Κι αυτό γιατί η περίφημη αναθεώρηση του Ποινικού Κώδικα (Π.Κ.) αναμένεται να προηγηθεί της απόφασης του δικαστηρίου, αφού η δημόσια διαβούλευση έχει ολοκληρωθεί από την Κυριακή 14 Απριλίου, με το νομοσχέδιο να κατατίθεται σύντομα προς ψηφοφορία στη Βουλή.
Εφόσον συμβεί αυτό, τότε θα αλλάξουν ο νομικός χαρακτηρισμός και οι ποινές, προς το ελαφρύτερο, κάποιων ή και όλων των αδικημάτων που αντιμετωπίζουν οι 60 κατηγορούμενοι για τη σύμβαση 8002 μεταξύ του ΟΤΕ και της Siemens. Στην περίπτωση αυτή η εισαγγελέας θα πρέπει να κάνει νέα πρόταση από την αρχή προς το δικαστήριο, με βάση τον νέο Ποινικό Κώδικα.
Το σενάριο αυτό φαντάζει το πιθανότερο τη δεδομένη στιγμή, καθώς, παρόλο που εξάντλησε τα χρονικά περιθώρια χθες στο δικαστήριο, αγορεύοντας μέχρι τη λήξη του δικαστικού ωραρίου, η εισαγγελέας πρόλαβε να ολοκληρώσει την αξιολόγησή της μόνο για τους 16 από τους 58 κατηγορούμενους (6 από τους 64 αρχικούς
κατηγορούμενους έχουν πλέον αποβιώσει), αφού περιέγραψε λογαριασμό προς λογαριασμό όλες τις παράνομες πληρωμές που περιλαμβάνονται στο κατηγορητήριο.
Δεδομένου του μεγέθους της δίκης, με το δαιδαλώδες κατηγορητήριο, μοιάζει απίθανο αυτή να έχει ολοκληρωθεί πριν από το καλοκαίρι και άρα η ψήφιση του νέου Π.Κ. θα έρθει νωρίτερα… Εκτός εάν η κυβέρνηση αποφασίσει να «τρενάρει» την ψήφιση των κωδίκων, μέχρι την ολοκλήρωση της δίκης της Siemens, αλλά και άλλων μεγάλων ποινικών υποθέσεων που είναι σε εξέλιξη, επιδιώκοντας πολιτικά οφέλη…
Ολα αυτά σε μια υπόθεση που ξεκίνησε να απασχολεί την Ελληνική Δικαιοσύνη πριν από 13 (!) χρόνια, με πολλές παλινωδίες, όπως η αναβολή της δίκης για μήνες το 2016 λόγω της μη μετάφρασης του βουλεύματος στη γερμανική γλώσσα…
Δικαίωση για την Ελλάδα - Ακυρώθηκε το Ευρωπαϊκό Εμπορικό Σήμα «Turkaegean» - Η ανακοίνωση του υπουργείου Ανάπτυξης
Η κ. Σκαπαρνιά πρότεινε την ενοχή για 11 από τους 16 κατηγορούμενους, μεταξύ αυτών για τον Μιχάλη Χριστοφοράκο, ο οποίος παραμένει στη Γερμανία, έχοντας και τη γερμανική υπηκοότητα… Ο πρώην επικεφαλής της ελληνικής Siemens επικαλείται δεδικασμένο, καθώς έχει καταδικαστεί από το ειρηνοδικείο του Μονάχου για την υπόθεση της Siemens, σύμφωνα όμως με την εισαγγελέα, τέτοιο θέμα δεν τίθεται, αφού «οι ποινές αυτές αφορούν τη διακίνηση επτά εμβασμάτων για τη σύμβαση 8002 και όχι αυτές για τις οποίες καταδικάστηκε στη Γερμανία».
Πέραν του Μιχάλη Χριστοφοράκου, η εισαγγελέας πρότεινε την ενοχή για τους Χρήστο Καραβέλα (φυγόδικος), Ηλία Γεωργίου, Πρόδρομο Μαυρίδη και Αλέξανδρο Αθανασιάδη, όλοι τους στελέχη της ελληνικής Siemens, που κατά την εισαγγελέα είχαν ρόλο στις παράνομες πληρωμές, οι οποίες, με βάση έγγραφο της μητρικής εταιρίας, υπολογίζονται σε 94 εκατομμύρια μάρκα από το 1997 έως το 2004. Το ποσό της μίζας, σύμφωνα με την εισαγγελέα, επιβάρυνε την επίμαχη σύμβαση κατά 69 εκατομμύρια ευρώ, ποσό που προσδιόρισε και ως αντίστοιχη ζημία του Δημοσίου.
Σε άλλο σημείο της αγόρευσής της η εισαγγελέας ανέφερε πως ήταν «πάγια τακτική της μητρικής εταιρίας για όλες τις χώρες με τις οποίες συνεβλήθη από το 1980 έως το 2006… Στην Ελλάδα οι δωροδοκίες ήταν… μακραίωνη παράδοση. Μέχρι τη σύμβαση 8002 η Siemens έδινε το χρόνο 15 εκατομμύρια ευρώ».
Η κ. Σκαπαρνιά ζήτησε την καταδίκη τεσσάρων ακόμη κατηγορουμένων γερμανικής υπηκοότητας, στελεχών της μητρικής Siemens, αλλά και δύο Ελλήνων επιχειρηματιών που φέρονται ως συνεργάτες του Μ. Χριστοφοράκου. Η εισαγγελική πρόταση αφορά τα αδικήματα της δωροδοκίας και του ξεπλύματος μαύρου χρήματος, με το δεύτερο να έχει παραγραφεί για πολλούς κατηγορουμένους.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου