Η Εκκλησία κέρδισε στα σημεία αφού η κυβέρνηση αποδέχτηκε το αίτημά της να ξεκινήσει διάλογος από την αρχή για τα νέα προγράμματα σπουδών, στα οποία θα συμβάλει (η Εκκλησία) στην τελική διαμόρφωσή τους. Παρ’ όλα αυτά, το κλίμα καχυποψίας στους κόλπους της Εκκλησίας που προκλήθηκε (και) από τις εμπρηστικές δηλώσεις του υπουργού Παιδείας εκτιμάται πως δύσκολα θα αλλάξει.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στη χθεσινή συνεδρίαση της Ιεραρχίας μητροπολίτες εξέφρασαν προβληματισμούς για το κατά πόσο θα τηρηθούν οι κυβερνητικές υποσχέσεις καθώς επίσης και για το κατά πόσο τελικά θα γίνουν αποδεκτές οι θέσεις της Εκκλησίας.
Για ορισμένους, ο Νίκος Φίλης ήταν, είναι και θα είναι «κόκκινο πανί» και, όπως εκτιμούν, η απομάκρυνσή του από το υπουργείο Παιδείας θα διευκόλυνε τη συνεργασία ανάμεσα στην Εκκλησία και το Μέγαρο Μαξίμου.
Είναι χαρακτηριστικό ότι χθες, λίγες ώρες μετά τη συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου εμφανίστηκε με συμφιλιωτικές διαθέσεις, ο υπουργός Παιδείας βρήκε την ευκαιρία και απέστειλε οδηγία στα σχολεία για τη διδασκαλία των Θρησκευτικών. Προτού καλά καλά καταλαγιάσει η ένταση για τα Θρησκευτικά, ο κ. Φίλης διευκρινίζει στην οδηγία του πως τα νέα προγράμματα σπουδών θα ενταχθούν από εφέτος, θα απευθύνονται αποκλειστικά στον εκπαιδευτικό και ότι δεν είναι διδακτικά βιβλία.
Κατά τα άλλα, ο κ. Ιερώνυμος ενημέρωσε χθες το σώμα της Ιεραρχίας για τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό στο Μαξίμου.
Το «καταστάλαγμα», όπως είπε, είναι, πρώτον, ο άμεσος διάλογος για το τρέχον πρόγραμμα σπουδών προκειμένου αυτό να εξετασθεί και εν τέλει να αξιολογηθεί στο τέλος της σχολικής χρονιάς. Για το λόγο αυτό, θα ορισθεί επιτροπή αρχιερέων η οποία «θα εμπλουτιστεί και με ειδήμονες προκειμένου άμεσα να ξεκινήσει ο διάλογος με το υπουργείο Παιδείας».
Και, δεύτερον, ότι για την τρέχουσα χρονιά θα αξιοποιηθούν τα υπάρχοντα βιβλία Θρησκευτικών, τα οποία έχουν ήδη διανεμηθεί στους μαθητές.
Μάλιστα, σήμερα αναμένεται να αποφασιστεί εάν θα υπάρξει έκτακτη σύγκληση της Ιεραρχίας τον Νοέμβριο έτσι ώστε να μελετηθούν ζητήματα που αφορούν (και) στις σχέσεις Εκκλησίας-Πολιτείας.
Σε δηλώσεις του ο μητροπολίτης Ναυπάκτου Ιερόθεος έκανε λόγο για έναν «προσχηματικό διάλογο που ίσχυε μέχρι τώρα» και εξέφρασε την ελπίδα ότι ο νέος διάλογος θα είναι σε άλλη βάση. Για έναν ειλικρινή διάλογο που θα γίνει από τώρα και στο εξής έκανε λόγο ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Ανθιμος ενώ ο μητροπολίτης Δημητριάδος Ιγνάτιος τόνισε πως «αυτή τη στιγμή ξέρουμε ότι ξεκινάει ουσιαστικά ένας νέος διάλογος σε ό,τι αφορά το μάθημα των Θρησκευτικών, και από αυτή την πορεία θα εξαρτηθεί και η στάση της Ιεραρχίας».
Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε χθες το πρωί η κυβερνητική εκπρόσωπος, Ολγα Γεροβασίλη, με τον διευθυντή της Ιεράς Συνόδου Γιώργο Βασιλείου μετέφερε το μήνυμα ότι για το μάθημα των Θρησκευτικών ισχύουν τα όσα ειπώθηκαν στη συνάντηση με τον πρωθυπουργό.
Στη Βουλή
Πάντως από τη Βουλή ο υπουργός Παιδείας αναγκάστηκε χθες να θέσει παρά πόδα… το όπλο του στον πόλεμο που έχει κηρύξει στην Εκκλησία και το μάθημα των Θρησκευτικών.
Απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Δημήτρη Κρεμαστινού μίλησε για «λύση της παρεξήγησης» και αναγνώρισε πως υπάρχει μια προσπάθεια για να καταλαγιάσουν οι τεταμένες σχέσεις μεταξύ της κυβέρνησης και της Εκκλησίας λέγοντας πως «εξηγήθηκαν τα ζητήματα ώστε να αρθούν οι παρεξηγήσεις».
Ο συγκρουσιακός εκ του αποτελέσματος υπουργός Παιδείας ανέφερε πως «πρόθεση της κυβέρνησης δεν είναι να δημιουργεί αντιδικίες και να αμφισβητεί τους διακριτούς ρόλους κορυφαίων θεσμών αλλά να προχωρεί το μείζον, που είναι η βελτίωση της εκπαίδευσης». Μάλιστα, έθεσε και πάλι το θέμα με τη συνταγματική του διάσταση λέγοντας πως «το Σύνταγμα δεν επιβάλλει τη χριστιανική διαπαιδαγώγηση αλλά τη θρησκευτική».
ΒΑΛΙΑ ΝΙΚΟΛΑΟΥ
ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΠΕΡΓΗΣ
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου