Το τεράστιο πλήγμα που προκάλεσε στην κυβέρνηση η εικόνα των δακρυσμένων συνταξιούχων προκάλεσε πανικό στο Μέγαρο Μαξίμου, που φέρεται να έχει ως στρατηγική επιλογή να λειτουργήσουν ο κ. Τόσκας και η ΕΛ.ΑΣ. ως βαλβίδα αποσυμπίεσης. Ετσι, παρότι η «σιδερόφρακτη» οδός Ηρώδου Αττικού είναι αποτέλεσμα κυρίως πολιτικής εντολής και δευτερευόντως υπηρεσιακής, γίνεται προσπάθεια το επικοινωνιακό βάρος να πέσει στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.
Αξιωματούχοι του υπουργείου αναφέρουν ότι η πολιτική εντολή που δόθηκε από το Μαξίμου την περασμένη Δευτέρα ήταν «να μη φτάσει κανένας συνταξιούχος στο πρωθυπουργικό μέγαρο».
Η εντολή αυτή στη συνέχεια μεταφέρθηκε αρμοδίως από το υπ. Προστασίας του Πολίτη στους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ. Αυτό πρακτικά σήμαινε για τον επιχειρησιακό σχεδιασμό των μέτρων ασφαλείας ότι ο φραγμός που είχε στηθεί στην Ηρώδου Αττικού από τις διμοιρίες δεν έπρεπε να σπάσει και ότι η κλούβα των ΜΑΤ δεν μπορούσε να μετακινηθεί.
Συνδικαλιστικοί κύκλοι της ΕΛ.ΑΣ. τονίζουν ότι «επιμένουμε κακώς να εστιάζουμε στα αστυνομικά μέτρα αντί να στεκόμαστε στο γεγονός ότι οι συνταξιούχοι είναι δικαιολογημένα εκτός εαυτού με τις περικοπές στις συντάξεις και ότι την περασμένη Δευτέρα δεν τους δόθηκε η δυνατότητα να παραδώσουν υπόμνημα με τα αιτήματά τους στο Μαξίμου».
Ο γραμματέας της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ κ. Μανώλης Ραλλάκης, ο οποίος ήταν παρών στα επεισόδια, δηλώνει στον «Ε.Τ.» ότι αν είχε επιτραπεί η πρόσβαση των συνταξιούχων στο Μέγαρο Μαξίμου δεν θα είχε δημιουργηθεί κανένα πρόβλημα: «Οταν φτάσαμε στην Ηρώδου Αττικού ζητήσαμε να φύγουν οι κλούβες για να περάσουμε. Ζητήσαμε από τον επικεφαλής των αστυνομικών δυνάμεων να δούμε τον πρωθυπουργό. Μας απάντησε ότι ο κ. Τσίπρας είναι στη Βουλή και ότι θα τον ειδοποιήσουν. Πέρασε μισή ώρα και δεν πήραμε απάντηση. Τότε ορισμένοι οργισμένοι συνταξιούχοι άρχισαν να σπρώχνουν την κλούβα και δεχτήκαμε τα χημικά. Μετά μας είπαν ότι θα μας δεχτεί ο κ. Φλαμπουράρης. Θεωρήσαμε ντροπιαστική τη συμπεριφορά αυτή και δεν το δεχτήκαμε. Οσες συγγνώμες και να μας ζητήσει ο κ. Τσίπρας δεν τις δεχόμαστε».
Στο μεταξύ, σε εξέλιξη βρίσκεται η διενέργεια προκαταρκτικής διοικητικής εξέτασης για να διερευνηθεί το κατά πόσο υπάρχουν ευθύνες αστυνομικών για τη ρίψη χημικών. Ηδη έχει βρεθεί ο αστυνομικός που ψέκασε τους συνταξιούχους, ο οποίος είπε στους ανωτέρους του ότι έκανε χρήση χημικών για να αποτραπεί η ανατροπή της κλούβας των ΜΑΤ και τυχόν τραυματισμοί. Αυτό που μένει αναπάντητο είναι εάν λειτούργησε αυτοβούλως ή αν πήρε εντολή από ανωτέρους του. Σε συνέντευξή του στον «Real Fm» ο κ. Τόσκας δήλωσε ότι «η εντολή για χρήση δακρυγόνων δόθηκε από τον τοπικό διοικητή». Διαφορετική εικόνα έχει αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. που μίλησε στον «Ε.Τ.», ο οποίος υποστηρίζει ότι «από τα μέχρι στιγμής στοιχεία προκύπτει ότι ο αστυνομικός φοβήθηκε ότι η κατάσταση πάει να ξεφύγει από τα όρια και αποφάσισε μόνος του να κάνει χρήση δακρυγόνων».
Αίσθηση έχει προκαλέσει και η ανακοίνωση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη ότι εφεξής απαγορεύεται η χρήση χημικών στις διαδηλώσεις εργαζομένων και συνταξιούχων.
Εμπειροι αξιωματικοί της Αστυνομίας σχολίαζαν χθες ότι το πιθανότερο είναι η απόφαση να ελήφθη εν θερμώ -υπό την πίεση του Μαξίμου- και να μην ισχύσει στην πραγματικότητα. Και αυτό διότι όταν στις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας εργαζόμενοι επιχειρούν να σπάσουν τον αστυνομικό κλοιό, τότε γίνεται χρήση χημικών ως το ηπιότερο μέσο αντίδρασης για να αποφευχθούν μάχες σώμα με σώμα και τραυματισμοί που μπορεί να προκύψουν από τα κλομπ των αστυνομικών.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΑΛΑΦΑΤΗΣ
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου