Αν και είναι πλέον γνωστό ότι το δημοσιονομικό περιθώριο που έχει διαμορφωθεί για την προώθηση του νέου αυτού πακέτου παροχών προέρχεται από τη φορολογική αφαίμαξη εκατομμυρίων πολιτών, μέσω της αχρείαστης δημοσιονομικής λιτότητας του 3ου Μνημονίου, η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να περάσει στην κοινή γνώμη το επιχείρημα ότι η οικονομική πολιτική που άσκησε κατά τα 4,5 χρόνια της συνολικής θητείας της ήταν η ενδεδειγμένη για να βγει η χώρα οριστικά από το καθεστώς των Μνημονίων και να δοθεί η δυνατότητα σταδιακής αποκατάστασης των αδικιών της μνημονιακής περιόδου.
Στο πλαίσιο των διαβουλεύσεων για την κατάρτιση του νέου πακέτου παροχών εξετάζονται ήδη σενάρια που προβλέπουν μειώσεις συντελεστών ΦΠΑ και φόρου εισοδήματος, μειώσεις στους ειδικούς φόρους κατανάλωσης (ΕΦΚ) των καυσίμων, νέες διορθωτικές παρεμβάσεις στις διατάξεις για την επιβολή του ΕΝΦΙΑ και επαναφορά της έκπτωσης φόρου 1,5% ή 2% σε περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης του φόρου εισοδήματος. Επιπλέον, επιταχύνονται οι διαδικασίες για την προώθηση στη Βουλή των νομοθετικών διατάξεων που θα προβλέπουν ρυθμίσεις ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο έως και σε 120 μηνιαίες δόσεις.
Το νέο πακέτο παροχών συζητήθηκε τη Μεγάλη Τετάρτη σε σύσκεψη του πρωθυπουργού με τον αρμόδιο υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο. Στη σύσκεψη συμφωνήθηκε οι ανακοινώσεις να γίνουν μετά το Πάσχα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση σχεδιάζει μέτρα μόνιμου και μη μόνιμου χαρακτήρα. Στο τραπέζι των συζητήσεων έχουν πέσει διάφορες προτάσεις μεταξύ των οποίων:
1. Ελαφρύνσεις στον ΦΠΑ με μείωση του κανονικού συντελεστή 24% ή και με μετατάξεις προϊόντων και υπηρεσιών από τον κανονικό (24%) στον μειωμένο συντελεστή (13%).
2. Μείωση του εισαγωγικού συντελεστή φορολογίας εισοδήματος από το 22% σε επίπεδο χαμηλότερο από το 20% που ήδη έχει ψηφιστεί, για να ισχύσει από την 1η-1-2020.
3. Μειώσεις στους ΕΦΚ της βενζίνης και του πετρελαίου κίνησης.
Συνεδριάζει σήμερα το υπουργικό Συμβούλιο - Τι περιλαμβάνει η ατζέντα
4. Νέες διορθωτικές κινήσεις για περαιτέρω μειώσεις επιβαρύνσεων στον ΕΝΦΙΑ.
5.Επαναφορά της έκπτωσης 1,5% ή 2% σε περίπτωση εφάπαξ καταβολής του φόρου εισοδήματος και κάθε άλλου ποσού τακτικού ή έκτακτου φόρου.
Στο «πακέτο» των μη μόνιμων μέτρων είναι πολύ πιθανό να περιληφθεί η καταβολή ενός νέου επιδόματος τύπου 13ης σύνταξης ή και 13ου μισθού για τους εργαζομένους στο Δημόσιο, ενώ θα επιδιωχθεί να ενταχθεί και η ακύρωση της περικοπής του αφορολόγητου ορίου.
Οσον αφορά στη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο έως και σε 120 δόσεις, οι τελευταίες πληροφορίες φέρουν την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών να έχει καταλήξει σε ένα σχήμα το οποίο θα συνδέει το ύψος της ελάχιστης μηνιαίας δόσης που θα μπορεί να πληρώνει κάθε οφειλέτης με το ετήσιο ατομικό φορολογητέο εισόδημά του. Οσο μεγαλύτερο είναι το εισόδημα τόσο υψηλότερο θα είναι το ποσό της ελάχιστης μηνιαίας δόσης που θα πρέπει να πληρώνει. Η συνολική οφειλή θα διαιρείται με το ποσό της ελάχιστης μηνιαίας δόσης που αντιστοιχεί στο εισόδημα του οφειλέτη και έτσι θα προκύπτει ο αριθμός των μηνιαίων δόσεων της ρύθμισης, ο οποίος θα μπορεί να φθάνει μέχρι και τις 120. Για τον καθορισμό του συνολικού ποσού της ρυθμιζόμενης ληξιπρόθεσμης οφειλής θα προηγείται αφαίρεση μεγάλου τμήματος των προσαυξήσεων και τυχόν προστίμων που έχουν επιβληθεί υπό μορφή έκπτωσης.
Το δημοσιονομικό περιθώριο για να εξαγγελθεί η νέα δέσμη παροχών δημιουργήθηκε μετά την ανακοίνωση της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛ.ΣΤΑΤ.) και της Eurostat για την εκτίναξη του περυσινού πρωτογενούς πλεονάσματος στο 4,4% του ΑΕΠ (ή στο 4,29% του ΑΕΠ σε όρους μεταμνημονιακής εποπτείας), έναντι στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ. Η υπέρβαση του στόχου, αν ληφθεί υπόψη η επίδοση του 4,29%, ανέρχεται σε ποσοστό 0,79% του ΑΕΠ, δηλαδή σε ένα ποσό της τάξεως του 1,46 δισ. ευρώ.
Το νέο πακέτο παροχών που ετοιμάζεται να ανακοινώσει η κυβέρνηση αναμένεται να συζητηθεί στη σημερινή συνεδρίαση του ΕuroWorking Group (EWG) στις Βρυξέλλες. Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης, ο οποίος θα συμμετάσχει από ελληνικής πλευράς, θα επιχειρήσει να βολιδοσκοπήσει τις προθέσεις και τις διαθέσεις των Ευρωπαίων εταίρων απέναντι στα σχέδια της Αθήνας.
Στο κείμενο που εστάλη στις Βρυξέλλες η κυβέρνηση έχει αναθεωρήσει επί το δυσμενέστερον, στο 2,3% από 2,5%, την πρόβλεψη για το ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας το 2019.
Σε κάθε περίπτωση, ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας παραμένει υψηλότερος από τον μέσο όρο της ευρωζώνης που αναπτύσσεται με μόλις 1,3%. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με τα «θηριώδη» πρωτογενή πλεονάσματα, ενισχύει την επιχειρηματολογία της Ελλάδας για την αναγκαιότητα των φορολογικών ελαφρύνσεων χωρίς να αιφνιδιάζονται οι αγορές ότι «ξηλώνονται» βασικές μεταρρυθμίσεις του Μνημονίου.
Το νέο «πακέτο» παροχών της κυβέρνησης θα βρεθεί, εξάλλου, και στο επίκεντρο των συζητήσεων με τους επικεφαλής των θεσμών από την ερχόμενη Δευτέρα στο πλαίσιο της 3ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου