Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επιδαψίλευσε τις πολιτικές παρεμβάσεις μιας κυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας αναπτύσσοντας σειρά μέτρων που αφορούν τις ΜμΕ, επιχειρήσεις τις υποδομές, τις επενδύσεις και την αγορά εργασίας με επιτομή αυτών τον τελικό στόχο για δύο συντελεστές ΦΠΑ, στο 22% και στο 11%, σε βάθος τετραετίας.
Οπως τόνισε χαρακτηριστικά, «η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση ήταν λειψή. Αρα, πρέπει να γίνει ολόκληρη. Η μείωση των φορολογικών συντελεστών αυξάνει τη φορολογική συμμόρφωση. Ο τελικός μας στόχος είναι δύο συντελεστές ΦΠΑ στο 22% και στο 11%. Δεν είναι κάτι που θα γίνει αμέσως. Αλλά σε βάθος τετραετίας. Και συνολικά το τουριστικό πακέτο να βρεθεί στο 11%. Μείωση του φόρου στις επιχειρήσεις από το 28% στο 20% εντός διετίας. Μείωση του φόρου στα μερίσματα από το 10% στο 5%.
Οπως η Κύπρος
Αλλά και μία σειρά εμπροσθοβαρών κινήτρων για επενδύσεις κεφαλαίου. Κι ένα σχέδιο τολμηρό, όπου θα “ανταλλάσσουμε” συντελεστή δόμησης, κυρίως ως προς τους κοινόχρηστους χώρους, με μία δέσμευση για ενεργειακή αναβάθμιση υφιστάμενων κτηρίων. Το έκανε η Κύπρος. Θα το κάνουμε και εμείς».
Ο πρόεδρος της Ν.Δ. διεμήνυσε πως, σε περίπτωση που ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση νομοθετήσουν κατάργηση αντιμέτρων που αφορούν στη μεσαία τάξη, αυτό θα αποτυπώσει, για μία ακόμα φορά, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ξεκάθαρη ταξική πολιτική.
«Ταξική πολιτική είναι να παράγουμε υπερπλεόνασμα, για να το μοιράζουμε σε επιδόματα. Αυτή η λογική σκοτώνει την ανάπτυξη. Η οικονομία δεν πάει πουθενά με ρυθμούς ανάπτυξης του 2%. H χώρα χρειάζεται ρυθμούς ανάπτυξης του 3%- 4%, για να αναπνεύσει η μεσαία τάξη. Και αυτή η ανάπτυξη δεν θα έρθει μέσα από την κατανάλωση. Θα έρθει μέσα από επενδύσεις. Και στον κλάδο του τουρισμού», σημείωσε, συμπληρώνοντας πως «η πολιτική αλλαγή θα είναι ανάσα για τη χώρα και την οικονομία και οι εκλογές θα είναι ωφέλιμες για την κοινωνία και για τον τουρισμό». «Εχω ατζέντα αύξησης των ρυθμών ανάπτυξης», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης.
Με αφορμή τη έκθεση της Κομισιόν, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας εστίασε σε δύο σημεία:
Πρώτον, στην τεράστια ολιγωρία στις μεταρρυθμίσεις και δεύτερον, στην εξαιρετικά θετική αποδοχή της νίκης της Ν.Δ. από τις αγορές.
Στη Χίο η Λίνα Μενδώνη - Τι είπε για τα έργα στο αρχαιολογικό μουσείο, στο κάστρο και στον Ανάβατο
Εστιάζοντας στο αποτέλεσμα των ευρωεκλογών και της κάλπης για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε πως δεν ήταν έκπληξη για τον ίδιο: «είχα εισπράξει εδώ και καιρό ένα ισχυρό αίτημα για πολιτική αλλαγή. Ηταν μία ψήφος εμπιστοσύνης στη Ν.Δ. για την πρόταση που κομίζει για την ανάπτυξη της χώρας. Κρατάω την πρωτιά στους νέους. Στους ιδιωτικούς και δημόσιους υπαλλήλους. Την επόμενη ημέρα πρέπει να δημιουργήσουμε μία ισχυρή κοινωνική συμμαχία. Το μήνυμά μου είναι μήνυμα ενότητας και συμπαράταξης. Προς όλους τους πολίτες».
