Στην δημιουργία των ΧΥΤΥ είχε συμφωνήσει και η τοπική αυτοδιοίκηση και η τοπική κοινωνία της Κερατέας και αυτό γιατί δίνει παρά πολλές θέσεις αξιοπρεπούς εργασίας από απλό έως εξειδικευμένο προσωπικό!
Από εκεί και πέρα τόσο εγώ προσωπικά όσο και η οικογένειά μου.. ήμασταν στο μπλόκο της Κερατέας κάθε μέρα και βοηθήσαμε με κάθε τρόπο στον αγώνα για την απομάκρυνση των μηχανημάτων του «μεγαλοεργολαβου» και τελικά όλοι μαζί, τουλάχιστον στην Κερατέα, τα καταφέραμε! Αυτό σημαίνει ότι οι «μάχες» πρέπει να δίνονται και πολλές φορές δικαιώνονται!
Το πρόγραμμα για το 2019-2023 της παράταξης μας Ανεξάρτητη Αυτοδιοίκηση Αττικής του Γιάννη Σγουρού σαφώς αναφέρει ότι η διαχείριση των απορριμμάτων σε όλη την Αττική θα ξεκινήσει με συζήτηση των Δήμων και της Περιφέρειας από μηδενική βάση, με έμφαση στην ενημέρωση των πολιτών για την διαλογή στην πηγή και το πρόγραμμα «Ο ρυπαίνων πληρώνει»… Ενώ όποιος ανακυκλώνει, μερικώς και κατά αναλογία, θα ελαφραίνετε από δημοτικές εισφορές!
Τέλος το σκεπτικό είναι:
ΟΧΙ μεγάλες μονάδες διαχείρισης απορριμμάτων αλλά μικρές ανά Δήμο ή διαδημοτικά, όπως οι ίδιοι οι Δήμοι το αποφασίσουν και μόνο σε μέρη όπου οι χρήσεις Γης το επιτρέπουν με τις πλέον σύγχρονες και φιλικές τεχνολογίες ανακύκλωσης προς το περιβάλλον!
Καλό είναι όμως για να μπορούμε να κρίνουμε και να συγκρίνουμε, προγράμματα και πρακτικές, το να γνωρίζουμε τις βασικές διαφορές μεταξύ των ΧΥΤΑ και των ΧΥΤΥ γι’ αυτό και κλείνοντας αυτή μου την ενημέρωσή προς τους αγαπητούς συμπολίτες της Αττικής σας παραθέτω απόσπασμα από το διαδίκτυο περί της διαφοράς τους!
Οι Χώροι Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (ΧΥΤΑ) είναι χώροι ειδικά διαμορφωμένοι στους οποίους γίνεται η ταφή των απορριμμάτων των πόλεων. Η απόθεση των απορριμμάτων μπορεί να διαρκέσει το πολύ 30 έτη. Έπειτα από την παρέλευση αυτού του χρονικού διαστήματος προβλέπεται το κλείσιμο των χώρων απόθεσης, και στα έτη που ακολουθούν γίνονται τα κατάλληλα έργα επαναφοράς του περιβάλλοντος στην αρχική του μορφή.
ΧΥΤΥ είναι οι Χώροι Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων. Με τον όρο υπολείμματα εννοούμε τα σκουπίδια που έχουν υποστεί μία συγκεκριμένη διαδικασία πριν καταλήξουν εκεί. Αρχικά, γίνεται μια πρώτη διαλογή για είδη που πιθανόν ανακυκλώνονται. Κατόπιν ότι περισσέψει συμπιέζεται για να πιάνει λιγότερο χώρο και υποβάλλεται σε περαιτέρω επεξεργασία (καύση ή πυρόλυση). Ότι μείνει από αυτή τη διαδικασία ονομάζεται υπόλειμμα.