Η συζήτηση του πολυνομοσχεδίου, στο οποίο έχουν κατατεθεί και τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για την προεκλογική παροχή στους συνταξιούχους και τη μείωση του ΦΠΑ, συνεχίζεται με τις ομιλίες βουλευτών και υπουργών.
«Η κυβέρνηση δεν δικαιούται να πανηγυρίζει για τα υπερπλεονάσματα. Από το 2015 μέχρι και σήμερα, οι οφειλές των πολιτών έχουν αυξηθεί κατά 65% υπερβαίνοντας πλέον τα 140 δισ. ευρώ. Αυτή είναι η οδυνηρή πραγματικότητα. Και έρχεται σήμερα η κυβέρνηση των φόρων, των κατασχέσεων και των πλειστηριασμών, προεκλογικά, με μεγάλη καθυστέρηση, αντιγράφοντας αποσπασματικά προτάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης, να διορθώσει λίγα από τα πολλά σφάλματα της», ανέφερε ο τομεάρχης Οικονομίας της ΝΔ, Χρήστος Σταϊκούρας, που ανέβηκε στο βήμα νωρίτερα σήμερα.
Ειδικά για τις ρυθμίσεις οφειλών, ο βουλευτής της ΝΔ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «προχωρά σε πλαίσιο ρυθμίσεων χωρίς να αντιμετωπίζει συνολικά το πρόβλημα του ιδιωτικού χρέους, θέτοντας αυστηρά εισοδηματικά κριτήρια, ακόμα και για πολύ μικρές οφειλές ιδιωτών, προβλέποντας πολύ λίγες δόσεις για τις επιχειρήσεις, μη επιβραβεύοντας τους συνεπείς φορολογούμενους». Είπε ακόμα ότι η κυβέρνηση προχωρά στην επαναφορά του ΦΠΑ στην εστίαση και στα τρόφιμα, στο επίπεδο που ήταν στις αρχές του 2015, εξαιρώντας μάλιστα σειρά προϊόντων και προχωρά στη χορήγηση επιδόματος προς τους συνταξιούχους όταν έχει περικόψει ισόποσα και μόνιμα το ΕΚΑΣ ή έχει αυξήσει ισόποσα και μόνιμα τις εισφορές υπέρ υγείας για τις κύριες και επικουρικές συντάξεις. Αρνείται, όμως, να προχωρήσει άμεσα στην κατάργηση της μείωσης του αφορολόγητου, όπως προτείνει η ΝΔ».
«Η κατάρρευση του κράτους πρόνοιας ήταν επακόλουθο της κατάρρευσης του δημόσιου πλούτου. Ήταν επακόλουθο της χρεοκοπίας. Σήμερα, μπορούμε να κοιτάμε, με διαφορετικούς βαθμούς αισιοδοξίας, το θεμελιώδες πρόβλημά μας», είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Σεβαστάκης, σημειώνοντας ότι η κοινωνική συνοχή είναι μορφή συλλογικής κερδοφορίας, και είναι προϋπόθεση για να υπάρξουν αναπτυξιακοί και παραγωγικοί σχεδιασμοί και αναπροσανατολισμοί.
Συνεδριάζει σήμερα το υπουργικό Συμβούλιο - Τι περιλαμβάνει η ατζέντα
«Τα μέτρα ανήκουν στην κατεύθυνση της επούλωσης, της ανάκτησης του δημόσιου χώρου. Και η μονιμοποίηση της 13ης σύνταξης δηλώνει μια στροφή», είπε και πρόσθεσε: «Θα περίμενα η αντιπολίτευση να προτείνει συγκεκριμένα αντίμετρα αντί να προσπαθεί να κρύψει ότι είναι προφανώς σε θετική κατεύθυνση αυτά που προτείνει η κυβέρνηση. Θα ήθελα μια τέτοια αντιπολίτευση και διοίκηση της χώρας».
Στις ρυθμίσεις οφειλών αναφέρθηκε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Βέττας, τις οποίες χαρακτήρισε τη «μεγαλύτερη σεισάχθεια που ψηφίζεται στη νεότερη ιστορία της χώρας», καθώς χιλιάδες άνθρωποι θα έχουν τη δυνατότητα να ωφεληθούν από τον επανυπολογισμό του χρέους τους και στη συνέχεια να το ρυθμίσουν. «Σήμερα αναμετριούνται δύο διαφορετικές αντιλήψεις», είπε ο Νίκος Ξυδάκης και πρόσθεσε ότι «ένα μικρό μέρος της μέριμνας για κοινωνική δικαιοσύνη και την επιβαλλόμενη αναδιανομή για τη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής εκφράζεται από τα μέτρα που κατέθεσε η κυβέρνηση στη Βουλή». Ο βουλευτής είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει σχέδιο για κοινωνική ανασυγκρότηση, με πίστη στη Δημοκρατία, με ανανέωση των πολιτικών δικαιωμάτων, με πίστη στα κοινωνικά δικαιώματα.
«Η κυβέρνηση ξαναστήνει ένα σκηνικό εξαπάτησης του λαού με το αφήγημα περί θετικών μέτρων στη λογική του Χότζα “σου παίρνω δέκα και σου επιστρέφω ένα”, τα οποία σε τίποτα δεν αλλάζουν ούτε το αποκρουστικό αντιλαϊκό και βάρβαρο πρόσωπο της κυβέρνησης, ούτε την τραγική κατάσταση που ζει η συντριπτική πλειοψηφία του λαού μας», είπε ο βουλευτής του ΚΚΕ, Μανώλης Συντυχάκης. «Καλούμε τους εργαζόμενους να μην τσιμπήσουν το τυράκι στη φάκα, να μην ξεγελαστούν. Ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΝΔ, από κοινού, μέσα από ανούσιες αντιπαραθέσεις και από δήθεν προοδευτικά και αντιφασιστικά μέτωπα, προσπαθούν να εγκλωβίσουν τον λαό σε ψευτοδιλήμματα ενόψει των εκλογών», είπε ο βουλευτής του ΚΚΕ.
Μέτρα αναπτυξιακά που θα δώσουν κίνητρα στις επενδύσεις, ζήτησε ο βουλευτής του Ποταμιού, Νίκος Νυφούδης, και κάλεσε την κυβέρνηση να σταματήσει να νομοθετεί μέτρα εντυπωσιακά μεν, ανεπαρκή δε. «Το Ποτάμι έχει δηλώσει κατ΄επανάληψη ότι στόχος πρέπει να είναι η δημιουργία διατηρήσιμων και καλά αμειβόμενων θέσεων εργασίας, η προσέλκυση επενδύσεων», είπε ο κ. Νυφούδης.
Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