Ισχυρή κυβέρνηση
Ακολούθως ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι και αυτοδύναμη να είναι η Ν.Δ. θα απευθύνει πρόσκληση για συγκλίσεις: «με ενδιαφέρει την επόμενη ημέρα να έχουμε ισχυρή και αποτελεσματική κυβέρνηση. Για να καταλήξουμε να έχουμε μία αυτοδύναμη Ελλάδα. Που θα πατάει μόνη της στα πόδια της και να μη χρειάζεται υποδείξεις ή στήριξη από το εξωτερικό. Προφανώς, το καλύτερο αποτέλεσμα θα είναι η αυτοδυναμία. Αλλά και αυτοδύναμοι να είμαστε θα κάνουμε πρόσκληση για συγκλίσεις. Και θα αξιοποιήσουμε στελεχιακό δυναμικό και έξω από τον σκληρό πυρήνα των στελεχών της Ν.Δ. Προκειμένου να σηματοδοτήσουμε στην πράξη μία πολιτική ενότητας, διεύρυνσης και αξιοκρατίας», πρόσθεσε.
Αναφερόμενος στους επιχειρηματίες του τουρισμού, ο πρόεδρος της Ν.Δ. ανέφερε ότι:
– Αναγνωρίζω στον τουρισμό και στους επαγγελματίες του κλάδου το μεγαλύτερο μερίδιο στην επιτυχία της ανόδου των τουριστικών μεγεθών. Αναγνωρίζω μία πραγματικότητα που έχει να κάνει με ιδιαίτερες γεωπολιτικές συγκυρίες των τελευταίων πέντε ετών. Δεν θα είναι πάντα έτσι. Κατά συνέπεια, θα πρέπει να προσαρμοστούμε και σε εποχές, που οι ανταγωνιστές μας θα ξαναμπούν στο παιχνίδι με πιο ανταγωνιστικό τρόπο. Από εκεί και πέρα ως προς τα διαρθρωτικά ζητήματα, δεν είδα να υπάρχει συνέχεια από όσα έκανε η κυβέρνηση της Ν.Δ. Δεν είδα συνεκτική πολιτική για τον τουρισμό και τις επενδύσεις. Οταν, για παράδειγμα, το Ελληνικό έχει δεχθεί πόλεμο.
– Το ζήτημα της ασφάλειας στην Αθήνα δεν αφορά τους επισκέπτες. Η Αθήνα είναι μία ασφαλής πόλη. Αφορά τους κατοίκους. Αφορά τους κατοίκους σε συγκεκριμένες συνοικίες. Οπως, τα Εξάρχεια. Ή οι γειτονιές της Δυτικής Αθήνας. Πρέπει να βάλουμε νέες γειτονιές στον τουριστικό χάρτη. Χρειάζονται εμβληματικά έργα, όπως το νέο αρχαιολογικό μουσείο, που οραματίζομαι. Το άσυλο θα καταργηθεί αυτόματα.
– Στο Ελληνικό λείπουν δύο υπουργικές αποφάσεις. Ρυθμιστικού χαρακτήρα. Μπορούν να υπογραφούν σε μία εβδομάδα. Λείπει και η εκκρεμότητα του διαγωνισμού για το καζίνο. Οταν τελειώσουν αυτά, το Ελληνικό ξεκινάει. Δεν ξέρω εάν υπάρχουν συμφέροντα πίσω από τις καθυστερήσεις. Ξέρω πως υπάρχουν ιδεοληψίες.
Ο ΣΥΡΙΖΑ ήθελε να μετατρέψει το Ελληνικό σε τεράστιο λαχανόκηπο.
Τέλος, ο πρόεδρος της N.Δ. δήλωσε ένθερμος υποστηρικτής των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων. Χαρακτήρισε πρότυπο την κλαδική σύμβαση εργασίας που υπέγραψαν η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων και οι ξενοδοχοϋπάλληλοι ενώ αναφερόμενος στο αίτημα των ξενοδόχων για μείωση του μη μισθολογικού κόστους δήλωσε πως πρόθεση της Ν.Δ. είναι να μειωθεί από το 20% στο 15% η εισφορά επί των κύριων αποδοχών.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου