Στο επίκεντρό του έχει ένα τρίπτυχο, που όπως επισημαίνει σε δήλωσή του στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής ο Κωστής Χατζηδάκης αφορά: «Νέες ποιοτικές δουλειές για όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Ελληνες, ελάφρυνση για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, προοπτική για τους νέους». «Γι’ αυτό εστιάζουμε στη μείωση της φορολογίας, στην προσέλκυση επενδύσεων και στη στήριξη της υγιούς επιχειρηματικότητας, με υιοθέτηση καλών ευρωπαϊκών πρακτικών. Για να χτίσουμε την Ελλάδα της δημιουργίας, που θα προσφέρει ευκαιρίες σε όλους, ιδιαίτερα στους πιο αδύναμους», προσθέτει ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ., υπεύθυνος για την κατάρτιση του κυβερνητικού της προγράμματος.
Η μείωση των φόρων θα ξεκινήσει άμεσα από την επόμενη κυβέρνηση, καθώς το δεύτερο νομοσχέδιο, μετά από αυτό της οργάνωσης του κράτους, θα αφορά στο φορολογικό. Και θα δρομολογεί τις μειώσεις στον ΕΝΦΙΑ κατά 30% για όλους -αρχής γενομένης από το 2020 κατά 20%-, του φόρου για τις επιχειρήσεις στο 20% εντός διετίας, τους φόρους για τα μερίσματα σε 5%, αλλά και τα επενδυτικά κίνητρα (υπεραποσβέσεις, διπλασιασμός της περιόδου συμψηφισμού ζημιών με κέρδη, αποσαφήνιση της φορολογικής κατοικίας κ.λπ.).
Δέσμευση του Κυριάκου Μητσοτάκη αποτελεί επίσης ότι δεν θα ισχύσει η μείωση του αφορολογήτου που έχει ψηφίσει η σημερινή κυβέρνηση και ενδεχόμενη εφαρμογή της θα σήμαινε ότι θα πλήρωναν φόρο ακόμη και οι χαμηλόμισθοι, ενώ οι συνταξιούχοι θα έχαναν επί της ουσίας και τη… 12η σύνταξη. Για εισόδημα, εξάλλου, έως 10.000 ευρώ θα καθιερωθεί φορολογικός συντελεστής 9% αντί 22%, ενώ η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση σε 13% θα επεκταθεί και στα είδη που δεν συμπεριλαμβάνονται στην πρόσφατη ρύθμιση και θα δρομολογηθεί γενικότερη μείωση ΦΠΑ με στόχο να καταλήξει σε συντελεστές 11% και 22%.
Μητσοτάκης στο TikTok για Gigabit Voucher: Χτίζουμε τις υποδομές για ένα ψηφιακό μέλλον
Οι φορολογικές ελαφρύνσεις θα συμπεριλάβουν σταδιακά και την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, ενώ το γαλάζιο πρόγραμμα προβλέπει και αφορολόγητο 1.000 ευρώ για κάθε παιδί, δέσμευση που συνδέεται πάντως με μια άλλη κορυφαία προγραμματική προτεραιότητα της Ν.Δ., το δημογραφικό, στο πλαίσιο του οποίου εντάσσεται και η ενίσχυση 2.000 ευρώ για κάθε παιδί που θα γεννιέται.
Ενδεικτικά, από την υλοποίηση αυτών των μέτρων -που συνιστούν επί της ουσίας την πρώτη φάση του γαλάζιου σχεδίου μείωσης της φορολογίας- υπολογίζεται, μεταξύ άλλων, ότι 3 στους 4 τέσσερις ελεύθερους επαγγελματίες θα εξοικονομήσουν πάνω από 1.500 ευρώ σε φόρο εισοδήματος, οι συνταξιούχοι των 750 ευρώ δεν θα χάσουν 450 ευρώ από το αφορολόγητο, ενώ από τη μείωση του ΕΝΦΙΑ ο μέσος ιδιοκτήτης θα κερδίσει 150 ευρώ το χρόνο.
Ταυτόχρονα όμως θα δημιουργηθεί και ισχυρό επενδυτικό κίνητρο για τους επιχειρηματίες, καθώς με τη μείωση του εταιρικού φόρου και του φόρου στα μερίσματα ο πραγματικός φορολογικός συντελεστής που επιβαρύνει τα επιχειρηματικά κέρδη, θα μειωθεί σε 24%.
Οι μειωμένοι φορολογικοί συντελεστές για τα κέρδη των επιχειρήσεων, τα κίνητρα για παραγωγικές επενδύσεις και η απλοποίηση του ρυθμιστικού περιβάλλοντος για την υλοποίηση επενδύσεων αποτελούν τις βάσεις πάνω στις οποίες θα στηριχθεί η επιδιωκόμενη «επενδυτική έκρηξη» που θα οδηγήσει σε ανάπτυξη 4% και δημιουργία εκατοντάδων χιλιάδων νέων, ποιοτικών θέσεων εργασίας. Σε συνθήκες πολιτικής σταθερότητας που θα σηματοδοτηθεί από μία ισχυρή κυβέρνηση που θα εφαρμόζει «με στοχοπροσήλωση», όπως λέει ο κ. Μητσοτάκης, τη μεταρρυθμιστική πολιτική της.
Η ηγεσία της Ν.Δ. δηλώνει πεπεισμένη ότι με ανάπτυξη 4% μπορεί να στηριχθεί και ένας μόνιμος μηχανισμός στήριξης των χαμηλοσυνταξιούχων, που θα δημιουργηθεί όμως ως αποτέλεσμα αναπτυξιακού πλεονάσματος και όχι υπερφορολόγησης της μεσαίας τάξης, η ελάφρυνση της οποίας χαρακτηρίζεται «αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα» από τον πρόεδρο της Ν.Δ. Τονίζει, επίσης, ότι όσο αυξάνεται το μέγεθος της οικονομίας, πρέπει να αυξάνονται και οι αμοιβές, γι’ αυτό και ανάπτυξη 4% πρέπει να οδηγήσει σε διπλάσια αύξηση (8%) του κατώτατου μισθού ώστε να φθάσει τα 700 ευρώ. Η ανάπτυξη και η παραγωγή νέου πλούτου που αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο του γαλάζιου προγράμματος θα διευρύνει και τις δυνατότητες στήριξης των πιο αδύναμων, για τους οποίους το πρόγραμμα της Ν.Δ. προβλέπει ως βασικό εργαλείο το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, που θα αυξηθεί σε 1 δισ. ετησίως, ενώ συμπεριλαμβάνει και αύξηση 200 εκατ. ευρώ ετησίως για ελαστικοποίηση των κριτηρίων χορήγησης του επιδόματος ανεργίας.
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης εκτιμά ότι αφού προηγηθεί η ανάκτηση της αξιοπιστίας της χώρας με την ταχεία υλοποίηση του μεταρρυθμιστικού προγράμματος της Ν.Δ., θα μπορεί – σε έναν χρόνο- να συζητήσει με τους εταίρους και να εξασφαλίσει περισσότερο δημοσιονομικό χώρο με μείωση πρωτογενών πλεονασμάτων.
Ο δρόμος της επόμενης κυβέρνησης στην οικονομία όχι μόνο δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα, αλλά στην Πειραιώς εκτιμούν ότι θα βρουν μπροστά τους και… «ωρολογιακές βόμβες», όπως έχει πει χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Μία από αυτές αφορά τη ΔΕΗ, για την οποία έχει υποστηρίξει ότι «είναι πρακτικά στα όρια της χρεοκοπίας», ενώ στελέχη της Πειραιώς μιλούν για «συστημικό κίνδυνο» για την οικονομία. Διόλου τυχαία, αυτό για τη ΔΕΗ ήταν ένα από τα πρώτα προγραμματικά σχέδια που επεξεργάστηκε και παρουσίασε η αξιωματική αντιπολίτευση.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής