Τη νομική διάσταση του θέματος έφερε στο προσκήνιο ο Αδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος υπενθύμισε τις διατάξεις του Κώδικα Δεοντολογίας των μελών του Ελληνικού Κοινοβουλίου του 2016, βάσει των οποίων οι βουλευτές οφείλουν να μην αποδέχονται δώρα ή παροχές ή άλλα ωφελήματα αξίας άνω των 200 ευρώ.
Οπως σημειώνει ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ., «ακόμη και για έναν απλό βουλευτή απαγορεύεται να αποδέχεται δώρο άνω των 200 ευρώ! Εδώ μιλάμε για πρωθυπουργό που δέχθηκε δώρο άνω των 100.000 ευρώ».
Τραγική ειρωνεία είναι πως τον Κώδικα τον είχε παρουσιάσει ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας το 2016 με επικοινωνιακή θριαμβολογία περί διαφάνειας των πολιτικών και της πολιτικής… και τελικά αποδείχθηκε ότι είναι ο πρώτος πρωθυπουργός που δεν τον σεβάστηκε και δεν τον εφήρμοσε ποτέ.
Ειδικότερα, σύμφωνα με το άρθρο 3 παρ. 1 του Κώδικα Δεοντολογίας, «οι βουλευτές οφείλουν να µην αποδέχονται δώρα ή παροχές ή άλλα ωφελήµατα των οποίων η φύση ή η χρηµατική αξία εγείρουν ζητήµατα µεροληπτικής άσκησης των κοινοβουλευτικών τους καθηκόντων. Χρηµατική αξία µεγαλύτερη των διακοσίων (200) ευρώ θεωρείται, κατά τεκµήριο, και σύµφωνα µε τη διεθνή πρακτική, ικανή να εγείρει ζητήµατα αµεροληψίας…».
Και, φυσικά, το δώρο της διάθεσης και της παροχής πολυήμερων πολυτελών οικογενειακών διακοπών σε ένα κότερο όπως αυτό της οικογένειας Παναγοπούλου, η αγοραστική αξία του οποίου είναι άνω των 15 εκατ. ευρώ και η ημερήσια ενοικίασή του υπολογίζεται ότι αγγίζει τα 17.000 ευρώ, είναι αξίας σαφώς μεγαλύτερης των 200 ευρώ…
Εάν ο κ. Τσίπρας ήθελε να αποδεχθεί μια τέτοια φιλοξενία, σύμφωνα με την παράγραφο 2 του Κώδικα Δεοντολογίας που και ο ίδιος έχει ψηφίσει, όφειλε τουλάχιστον να το είχε γνωστοποιήσει με δήλωσή του στη Διεύθυνση της Κοινοβουλευτικής Οµάδας του ΣΥΡΙΖΑ και αυτή με τη σειρά της να το είχε εγγράψει στον ειδικό κατάλογο, ο οποίος τηρείται στη Γραµµατεία της Ειδικής Μόνιµης Επιτροπής Κοινοβουλευτικής Δεοντολογίας.
Και επειδή το δώρο ή η παροχή ή το ωφέλημα αυτό ξεπερνά τα 200 ευρώ, δίπλα σε αυτή την εγγραφή θα έπρεπε να υπάρχει και «ειδική αιτιολογία του κ. Τσίπρα ως προς την αποδοχή του».
Μητσοτάκης στο υπουργικό: Δεν έχουμε την πολυτέλεια του εφησυχασμού
Σύμφωνα με όσα ορίζονται στον Κώδικα, «η Ειδική Μόνιµη Επιτροπή Κοινοβουλευτικής Δεοντολογίας θα έπρεπε να ενημερώσει τον Πρόεδρο της Βουλής».
Και ο Νίκος Βούτσης «εν συνεχεία, θα έπρεπε να παραπέμψει το ζήτηµα στην Ειδική Μόνιµη Επιτροπή Κοινοβουλευτικής Δεοντολογίας για να εξετάσει το θέμα και να διαμορφώσει κρίση».
Μάλιστα, σύμφωνα με τις «διευκρινίσεις ως προς τον Κώδικα Δεοντολογίας, η Επιτροπή Κοινοβουλευτικής Δεοντολογίας, προκειμένου να διαμορφώσει την κρίση της, οφείλει να λάβει υπ’ όψιν της όχι μόνο την αξία του δώρου ή της παροχής ή του ωφελήματος, αλλά και άλλα κριτήρια, όπως π.χ. την ταυτότητα και τα πιθανά κίνητρα του “δωρητή”, το πλαίσιο και τις ιδιαίτερες συνθήκες στις οποίες δόθηκε ένα δώρο, καθώς και τις εξηγήσεις που θα δώσει ο βουλευτής κ.λπ.».
Ολα αυτά, βέβαια, υπάρχουν και ισχύουν για όλους τους άλλους εκτός του πρωθυπουργού και των μελών της «πρώτη φορά αριστερής κυβέρνησης»…
Επιχείρηση υποβάθμισης
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος δήλωσε στον ΑΝΤ1 και στον Γιώργο Παπαδάκη πως το θέμα δεν αποτελεί είδηση και ότι η κ. Παναγοπούλου είναι συνεργάτιδα του πρωθυπουργού εδώ και τρία χρόνια και άμισθη σύμβουλός του εδώ και ένα χρόνο. Δικαιούται να φιλοξενήσει τον πρωθυπουργό για λίγες ημέρες, σημείωσε και διερωτήθηκε: «Ο κ. Μητσοτάκης δεν έκανε διακοπές τον Δεκαπενταύγουστο;».
Στην ίδια γραμμή και ο Νίκος Παππάς. «Ο Αλέξης Τσίπρας πέρασε λίγες ημέρες με την οικογένειά του στο σκάφος της Κατερίνας Παναγοπούλου, με την οποία έχει και προσωπική και πολιτική σχέση διότι είναι σύμβουλός του και δεν υπάρχει απολύτως τίποτα μεμπτό επί τούτου. Ο Τσίπρας δεν ζει τη ζωή των μεγιστάνων, όπως οι πολιτικοί μας αντίπαλοι που έχουν γίνει ζάπλουτοι μέσα μόνο από την πολιτική σταδιοδρομία των προγόνων και τη δική τους», δήλωσε στον Real FM.
Σφοδρά πυρά από Ν.Δ.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε από τη Χαλκίδα: «Τον είδα (σ.σ.: τον κ. Τσίπρα) πολύ αγχωμένο, πολύ στεναχωρημένο. Μάλλον χρειάζεται λίγη ξεκούραση. Μην ανησυχείτε, όμως: Θα τον στείλετε για μόνιμη ξεκούραση μετά τις εκλογές».
Ο Νίκος Δένδιας υπογράμμισε: «Αυτό που είναι πάρα πολύ κακό είναι η υποκρισία. Και όταν προέρχεται από τον πρωθυπουργό της χώρας, είναι ένα γενικό δείγμα για αυτή την κυβέρνηση και τι εκπέμπει προς την κοινωνία. Δεν έχω κανένα θέμα με τον κ. Τσίπρα να κάνει διακοπές όπου επιθυμεί, σε αεροπλάνα, σε σκάφη, σε ό,τι του αρέσει. Εχω όμως μεγάλο θέμα με όσα λέει: Ολη αυτή η λογική καυτηριασμού των ελίτ, η προσπάθεια να παρουσιάσει ένα δίπολο στο οποίο αυτός είναι το “λαϊκό παιδί”, η “σπάθα των κατατρεγμένων” εναντίον των “κακών ελίτ” που θέλει να τις διώξει και να φέρει τη δικαιοσύνη στη χώρα, και από την άλλη αυτές οι εικόνες».
Ο Λευτέρης Αυγενάκης επισήμανε ότι «ο κ. Τσίπρας μπορεί να δηλώνει πολέμιος του καπιταλισμού, αλλά κάνει καλοκαιρινές διακοπές σε σκάφη εφοπλιστών και πολυτελείς βίλες», ενώ ο Τάκης Θεοδωρικάκος υπογράμμισε στον Αlpha: «Eίναι τεράστιο πολιτικό πρόβλημα και είναι ιδιαίτερα αναξιόπιστο να λες “εγώ ταυτίζομαι με το φτωχό κόσμο και οι υπόλοιποι εκπροσωπούν τις ελίτ”, αλλά αυτό να είναι απλώς μια υποκρισία ακόμα και στην προσωπική σου συμπεριφορά. Το βασικό πρόβλημα στη συγκεκριμένη περίπτωση, πέραν της υποκρισίας, είναι ότι θα ήθελα πάρα πολύ να βγει ο πρωθυπουργός και να μας πει ποια ακριβώς περίοδο έγινε. Μετά το Μάτι. Αυτό για μένα είναι πολύ μεγάλο πρόβλημα».
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου