι «το παιχνίδι γυρίζει», ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι «στις ευρωεκλογές η Ν.Δ. πήρε 1.800.000 ψήφους και κανείς δεν έχει κυβερνήσει με λιγότερες από 2.000.000 ψήφους».
«Δεν αμφισβητώ ότι η Ν.Δ. έχει μαζί της την ψυχολογία της παράστασης νίκης», είπε ακόμα ο κ. Τσίπρας, «γνωρίζω ότι το 36% του 2015 δεν είναι όλοι συριζαίοι» πρόσθεσε, αλλά επανέλαβε ότι «μαθηματικά το παιχνίδι γυρίζει», κάνοντας αναφορά στην αποχή των πολιτών ως γεγονός που θα κρίνει.
«Οποιος βγει πρώτος θα πάρει το μπόνους των 50 εδρών», εκτίμησε ο πρωθυπουργός κατηγορώντας για μεγάλη αλαζονεία τον Κυριάκο Μητσοτάκη επειδή λέει ότι αν δεν έχει αυτοδυναμία θα πάει σε επαναληπτικές εκλογές τον Αύγουστο.
Ο κ. Τσίπρας υπερασπίστηκε απολύτως την επιλογή της απλής αναλογικής και επανέλαβε ότι «στις 8 Ιουλίου αν ο ΣΥΡΙΖΑ είναι έστω και μία ψήφο μπροστά θα κάνει κυβέρνηση». Οταν ρωτήθηκε με ποιους θα κυβερνήσει απάντησε: «Πιστεύουμε στη μη νόθευση της βούλησης του ελληνικού λαού. Η απλή αναλογική έχει μέσα της τη συνεργασία. Η συγκυβέρνηση μεταξύ των δύο πόλων είναι ακραίο σενάριο. Θα μπορούσε να λάβει χώρα σε ακραίες συνθήκες, όχι όμως ανάμεσα σε δύο κόμματα με τόσο διαφορετικά προγράμματα όπως ο ΣΥΡΙΖΑ και η Ν.Δ.».
Αδειασε Καμμένο, συζητούσε με Θεοδωράκη
«Σε αυτό μπορεί να έχετε δίκιο», απάντησε στην ερώτηση αν έπρεπε να τελειώσει τη συνεργασία με τον Πάνο Καμμένο νωρίτερα, αδειάζοντας τον πρόεδρο των ΑΝ.ΕΛ. «Αν μπορούσα θα το είχα κάνει», είπε χαρακτηριστικά, αποκαλύπτοντας ότι εκείνη την περίοδο είχε ανοίξει και δίοδο επικοινωνίας με τον Σταύρο Θεοδωράκη αλλά ήθελε να σώσει και τη συμφωνία των Πρεσπών και την έξοδο από τα Μνημόνια. «Οι συγκυρίες δεν ευνόησαν το σχεδιασμό μου», είπε για τον Αύγουστο του 2018, λέγοντας ότι «είχαμε να ασχοληθούμε με δύσκολα θέματα όπως ο εθνολαϊκισμός της Χρυσής Αυγής», για τον οποίο είπε ότι «ο κ. Μητσοτάκης δεν τον υποστήριξε, αλλά τον αγκάλιασε».
«Με εμπόδισε η πραγματικότητα και τα προβλήματα», κατέληξε, απαντώντας στην ερώτηση γιατί δεν τελείωσε νωρίτερα τη συνεργασία με τον κ. Καμμένο και γιατί δεν συνεργάστηκε με τον κ. Θεοδωράκη και το Ποτάμι.
Από την έντυπη έκδοση