Του αναπληρωτή υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης Στέργιου Πιτσιόρλα, που φέρεται να δήλωσε ότι διαφωνεί τόσο ως προς το χρόνο των αλλαγών όσο και προς τις επιλογές των προσώπων και δεν θα είναι υποψήφιος με τον ΣΥΡΙΖΑ στις επόμενες εθνικές εκλογές, και -σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες- του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρη Βίτσα, του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργου Σταθάκη και της αναπληρώτριας υπουργού Πολιτικής Προστασίας Κατερίνας Παπακώστα, οι οποίοι διαφώνησαν ως προς το χρόνο των αλλαγών.
Για τη θέση του προέδρου του Αρείου Πάγου επελέγη η αντιπρόεδρος του ανώτατου δικαστηρίου κ. Ειρήνη Καλού, ανώτατη δικαστικός, η οποία είχε χειριστεί το σύνολο της ανάκρισης για την υπόθεση του Βατοπαιδίου, καθώς και άλλες σημαντικές θέσεις. Είχε επιλεγεί ως αντιπρόεδρος του ανώτατου δικαστηρίου πριν από ένα χρόνο και θα παραμείνει στην Προεδρία του Αρείου Πάγου για μία ακόμη διετία.
Για τη θέση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου επελέγη η αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου κ. Δήμητρα Κοκοτίνη, παρά το γεγονός ότι ο κ. Χρήστος Βουρλιώτης, επίσης προτεινόμενος από τη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, είχε συγκεντρώσει 15 ψήφους, ήτοι τα 4/5 των μελών της έναντι 13 ψήφων της νέας εισαγγελέως.
Με τη χθεσινή απόφαση ο κ. Τσίπρας ολοκλήρωσε -παρά τις αντιδράσεις ακόμα και εντός κυβέρνησης- μία πραξικοπηματικού τύπου ενέργεια, για την οποία πολλές ερμηνείες έχουν ήδη δοθεί, όταν είναι προφανέστατο το επιχείρημα της αντιπολίτευσης, ότι κυβέρνηση η οποία έχει επί της ουσίας ήδη παραιτηθεί δεν έχει το πολιτικό κύρος και δικαίωμα να ορίζει την ανώτατη ηγεσία της Δικαιοσύνης. Επιπροσθέτως, η υπόθεση αυτή, ακόμα και αν δεν έχουν ξεκαθαριστεί οι προθέσεις και οι λόγοι που οδήγησαν τον πρωθυπουργό να εκβιάσει τις αλλαγές στην ηγεσία της Δικαιοσύνης, δεν προκάλεσαν μόνο τις αντιδράσεις σύσσωμης της αντιπολίτευσης. Λειτούργησε και ως αφορμή για να αναδειχτούν και να γίνουν ορατές στην κοινή γνώμη οι διαχωριστικές γραμμές εντός του ΣΥΡΙΖΑ και της κυβέρνησης, οι έντονες διαφωνίες και αντιθέσεις, που κρύβονταν επί μήνες.
Το ερώτημα είναι πλέον τι θα πράξει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, ο οποίος θα κληθεί να υπογράψει το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα, και αν επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες που θέλουν τον κ. Παυλόπουλο να μην υπογράφει το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα, αλλά και να μην προβαίνει σε καμία κίνηση πριν από τις 30 Ιουνίου που λήγει η θητεία της σημερινής ηγεσίας του Αρείου Πάγου, αλλά και πριν από την ολοκλήρωση της εκλογικής διαδικασίας.
Θεοδώρα Τζάκρη: Θα φύγω από τον ΣΥΡΙΖΑ και θα πάρω και άλλους μαζί
Κατά την εισήγησή του στο Υπουργικό Συμβούλιο ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε τη διαδικασία ανάδειξης νέας ηγεσίας της Δικαιοσύνης δέκα ημέρες πριν από τη διάλυση της Βουλής και την προκήρυξη πρόωρων εθνικών εκλογών «και θεσμικά έγκυρη και επιβεβλημένη», επικαλέστηκε την προσχηματική κίνηση να ζητήσει την τελευταία στιγμή και εφόσον είχαν προκύψει ισχυρές αντιδράσεις τη συναίνεση της Νέας Δημοκρατίας (και όχι των άλλων κομμάτων) και επιτέθηκε εναντίον της αξιωματικής αντιπολίτευσης, προκειμένου να δικαιολογήσει την πράξη του. Στο ίδιο μήκος κύματος, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος ανακοίνωσε τα ονόματα των δύο δικαστικών και παράλληλα ανακοίνωσε το ότι η κυβέρνηση σκοπεύει να καταθέσει στη Βουλή και τις αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα.
Ρουσφέτια στο παρά πέντε
Μετά τις εξελίξεις στη Δικαιοσύνη, η «τακτοποίηση» εκκρεμών ζητημάτων φαίνεται ότι ήταν ο δεύτερος λόγος της παράτασης της προκήρυξης των πρόωρων εθνικών εκλογών κατά επτά ημέρες, σε σχέση με τα όσα είχε πει ο κ. Τσίπρας το βράδυ των ευρωεκλογών.
Η κυβέρνηση συνεχίζει αυτό που έκανε και πριν από τις ευρωεκλογές, δηλαδή με παροχές και «χατίρια» της τελευταίας στιγμής να υφαρπάξει ψήφους και να κερδίσει τη βοήθεια των «ευνοημένων». Είναι χαρακτηριστικό ότι χθες κυκλοφόρησε ακόμα και ότι ετοιμάζει σχέδιο νόμου για την κατάργηση της μείωσης του αφορολογήτου που έχει ήδη ψηφίσει και αποφασίσει, πληροφορίες που έσπευσε να διαψεύσει παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών, βγαίνοντας από το Υπουργικό Συμβούλιο.
Διαγωνισμοί-μαμούθ όπως αυτός του υπουργείου Μεταφορών για την προμήθεια νέων λεωφορείων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, προϋπολογισμού 461 εκατ. ευρώ, με ημερομηνία λήξης κατάθεσης προτάσεων την 1η Ιουλίου και άνοιγμα φακέλων την 5η Ιουλίου, δύο μόλις ημέρες πριν από τις εθνικές εκλογές, θα πάρουν το δρόμο της Βουλής για να ψηφιστούν την τελευταία στιγμή, ενώ δεν είναι ακόμα γνωστό αν υπάρχουν οι πόροι ή αν έχουν δοθεί οι απαραίτητες εγκρίσεις από την Ε.Ε.
Το δρόμο για τη Βουλή παίρνουν, σύμφωνα με πληροφορίες, και προκηρύξεις θέσεων όπως αυτή στον Οργανισμό Πνευματικής Ιδιοκτησίας για το διορισμό νέας γενικής διευθύντριας, του Ελληνικού Φεστιβάλ και του Εθνικού Θεάτρου από το υπουργείο Πολιτισμού, αλλά και μεταθέσεις στις Ένοπλες Δυνάμεις.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου